Spanjes meest continentale regio met zowel topgebieden voor wit (Rueda) als voor rood (Ribera del Duero). In rood is het hoofdzakelijk de Tempranillo die hier de hoofdrol speelt. Deze druivensoort met korte cyclus gedijt perfect op de Castillaanse hoogvlakte. Daarnaast zijn er echter ook buitenbeentjes zoals de appellatie Bierzo, die meer Atlantisch gericht is en hoofdzakelijk beplant is met Mencia of het onbekende Arribes gelegen op het gebergte dat de grens vormt met de Douro-streek in Portugal.
Tinto Fino (100%)
75 cl.
2020
In 1994 bracht Aliòn zijn eerste jaargang uit. De overname van de bodega was twee jaar daarvoor. In tussentijd zijn de kelders meermaals aangepast, de laatste keer net voor de oogst van 2000. Toen verving men de roestvrijstalen gistingstanks door eikenhouten kuipen en nam men een nieuwe en geklimatiseerde vatenkelder in gebruik. in 2011 installeerde het bedrijf een geheel nieuwe bottellijn. 240.000 flessen productie.
150 cl. (Magnum)
Sauvignon blanc (100%)
50 cl.
2023
Marivi is reeds jaren aan het experimenteren om een edele restzoete Spaanse wijn te vinifiëren. 2010 is het eerste jaar dat ze daarin slaagde.
Tempranillo (100%)
2021
De nieuwe cultwijn van Ribera del Duero. 100% Tempranillo, gemaakt door Xavier Ausás, oenoloog en technisch directeur van Vega Sicilia tussen 1988 en 2015.
Dit is de instapwijn van Pérez Pascuas. Een wijn die zowel op zijn fruit als op zijn kruidige accenten wordt gedragen. Een ‘gavilan’ is een pluim die een schrijver gebruikt om zijn verhaal neer te schrijven. Gavilan is ook de expressie van de gebroeders als zijnde een autochtone wijn ‘pur sang’ met de eigenheid van het terroir. Sedert jaargang 2010 op de markt gebracht als Crianza.
Mencia (79%), Godello (9%), Doña Blanca (7%), Palomino (5%)
Cobrana is afkomstig van een ander dorp dan Valtuille. 8 percelen rond het dorp Cobrana op 700 m hoogte. Hier geen zanderige ondergrond, maar blauwe leisteen met klei. Ze gebruikt hier hoofdzakelijk fieldblends, heel traditioneel voor deze regio, waardoor er ongeveer 25% witte druiven samen met rood worden gevinifieerd. Dit is eerder het Bourgondische profiel van haar wijnen, terwijl deze uit Valtuille eerder een Rhône-profiel hebben.
Corimbo is het nieuwste wijnavontuur van Bodegas Roda in Rioja. In 2006 werd het project gestart en in 2008 werd de eerste jaargang gevinifieerd. De bouw van de nieuwe bodega startte in 2012. Bodegas Roda hanteert de distel (corimbo) als logo. Productie van 40.000 flessen.
2016
Corimbo is een botanische term. Wanneer de distelbloem horizontaal in bloei staat spreken we over een Corimbo. Een Corimbo zou een vrij zeldzaam gegeven zijn. Productie: 20.000 flessen.
2017
Corimbo is een botanische term. Wanneer de distelbloem horizontaal in bloei staat spreken we over een Corimbo. Een Corimbo zou een vrij zeldzaam gegeven zijn.
Tinta del Pais
2019
Deze wijn heeft een nogal ongewone naam : "Granuja" is Spaans voor deugniet of kleine schurk. Het is een eerbetoon aan Cote's grootvader langs moederszijde, Teófilo Reyes, de godfather van deze regio, maar ook bekend als een grapjas en deugniet. Deze Granuja is samengesteld uit 5 verschillende Tempranillo's van 5 verschillende terroirs : Ribera del Duero (Gumiel), Toro, Cigales, Valtiendas en Ribera del Duero (Baños de Valdearrados). Het resultaat is een verbluffend samenspel van terroirs en de ultieme expressie van wat Tempranillo in Castilla y León vermag. Het perfecte eerbetoon aan Teófilo !
Aragonés, Garnacha, Petit Verdot
De meest unieke van Cote's creaties. Deze Cote Luna is samengesteld uit 3 druivensoorten die we zelden samen vinden in deze regio en zelfs in Spanje : Aragonés, Petit Verdot en Garnacha. Telkens van pie franc wijngaarden tussen 115 en 70 jaar oud ! Maar wat een resultaat ! Deze wijn gaat zonder probleem over vele stevige Ribera del Duero's.
Verdejo (100%)
2022
Het Magnum Opus van dit domein. Daarom ook "Cuvée Especial" genoemd. Voor ons één van de beste Verdejo's op de markt. Verdejo met verouderingscapaciteit, sowieso al een zeldzaamheid.
Tempranillo
De meest verwachte wijn van het jaar in Spanje ! De nieuwe topper van José Manuel Pérez Ovejas, oenoloog van het jaar in 2018.
Godello (100%)
Mencia (100%)
Neem de fruitgedrevenheid van Pinot Noir en het verkwikkende van Syrah en je hebt een goede Mencía. Deze ‘jonge’ wijn van Raul Perez wordt met dezelfde zorg gemaakt als de andere cuvées, maar de druiven zijn afkomstig van jongere wijngaarden.
Deze witte wijn werd geboren nadat eigenaar Oriol naar Duitsland reisde om een concert bij te wonen. Bij zijn terugkeer wilde hij de ideale witte wijn creëren om van te genieten tijdens een concert, picknick of met vrienden. Zo ontstond El Oso y la Alemana, een intense, smaakvolle witte Toro met veel karakter.
Tinta de Toro (85%), Garnacha (15%)
Deze rode wijn werd geboren nadat eigenaar Oriol naar Duitsland reisde om een concert bij te wonen. Bij zijn terugkeer wilde hij de ideale rode wijn creëren om van te genieten tijdens een concert, picknick of met vrienden. Zo ontstond El Oso y la Alemana, een intense, smaakvolle rode Toro met veel karakter.
Tinta de Toro (100%)
Elias Mora is de man die de wijngaarden heeft aangeplant en ook in 1998 verkocht heeft aan Vicky Benavides.
Tempranillo (98%), Albillo (2%)
2018
Cascorrales is één van de oudste wijngaarden van Ribera del Duero ! Aangeplant in 1895. Dit is ook één van de Grand Cru's van Hacienda Solano, samen met Peña Lobera. De Cascorrales is ietsje steviger en wat rustieker dan de elegante Peña Lobera. De absolute top van de appellatie !
Tinto Fino (86%), Cabernet Sauvignon (10%), Merlot (4%)
Dit is ‘nieuwe stijl’ Ribera: krachtig, stevige maar toch sappige tannines en volgens moderne technieken gevinifieerd met respect voor druif en regio.
Tinto Fino (81%), Cabernet Sauvignon (19%)
Flor de Pingus is de 2e wijn van de legendarische Pingus van Peter Sisseck. Biodynamisch domein.
2009 is de eerste jaargang van de Flor de Vetus. Flor de Vetus is gemaakt van de jongere wijnstokken op het domein Vetus. Vetus komt van het Latijnse woord veto - vetare, wat ‘verboden, niet toegelaten’ betekent.
Vetus komt van het Latijnse woord veto - vetare, wat ‘verboden, niet toegelaten’ betekent. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 810 tot 930 meter in de meest noordelijke zone van Rueda (Segoría). Hier wordt drie weken later geoogst dan in de rest van de D.O. Wanneer je de fles koud zet, merk je dat de vlinder op het etiket blauw kleurt bij 8°C. Totale productie van 35.800 flessen.
2015
In de beste jaargangen wordt er een wijn gemaakt ‘buiten categorie’. Deze Gran Elias Mora is afkomstig van het beste perceel Senda de los Lobos van San Román de Hornija. De wijnstokken hebben ondertussen reeds hun gouden jubileum gevierd en zijn dus meer dan 70 jaar oud!
Deze Selección is de basiswijn van dit domein. Het fruit is enkel afkomstig van biologisch bewerkte wijnstokken van minstens 30 jaar oud in het dorp La Aguilera, één van Ribera's meest bekende dorpen. Prachtig voorbeeld van elegante Ribera del Duero.
Ook Javier Sanz heeft, naast de oudste stokken Verdejo van de regio, een aantal ha Sauvignon blanc, aangeplant in 1994. Dit is een zuivere Sauvignon, met aandacht voor zijn terroir.
Selectie van de beste wijngaarden oude wijnstokken op het hoogplateau van La Seca. Vroeger "Villa Narcisa" geheten.
1998
Dit is de basiswijn van het domein, maar tegelijk ook het paradepaardje. Hiermee heeft Marivi Pariente haar faam gemaakt. De wijn werd genoemd naar de vader van Marivi Pariente, als eerbetoon omdat deze man destijds deze oude wijnstokken aanplantte en ze zijn hele leven verzorgde.
Garnacha, Tempranillo, Viognier
2021 was de eerste jaargang van deze verrassende wijn van hét topdomein Rueda. Victoria is een eerbetoon van Ignacio en Martina aan hun moeder Victoria Pariente, stichter van de bodega. Vanaf het begin werd er voor deze wijn enkel met biologisch geteelde druiven gewerkt. Het gaat om een assemblage van 2 rode druiven (Tempranillo en Garnacha) en 1 verrassende witte druif (Viognier). Zeer verrassend als rosé !
Mencia (50%), Tintorera (50%)
La Clave is de jongste worp van genie Raúl Pérez. Hoofdzakelijk gemaakt van wijngaarden uit de regio Ponferrada. Bijzonder aan deze wijn is zijn coupage. Naast Mencía bestaat hij immers voor de helft uit Tintorera, of Alicante Bouschet, een druivensoort die na de philloxera veelvuldig werd aangeplant in Galicia en Bierzo. Deze druif is vooral bekend voor zijn donker gekleurd vruchtvlees, wat maakt dat de La Clave donkerder van kleur is dan de andere Raúl-wijnen.
La Faraona is een wijnperceel of een 'cru' in het dorp Corullón op een hoogte van 850 meter.
Tempranillo (55%), Garnacha (45%)
De instapwijn van Ignacio en Martina. Gemaakt met druiven van verschillende dorpen in de provincie Valladolid (vandaar de naam): Mucientes, Valbuena de Duero en Pedrosa del Rey. Vieilles vignes van 1941 en 1945.
Perceelwijn afkomstig van Finca Las Comas, een innovatief en klein project om een perfecte terroirwijn op de markt te brengen. Wordt enkel gemaakt in uitzonderlijke wijnjaren. Wijngaard van 2,4 hectare aangeplant in 1910. Productie van 2780 flessen.
Dit is de witte topwijn van het domein, en tegelijk ook de meest complexe. Velen vinden het niet nodig om Verdejo op eik te laten gisten, maar toch is alles hier bijzonder mooi in balans. Er wordt meer structuur gecreëerd, terwijl de frisheid van de Verdejo behouden bijft. De wijn werd genoemd naar de vader van Marivi Pariente, als eerbetoon omdat deze man heel zijn leven de oude wijnstokken van de wijngaard verzorgde.
Mencia (91%), Palomino (7%), Alicante Bouchet (2%)
Las Lamas is een van de Grand Cru's van deze wijnmaker. Een schitterende wijngaard op een steile leisteenhelling. Zeer beperkt beschikbaar !
La Vizcaína is een project van Raúl Pérez waarbij hij de wijnen indeelt volgens herkomst met betrekking tot zonoriëntatie, terroir enz. La Vizcaína is de naam die de inwoners van Valtuille gaven aan Raúls vader die oenoloog was en op jonge leeftijd stierf. In dit project wordt Raúl bijgestaan door zijn neef en oenoloog César Márquez. 1000 flessen productie.
La Vizcaína is een project van Raúl Pérez waarbij hij de wijnen indeelt volgens herkomst met betrekking tot zonoriëntatie, terroir enz. La Vizcaína is de naam die de inwoners van Valtuille gaven aan Raúls vader die oenoloog was en op jonge leeftijd stierf. In dit project wordt Raúl bijgestaan door zijn neef en oenoloog César Márquez.
La Vizcaína is een project van Raul Pérez waarbij hij de wijnen indeelt volgens herkomst met betrekking tot zonoriëntatie, terroir enz. La Vizcaína is de naam die de inwoners van Valtuille gaven aan Rauls vader die oenoloog was en op jonge leeftijd stierf. In dit project wordt Raul bijgestaan door zijn neef en oenoloog Cesar Marquez.
Mencia (95%), Merenzao (Bastardo) (5%)
La Vizcaína is een project van Raul Pérez waarbij hij de wijnen indeelt volgens herkomst met betrekking tot zonoriëntatie, terroir. La Vizcaína is de naam die de inwoners van Valtuille gaven aan zijn vader. Rauls vader was oenoloog en is op jonge leeftijd gestorven. In dit project wordt Raul bijgestaan door zijn neef-oenoloog Cesar Marquez. Las Lomas = licht golvend landschap 1500 flessen productie
Mencia (94%), Alicante Bouchet (1%), Gran Negro (1%), Negreda (1%), Palomino (1%), Pan y Carne (1%), Valenciana (1%)
Moncerbal is een van de Grand Cru's van Palacios. Schitterende ligging op een steile leisteenhelling.
Nebro is het paradepaardje van Finca Villacreces. Enkel in grote jaargangen wordt deze wijn gevinifieerd. Afkomstig van het beste perceel grenzend aan Vega Sicilia. De wijn heeft op het domein zijn eigen vinificatieruimte waar de malolactische gisting en de rijping plaatsvinden. In functie van de jaargang zijn er 3 tot 6 vaten. Nebro is de naam van een riviertje in de buurt van de finca.
Furmint, Hárslevelü, Sárga Muskotály, Zéta
2010
Gedurende zijn 400 jaar oude geschiedenis breidde het verhaal van Tokaj almaar verder uit. Maar het was in 1630 dat de grandeur van de wijngaard van Oremus voor de allereerste keer werd aangehaald, deze die vandaag ook mondiaal het grootste succes kent. De streek van Tokaj bevindt zich in het noordoosten van Hongarije, aan de voet van een bergketen. Oremus ligt helemaal te midden van dat gebied. Alle wijngaarden van Oremus zijn als ‘Premier Cru’ geklasseerd, volgens de historische classificatie van Szirmay uit 1803. De kelders bevinden zich onder het dorp Tolcsva, een labyrint van kelders die dateren uit de 12e eeuw.
Dit is een witte wijn uit Toro. De wijn komt op de markt als Vino de la Tierra de Castilla y León, maar is eigenlijk afkomstig van wijngaarden in Toro (Villaester). In hoofdzaak Verdejo en Malvasia voor deze wijn, maar aangezien het om ‘pie franco’ gaat, staan er tussen de oude wijnstokken ook nog hier en daar Moscatel, Albillo en zelfs wat Albariño. De wijn is geïnspireerd op de traditionele ‘blancos pálidos’ van vroeger, waarbij de wijnen een oxidatieve crianza kregen. Dat is dus ook hier het geval. Nogal freaky wijn dus, maar met veel respect voor het terroir en voor de traditie van de streek gemaakt.
Deze Páramos de Nicasia is de 'vin de village' van Oriol en Susana in Toro. Afkomstig van een traditionele wijngaard uit Villaester, gelegen langs het noordoorsten van de Duero, waar er, naast de typische Tinta de Toro, relatief veel Garnacha en Malvasia te vinden is tussen de oude wijnstokken. De hele wijngaard is ‘pie franco’ met zanderige bodems. Tel daar de traditionele manier van wijnmaken van Oriol nog eens bij, en je hebt één van de meest originele Toro's.
Grand cru van Hacienda Solano. Peña Lobera is een kleine lieu-dit in het dorpje La Aguilera. Enkel wijnstokken van begin 1920 afkomstig van zanderige bodems op kalkondergrond. Eén van de topwijnen van Ribera del Duero. Voor de liefhebbers van de elegante stijl.
Tinta del Pais (100%)
Deze nectar wordt enkel in de grootste jaren gemaakt en draagt de familienaam van de Bodega en stichter. Pérez Pascuas is een wijn die we in een topjaar kunnen plaatsen op niveau van de Vega Sicilia Unico. Pérez Pascuas Gran Selección is de familiewijn gecreëerd door Mauro, de stichter van de bodega.
Mencia (94%), Alicante Bouchet (1%), Gran Negro (1%), Malvasia (1%), Negreda (1%), Palomino (1%), Valenciana (1%)
Instapwijn van dit huis. Eerlijk, smakelijk en superfruitig. Pétalos = bloemblaadjes. Hoofdzakelijk afkomstig van wijngaarden in en rond Corullón. Hoofdzakelijk Mencía, maar door het gebruik van vieilles vignes ook heel wat onbekende witte en rode druivensoorten uit de regio.
Promopack 6 flessen: 5+1 gratis Instapwijn van dit huis. Eerlijk, smakelijk en superfruitig. Pétalos = bloemblaadjes. Hoofdzakelijk afkomstig van wijngaarden in en rond Corullón. Hoofdzakelijk Mencía, maar door het gebruik van vieilles vignes ook heel wat onbekende witte en rode druivensoorten uit de regio.
Pintia is een site waar aan archeologie gedaan wordt. Pintia is de jongste telg van de Vega Sicilia dynastie. 2001 was de eerste jaargang en van A tot Z wordt alles opgevolgd door dezelfde equipe van Vega Sicilia in Ribera del Duero.
37,5 cl.
Viognier (100%)
Eén van Spanjes zeldzame Viogniers. Het was altijd de bedoeling van het project Prieto Pariente om te werken met autochtone variëteiten, maar deze kleine wijngaard in La Seca (appellatie Rueda) was van zo'n goede kwaliteit, dat ze zich niet konden inhouden en toch beslisten om een witte wijn te maken op basis van Viognier. De wijngaard werd aangeplant in 1999, op een terroir dat veel kalk en magnesium bevat met een super drainage en goede verluchting. Ze behalen op dit terroir een rendement van 4500 kg/ha.
Tinto Fino (90%), Cabernet Sauvignon (10%)
2008 was het eerste jaar van vinificatie. De Pruno is een Crianza kwaliteitsniveau, afkomstig van wijngaarden met een leeftijd van 10 à 20 jaar.
Tinto Fino (86%), Garnacha (12%), Albillo (2%)
2007 was de eerste jaargang. PSI zijn de initialen van Peter Sisseck. De wijnstok afgebeeld op het etiket refereert naar de Griekse letter Psi, die dezelfde vorm heeft.
Quite verwijst naar de roots van Verónica Ortega : Andalucía. Haar vader was torero en "Quite" is een term uit dat wereldje en betekent "helpende hand". Dit is haar meest toegankelijke Mencía, puur sappig fruit met haar eigen handtekening.
Mencia (85%), Doña Blanca (8%), Palomino (7%)
"ROC" was de eerste wijn die Verónica maakt in 2010 in deze regio. Afkomstig van 2 percelen in Valtuille de Abajo, hoofdzakelijk arme zandbodems met afgebroken kwarts, "El Couso" en "La Rata". De stokken zijn 80 jaar oud. Dit is haar topwijn van het dorp Valtuille en valt onder de nieuwe wetgeving onder "vin de village" of "vino de pueblo". Het is een wijn met weinig extractie, maar veel expressie van de Mencía.
Verdejo (85%), Viura (15%)
Rey Santo is de instapwijn van wijnhuis Javier Sanz Viticultor. Basis Ruedawijnen zijn vaak een cuvée van de plaatselijke Verdejo en Macabeo (Viura). Sinds 2010 wordt er ook een Rey Santo Dulce gevinifieerd.
De Rey Santo Semidulce werd in 2010 voor het eerst gevinifieerd.
Een vlezige stijl Ribera del Duero. Door zijn laag rendement van net geen 28 hl/ha krijgen we kracht verweven met smaakintensiteit. Teófilo Reyes is ook een van de enige oenologen die de witte Albillo gebruikt (1 à 2%) in de coupage.
Enkel in grote jaren. Selectie van de oudste en beste wijngaarden.
Dit is de instapwijn van Bodegas Reyes. Een wijn die zowel op zijn fruit als op zijn kruidige accenten wordt gedragen. Een toegankelijke wijn, ook qua prijs-kwaliteitverhouding. Kalkrijke ondergronden die bij regen het water als een zeef doorlaten. Opbrengst van 22 hl/ha.
Tormenta is de opvolger van cult witte wijn "CAL". Het is een wijngaard van nauwelijks 0,8 ha pure Godello. Wat bijzonder is, is het terroir dat hoofdzakelijk uit kalk bestaat, zeer uitzonderlijk in Bierzo. Dit is dan ook één van onze meest elegante en verfijnde Godello's. Topniveau.
Tinto Fino (94%), Cabernet Sauvignon (6%)
2014
Unico is Vega’s referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer een derde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit. Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken. Een Unico is minstens 10 jaar jong vooraleer hij op de markt komt.
Tinto Fino (95%), Cabernet Sauvignon (5%)
300 cl. (Doble Magnum)
2011
Tinto Fino (87%), Cabernet Sauvignon (13%)
2004
Prijs per fles, zijn per kist van 2 te nemen Unico is Vega’s referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer een derde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit. Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken. Een Unico is minstens 10 jaar jong vooraleer hij op de markt komt.
2012
De Reserva Especial heeft geen jaargang en is een eerbetoon aan traditie. Vega Sicilia zet zo de oude Spaanse gewoonte voort om verschillende jaargangen samen te brengen en zo een perfecte balans te creëren. In Spanje bereidden de weinige wijnmakers die een bottelingsproces hadden traditioneel twee soorten wijnen voor elke oogst: die van het lopende jaar en een andere wijn zonder een specifieke oogst, die ze "Reserva Especial" noemden. Dit was een assemblage van wijnen van de beste oogsten waaruit de meest representatieve wijn van de wijnmakerij werd gemaakt. De Reserva Especial is de wijn met de grootste persoonlijkheid, hij combineert de complexiteit van de Único afkomstig uit verschillende jaargangen en geeft ons een enorm scala aan aroma’s en pure elegantie die zorgen voor een unieke proefervaring. Enkel de beste Único's worden gebruikt om Reserva Especial te produceren, om de meest diepgaande essentie van een unieke en onnavolgbare stijl aan te tonen, de Vega Sicilia-stijl.
2024
Tinto Fino (97%), Merlot (3%)
Valbuena, is de puurste uitdrukking van de Tinto Fino (Tempranillo) bij Vega Sicilia. De Tinto Fino komt hier volledig tot uiting met een klein aandeel Merlot, afhankelijk van het oogstjaar. De Valbuena Tempranillo wordt verkregen uit percelen gelegen op zachte concave hellingen die afdalen van het ruige continentale landschap. De bodems zijn deels alluviaal op de lagere hellingen en rijk aan kalksteen. Valbuena geeft ons een beeld van de grootsheid van dit "terroir" bij elke jaargang. De productie blijft ongewijzigd en de wijn weerspiegelt elk jaar de groeicyclus die de druivenstokken doormaakten.
Tinta de Toro (94%), Merlot (6%)
Mencia (95%), Bastardo (Merenzao) (5%)
Men zegt dat Mencía lijkt op Pinot Noir of op Syrah. Neem de fruitgedrevenheid van de Pinot en het verkwikkende van de Syrah en je hebt een goede Mencía. Valtuille is de naam van het dorp en staat voor een selectie van meer dan 100 jaar oude stokken. Een opbrengst van slechts 3500 flessen. Wijngaarden zijn gelegen op 580 meter hoogte.
Mencia (98%), Alicante Bouchet (2%)
Castro Ventosa is één van de oudste domeinen in Bierzo. Dit is het familiedomein van Spanjes meest beroemde oenoloog Raul Pérez. Cova de la Raposa ('grot van de vos') is een wijngaard gelegen in het dorp Abajo de Valtuille. Zuidelijke expositie op een zanderige bodem. Geen eenvoudig perceel en deze wijn wordt daarom niet elk jaar gemaakt. Wanneer het wel lukt, is de wijn werkelijk groots.
De witte topwijn van Castro Ventosa. "El Val" is de naam van de wijngaard, net gelegen tegenover de befaamde "Villegas"-wijngaard. West-oriëntatie waardoor de rijpheid tot bijna 1 maand later is dan de Villegas-wijngaard. El Val geeft dan ook volumineuze wijnen met veel fraîcheur en karakter. Is zonder twijfel de meest Bourgondische van onze witte Godello-wijnen.
Mencia
Castro Ventosa is één van de oudste domeinen in Bierzo. Dit is het familiedomein van Spanjes meest beroemde oenoloog Raul Pérez. La Vitoriana is hun allerbeste cru.
Rapolao is één van de koelere cru's, een 'paraje' van 3.5HA waar een zestal vignerons wijnen van maken. Ook Raul Pérez, de fameuze telg van dit domein bottelt deze cru zowel met Ultreia als La Vizcaina. Vooral een kleirijke bodem en door de ligging verschijnt de zon er pas laat in de voormiddag. De wijnstokken zijn +-100 jaar oud!
Alicante Bouchet, Bastardo (Merenzao), Mencia
Vooraf moet u weten dat Bierzo één van de eerste appellaties is in Spanje met een volledig gemoderniseerde wetgeving. Dat wil zeggen dat vanaf 2017 de wijnen op de markt kunnen gebracht worden als “vino de villa” als al de druiven afkomstig zijn van percelen in één dorp. Vervolgens worden er verschillende cru’s gedefinieerd. In de meeste domeinen werd dit reeds toegepast, zeker in die wij invoerden, aangezien zij aan de basis lagen van al deze wijzigingen. Al hun wijnen werden van in het begin genoemd naar het perceel. Hier hebben we een perfect voorbeeld van 'Vino De Villa' uit het dorpje Valtuile.
Deze wijn is een perfecte harmonie tussen de oude stijl van Ribera del Duero met zijn vlezig karakter en een meer moderne en krachtige wijnstijl. Schoolvoorbeeld van Crianza.
500 cl.
Gran Reserva wordt enkel in kwalitatieve jaargangen gevinifieerd en is een selectie van de oude wijngaarden.
Deze wijn wordt enkel gemaakt in uitzonderlijke jaren. Dit is dan ook meteen een grote stap vooruit in de kwaliteit. In middelmatige jaren wordt de oogst van de Perez Pascuas Selección en de Gran Reserva toegevoegd aan de Reserva.
Dit is de basiswijn van het domein, maar tegelijk ook het paradepaardje. Hiermee hebben de Dos Victorias hun faam gemaakt. Het is een wijn die het moet hebben van zijn uitbundigheid en charme. Kwalitatief spreken we hier reeds over een Crianza-niveau.
Dit is de basiswijn van het domein, maar tegelijk ook het paradepaardje. Hiermee heeft Viki haar faam gemaakt. Het is een wijn die het moet hebben van zijn uitbundigheid en charme. Kwalitatief spreken we hier reeds over een Crianza-niveau.
De Viñas Viejas is een selectie van de betere (bio) wijngaarden van het dorp "La Aguilera". Voor deze wijn worden wijngaarden gebruikt met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar, afkomstig van de 2 terroirs : zanderige keienbodems en kalk-kleibodems. Aangezien het een fieldblend betreft, bestaat de coupage voor 98% uit Tempranillo en 2% Albillo. Bovendien een topper prijs/kwaliteit !
Bestelbaar vanaf 01-06-2025
Prijs nog niet bekend
Primeur: levering voorzien voor december 2026/januari 2027 Flor de Pingus is de 2e wijn van de legendarische Pingus van Peter Sisseck. Biodynamisch domein.
Wie Rueda of José Pariente zegt, denkt meteen aan Verdejo. Nochtans is Sauvignon Blanc ook heel belangrijk in deze regio. Voor Dos Victorias is dit een vrij recent project dat flink geslaagd is. 2007 was de eerste jaargang. De naam José Pariente werd aan de wijn gegeven toen Marivi bij diens overlijden de wijngaarden erfde. Deze wijn vormt 10% van de totale productie.
Primeur: levering voorzien voor december 2026/januari 2027 Pingus is een cultwijn die in zeer beperkte mate wordt gevinifieerd door Spanjes meest beroemde oenoloog, de Deen Peter Sisseck. Productie: 6000 à 7000 flessen al naargelang de jaargang.
600 cl. (Imperial)
Bestelbaar vanaf 06-01-2025
LEVERING MAART 2025 Unico is Vega’s referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer een derde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit. Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken. Een Unico is minstens 10 jaar jong vooraleer hij op de markt komt.
LEVERING MAART 2025 De Reserva Especial heeft geen jaargang en is een eerbetoon aan traditie. Vega Sicilia zet zo de oude Spaanse gewoonte voort om verschillende jaargangen samen te brengen en zo een perfecte balans te creëren. In Spanje bereidden de weinige wijnmakers die een bottelingsproces hadden traditioneel twee soorten wijnen voor elke oogst: die van het lopende jaar en een andere wijn zonder een specifieke oogst, die ze "Reserva Especial" noemden. Dit was een assemblage van wijnen van de beste oogsten waaruit de meest representatieve wijn van de wijnmakerij werd gemaakt. De Reserva Especial is de wijn met de grootste persoonlijkheid, hij combineert de complexiteit van de Único afkomstig uit verschillende jaargangen en geeft ons een enorm scala aan aroma’s en pure elegantie die zorgen voor een unieke proefervaring. Enkel de beste Único's worden gebruikt om Reserva Especial te produceren, om de meest diepgaande essentie van een unieke en onnavolgbare stijl aan te tonen, de Vega Sicilia-stijl.
Tinto Fino (95%), Merlot (5%)
Tinto Fino (94%), Merlot (6%)
PRIMEUR: Levering maart 2025 Valbuena is een grote wijn op zich en heeft eigenlijk alle karakteristieken van de Unico, maar met een iets andere samenstelling van druivensoorten. Valbuena is de naam van de wijn en van het dorp waar de bodega gevestigd is.
Paswoord vergeten?
Vul hieronder je login in en klik op "Versturen". Je zal via e-mail de instructies ontvangen om je paswoord te wijzigen.
Opgelet!
Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren. Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.
Er is iets mis gelopen met jouw verzoek.
Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.
Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.
Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.