La Vizcaína is een project van Raúl Pérez waarbij hij de wijnen indeelt volgens herkomst met betrekking tot zonoriëntatie, terroir enz. La Vizcaína is de naam die de inwoners van Valtuille gaven aan Raúls vader die oenoloog was en op jonge leeftijd stierf. In dit project wordt Raúl bijgestaan door zijn neef en oenoloog César Márquez.
1000 flessen productie.
Vinificatie
Biodynamische wijn. Geen temperatuurcontrole tijdens de gisting. De druiventrossen worden in zijn geheel gebruikt zonder ontristing. Tijdens de vinificatie worden de principes van de zwaartekracht toegepast, zonder pompen en met zo weinig mogelijk interventies om de wijn zo puur, zuiver en expressief mogelijk in de fles te krijgen. Gisting en maceratie in foeders van 500 liter. Rijping van 10 maanden in Franse eiken vaten van het 4e jaar van 500 liter.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2024
Op zijn top: 2025-2028
Te drinken tot: 2032
Serveren
Decanteren in de eerste 3 jaar. Schenken in een bourgogneglas aan 18°C.
Proefanalyse
Vrij diep van kleur en briljant helder. Het eerste contact is fruitig met noordelijke karaktertrekken. Geen enkel spoor van de vatrijping, noch van de risten. Jeugdig geurpalet. Rijkelijke vulling en samenhangend. Mencia in zijn pure en complexe vorm met een continentale ruggengraat en geen spoor van de vatrijping.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol