La Vizcaína is een project van Raul Pérez waarbij hij de wijnen indeelt volgens herkomst met betrekking tot zonoriëntatie, terroir.
La Vizcaína is de naam die de inwoners van Valtuille gaven aan zijn vader. Rauls vader was oenoloog en is op jonge leeftijd gestorven. In dit project wordt Raul bijgestaan door zijn neef-oenoloog Cesar Marquez.
Las Lomas = licht golvend landschap
1500 flessen productie
Vinificatie
Biodynamische wijnen. Geen temperatuurcontrole tijdens de gisting. De druiventrossen worden in zijn geheel gebruikt zonder ontgisting. Zwaartekrachtprincipes worden toegepast (geen gebruik van pompen). Gisting en maceratie in foeders van 5000 liter. De vinificatie gebeurt met zo weinig mogelijk interacties in de wijn om hem zo puur, zuiver en expressief mogelijk in de fles te krijgen.
Rijping op Franse eiken vaten van het 4de en 5de jaar voor 10 maanden.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2024
Op zijn best: 2026-2028
Drinken tot: 2032
Serveren
Serveren in een bourgogneglas aan 18°C.
Proefanalyse
La Vitoriana is dieper in kleur dan de andere Lomas de Valtuille. Gesloten in de neus en moet wat verluchten.
Stevig van smaak met veek bite, maar ook sappig, fruitgedreven en met een superbalans. Smaak plooit open op het palet. Structureel, groots en met diepgang. Wijn met bite, waarbij het tannine zich laat voelen in de finale. In de retro krijgen we een lichte toets van marjolein.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol