La Vizcaína is een project van Raul Pérez waarbij hij de wijnen indeelt volgens herkomst met betrekking tot zonoriëntatie, terroir enz. La Vizcaína is de naam die de inwoners van Valtuille gaven aan Rauls vader die oenoloog was en op jonge leeftijd stierf. In dit project wordt Raul bijgestaan door zijn neef en oenoloog Cesar Marquez.
Vinificatie
Biodynamische wijnen. Geen temperatuurcontrole tijdens de gisting. Tijdens de vinificatie worden de principes van de zwaartekracht toegepast, zonder pompen en met zo weinig mogelijk interventies om de wijn zo puur, zuiver en expressief mogelijk in de fles te krijgen. Gisting en maceratie in foeders van 5000 liter. 10 maanden rijping op deels nieuwe en deels 2e jaars Franse eiken vaten.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2023
Op zijn top: 2027
Te drinken tot: 2029
Serveren
Decanteren in de eerste 3 jaar. Serveren in een bourgogneglas aan 18°C.
Proefanalyse
Jong en diep van kleur. Zeer licht en speels zuurtje op de tong. Ietwat fruitiger (zoete kers) dan de andere Lomas de Valtuille-wijnen. La Poulosa is van de vier Lomas-wijnen de meest toegankelijke en sappige Mencía met behoorlijk wat dichtheid. In de finale laat de tannine zich beperkt opmerken.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol