La Vizcaína is een project van Raul Pérez waarbij hij de wijnen indeelt volgens herkomst met betrekking tot zonoriëntatie, terroir enz. La Vizcaína is de naam die de inwoners van Valtuille gaven aan Rauls vader die oenoloog was en op jonge leeftijd stierf. In dit project wordt Raul bijgestaan door zijn neef en oenoloog Cesar Marquez.
Vinificatie
Biodynamische wijnen. Geen temperatuurcontrole tijdens de gisting. Tijdens de vinificatie worden de principes van de zwaartekracht toegepast, zonder pompen en met zo weinig mogelijk interventies om de wijn zo puur, zuiver en expressief mogelijk in de fles te krijgen. Gisting en maceratie in foeders van 5000 liter. 10 maanden rijping op Franse eiken vaten van het 2e jaar.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2023
Op zijn top: 2026
Te drinken tot: 2030
Serveren
Decanteren in de eerste 3 jaar. Serveren in een bourgogneglas aan 18°C.
Proefanalyse
Jong en dieprood. Geen temperamentvolle en zwoele Spanjaard in de neus, wel een meer continentale stijl. Noordelijke hints, kriek, vlezig (lichte reductie die verdwijnt na wat verluchten), zeer subtiele vatrijping. Strak in de aanzet, wat jeugdig met een middenrif dat door lichte zuren wordt opgefrist. Mencía, sappig en geconcentreerd, van het betere allooi. De tannine in de finale is een reflectie van deze meer continentale stijl.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol