La Vizcaína is een project van Raúl Pérez waarbij hij de wijnen indeelt volgens herkomst met betrekking tot zonoriëntatie, terroir enz. La Vizcaína is de naam die de inwoners van Valtuille gaven aan Raúls vader die oenoloog was en op jonge leeftijd stierf. In dit project wordt Raúl bijgestaan door zijn neef en oenoloog César Márquez.
Vinificatie
Biodynamische wijnen. Geen temperatuurcontrole tijdens de gisting. Tijdens de vinificatie worden de principes van de zwaartekracht toegepast, zonder pompen en met zo weinig mogelijk interventies om de wijn zo puur, zuiver en expressief mogelijk in de fles te krijgen. Gisting en maceratie in foeders van 5000 liter. Houten vaten van Franse eik van het 2e jaar worden gebuikt om de wijn 12 maanden te laten rijpen, zonder bâtonnage.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2023
Op zijn top: 2025-2027
Te drinken tot: 2030
Serveren
In een bourgogneglas bij een serveertemperatuur van 12°C.
Proefanalyse
Diep van kleur. Geen alledaags geurenpalet. Aanknopingspunten van witte vruchten, grassige accenten, nootachtig, geroosterd, alsook kruidigheid en mineralen. Droge smaakaanzet met reflectie van de geuren. Een wijnglas dat boeit en waaraan gewerkt moet worden. Na wat verluchten meer primair fruit en strakke mineralen. Een echte maaltijdwijn.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol