La Clave is de jongste worp van genie Raúl Pérez. Hoofdzakelijk gemaakt van wijngaarden uit de regio Ponferrada. Bijzonder aan deze wijn is zijn coupage. Naast Mencía bestaat hij immers voor de helft uit Tintorera, of Alicante Bouschet, een druivensoort die na de philloxera veelvuldig werd aangeplant in Galicia en Bierzo. Deze druif is vooral bekend voor zijn donker gekleurd vruchtvlees, wat maakt dat de La Clave donkerder van kleur is dan de andere Raúl-wijnen.
Vinificatie
Handmatige pluk. Lage rendementen door de oude wijngaarden en gobelet. De druiven worden volledig ontsteeld en dan maceratie en gisting op inox. Vervolgens élevage van ongeveer 12 maanden op oudere Franse eikenvaten. Zowel de viticultuur als vinificatie zijn volledig bio.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf : 2023
op zijn best : 2023-2025
Tot : 2027
Serveren
In een groot glas. mag gekaraffeerd worden.
Proefanalyse
Vrij donkere spiegel (Tintorera !). Mooi rood fruit in de neus, afgewisseld met kruidige specerijen die het geheel een Mediterrane toets geven. Mooie afdronk en perfecte balans van de zuren.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol