Geschiedenis Dominio de Pingus
Peter Sisseck is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij is nochtans Deens van origine. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was daar dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintanilla de Onésimo. De mythe Pingus werd geboren omdat een belangrijk deel van de productie op de zeebodem terechtkwam door een schipbreuk in november 1997, onderweg naar de VS! Dit deed de vraag naar Pingus enorm stijgen, met dito marktprijzen tot gevolg... De naam van het domein en van de wijn Pingus refereren naar zijn bijnaam in Denemarken. Na Pingus, zijn topwijn, volgde Flor de Pingus. De naam en faam volgden zeer snel. Amerika’s meest bekende wijncriticus, destijds op wijntrip in Bordeaux, proefde bijna toevallig de Pingus en hemelde hem op als Spanjes absolute topwijn. Pingus heeft dan ook alles: kracht, finesse, concentratie en elegantie. Een vrij unieke combinatie in deze regio. Gedurende de jaren 1990 gebruikte hij voor de Flor de Pingus de wijngaarden van zijn vriend Pedro Cuadrado van Finca Villacreces, in hetzelfde dorp gelegen, en deed er ook af en toe de vinificatie. Pas in 2004 had hij zijn eigen kleine bodega klaar, gelegen in het centrum van het dorp. Sisseck werkt van in het begin met oude wijnstokken en verzorgt deze volgens de biodynamische principes. Samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project Psi: in dit geval wordt er niet gewerkt met wijnstokken in eigendom, doch in samenwerking met eigenaars van oude percelen Tinto Fino en Garnacha. Na een selectie van de beste percelen wordt er een wijn gemaakt per dorp van herkomst, die de traditionele vinificatiemethodes van de regio terug op het voorplan brengen. Het is de bedoeling een wijn te maken die zeer evenwichtig, eerlijk en in balans is.