Ongetwijfeld is Ribera del Duero de sterappellatie van de laatste 20 jaar in Spanje. Dit gebied, uitgestrekt over 4 provincies in het centrum van de Duerovallei, heeft de perfecte condities om topwijnen te maken. De meest beroemde wijn van de Spaanse wijngaarden komt ook uit dit gebied: Vega Sicilia. Zowel terroir, klimatologie als traditie op topniveau, in een regio waar het vaak extreem en moeilijk wonen is, is niet vanzelfsprekend. De appellatie is dan ook enorm gegroeid sinds zijn ontstaan. In 1982, toen de D.O. werd opgericht, waren er nauwelijks 5 private domeinen actief. Vandaag tellen we er meer dan 300! Vanzelfsprekend dat ook het wijngaardareaal exponentieel gegroeid is. Het merendeel van de aanplant is nauwelijks ouder dan 10 jaar. Heel het gebied situeert zich tussen 500 en 900 meter hoogte; de ideale habitat voor de Tinto Fino of Tinta del País, de lokale variant van Spanjes meest beroemde rode druif: Tempranillo. De ondergrond in Ribera del Duero bestaat veelal uit arme zandgronden, kalkgronden op de hogergelegen plateau's en flanken of alluviale kiezelgronden langs de oevers van de Duero. Op dit moment staan er bijna 20.000 ha aangeplant.
Ribera del Duero is exponent voor het Spaanse continentale klimaat: koude winters en koude nachten en warme zomers en warme dagen, met een extreem verschil tussen de twee. Het zijn deze extreme omstandigheden die ervoor zorgen dat er in Ribera del Duero topwijnen kunnen gemaakt worden. Het klimaat heeft er een direct verband met de langere vegetatieve cyclus wat uiteindelijk voor meer kwaliteit zal zorgen.
Tinto Fino (100%)
75 cl.
2020
In 1994 bracht Aliòn zijn eerste jaargang uit. De overname van de bodega was twee jaar daarvoor. In tussentijd zijn de kelders meermaals aangepast, de laatste keer net voor de oogst van 2000. Toen verving men de roestvrijstalen gistingstanks door eikenhouten kuipen en nam men een nieuwe en geklimatiseerde vatenkelder in gebruik. in 2011 installeerde het bedrijf een geheel nieuwe bottellijn. 240.000 flessen productie.
150 cl. (Magnum)
Tempranillo (100%)
2021
De nieuwe cultwijn van Ribera del Duero. 100% Tempranillo, gemaakt door Xavier Ausás, oenoloog en technisch directeur van Vega Sicilia tussen 1988 en 2015.
Dit is de instapwijn van Pérez Pascuas. Een wijn die zowel op zijn fruit als op zijn kruidige accenten wordt gedragen. Een ‘gavilan’ is een pluim die een schrijver gebruikt om zijn verhaal neer te schrijven. Gavilan is ook de expressie van de gebroeders als zijnde een autochtone wijn ‘pur sang’ met de eigenheid van het terroir. Sedert jaargang 2010 op de markt gebracht als Crianza.
Corimbo is het nieuwste wijnavontuur van Bodegas Roda in Rioja. In 2006 werd het project gestart en in 2008 werd de eerste jaargang gevinifieerd. De bouw van de nieuwe bodega startte in 2012. Bodegas Roda hanteert de distel (corimbo) als logo. Productie van 40.000 flessen.
50 cl.
2016
Corimbo is een botanische term. Wanneer de distelbloem horizontaal in bloei staat spreken we over een Corimbo. Een Corimbo zou een vrij zeldzaam gegeven zijn. Productie: 20.000 flessen.
2017
Corimbo is een botanische term. Wanneer de distelbloem horizontaal in bloei staat spreken we over een Corimbo. Een Corimbo zou een vrij zeldzaam gegeven zijn.
Tempranillo
De meest verwachte wijn van het jaar in Spanje ! De nieuwe topper van José Manuel Pérez Ovejas, oenoloog van het jaar in 2018.
Tempranillo (98%), Albillo (2%)
2018
Cascorrales is één van de oudste wijngaarden van Ribera del Duero ! Aangeplant in 1895. Dit is ook één van de Grand Cru's van Hacienda Solano, samen met Peña Lobera. De Cascorrales is ietsje steviger en wat rustieker dan de elegante Peña Lobera. De absolute top van de appellatie !
Tinto Fino (86%), Cabernet Sauvignon (10%), Merlot (4%)
2019
Dit is ‘nieuwe stijl’ Ribera: krachtig, stevige maar toch sappige tannines en volgens moderne technieken gevinifieerd met respect voor druif en regio.
Tinto Fino (81%), Cabernet Sauvignon (19%)
Flor de Pingus is de 2e wijn van de legendarische Pingus van Peter Sisseck. Biodynamisch domein.
2022
Deze Selección is de basiswijn van dit domein. Het fruit is enkel afkomstig van biologisch bewerkte wijnstokken van minstens 30 jaar oud in het dorp La Aguilera, één van Ribera's meest bekende dorpen. Prachtig voorbeeld van elegante Ribera del Duero.
Nebro is het paradepaardje van Finca Villacreces. Enkel in grote jaargangen wordt deze wijn gevinifieerd. Afkomstig van het beste perceel grenzend aan Vega Sicilia. De wijn heeft op het domein zijn eigen vinificatieruimte waar de malolactische gisting en de rijping plaatsvinden. In functie van de jaargang zijn er 3 tot 6 vaten. Nebro is de naam van een riviertje in de buurt van de finca.
Grand cru van Hacienda Solano. Peña Lobera is een kleine lieu-dit in het dorpje La Aguilera. Enkel wijnstokken van begin 1920 afkomstig van zanderige bodems op kalkondergrond. Eén van de topwijnen van Ribera del Duero. Voor de liefhebbers van de elegante stijl.
Tinta del Pais (100%)
2015
Deze nectar wordt enkel in de grootste jaren gemaakt en draagt de familienaam van de Bodega en stichter. Pérez Pascuas is een wijn die we in een topjaar kunnen plaatsen op niveau van de Vega Sicilia Unico. Pérez Pascuas Gran Selección is de familiewijn gecreëerd door Mauro, de stichter van de bodega.
Tinto Fino (90%), Cabernet Sauvignon (10%)
2008 was het eerste jaar van vinificatie. De Pruno is een Crianza kwaliteitsniveau, afkomstig van wijngaarden met een leeftijd van 10 à 20 jaar.
Tinto Fino (86%), Garnacha (12%), Albillo (2%)
2007 was de eerste jaargang. PSI zijn de initialen van Peter Sisseck. De wijnstok afgebeeld op het etiket refereert naar de Griekse letter Psi, die dezelfde vorm heeft.
Een vlezige stijl Ribera del Duero. Door zijn laag rendement van net geen 28 hl/ha krijgen we kracht verweven met smaakintensiteit. Teófilo Reyes is ook een van de enige oenologen die de witte Albillo gebruikt (1 à 2%) in de coupage.
Enkel in grote jaren. Selectie van de oudste en beste wijngaarden.
2023
Dit is de instapwijn van Bodegas Reyes. Een wijn die zowel op zijn fruit als op zijn kruidige accenten wordt gedragen. Een toegankelijke wijn, ook qua prijs-kwaliteitverhouding. Kalkrijke ondergronden die bij regen het water als een zeef doorlaten. Opbrengst van 22 hl/ha.
Tinto Fino (94%), Cabernet Sauvignon (6%)
2014
Unico is Vega’s referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer een derde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit. Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken. Een Unico is minstens 10 jaar jong vooraleer hij op de markt komt.
Tinto Fino (95%), Cabernet Sauvignon (5%)
300 cl. (Doble Magnum)
2011
Tinto Fino (87%), Cabernet Sauvignon (13%)
2004
Prijs per fles, zijn per kist van 2 te nemen Unico is Vega’s referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer een derde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit. Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken. Een Unico is minstens 10 jaar jong vooraleer hij op de markt komt.
2012
De Reserva Especial heeft geen jaargang en is een eerbetoon aan traditie. Vega Sicilia zet zo de oude Spaanse gewoonte voort om verschillende jaargangen samen te brengen en zo een perfecte balans te creëren. In Spanje bereidden de weinige wijnmakers die een bottelingsproces hadden traditioneel twee soorten wijnen voor elke oogst: die van het lopende jaar en een andere wijn zonder een specifieke oogst, die ze "Reserva Especial" noemden. Dit was een assemblage van wijnen van de beste oogsten waaruit de meest representatieve wijn van de wijnmakerij werd gemaakt. De Reserva Especial is de wijn met de grootste persoonlijkheid, hij combineert de complexiteit van de Único afkomstig uit verschillende jaargangen en geeft ons een enorm scala aan aroma’s en pure elegantie die zorgen voor een unieke proefervaring. Enkel de beste Único's worden gebruikt om Reserva Especial te produceren, om de meest diepgaande essentie van een unieke en onnavolgbare stijl aan te tonen, de Vega Sicilia-stijl.
2024
Tinto Fino (97%), Merlot (3%)
Valbuena, is de puurste uitdrukking van de Tinto Fino (Tempranillo) bij Vega Sicilia. De Tinto Fino komt hier volledig tot uiting met een klein aandeel Merlot, afhankelijk van het oogstjaar. De Valbuena Tempranillo wordt verkregen uit percelen gelegen op zachte concave hellingen die afdalen van het ruige continentale landschap. De bodems zijn deels alluviaal op de lagere hellingen en rijk aan kalksteen. Valbuena geeft ons een beeld van de grootsheid van dit "terroir" bij elke jaargang. De productie blijft ongewijzigd en de wijn weerspiegelt elk jaar de groeicyclus die de druivenstokken doormaakten.
Tinta de Toro (94%), Merlot (6%)
Deze wijn is een perfecte harmonie tussen de oude stijl van Ribera del Duero met zijn vlezig karakter en een meer moderne en krachtige wijnstijl. Schoolvoorbeeld van Crianza.
Gran Reserva wordt enkel in kwalitatieve jaargangen gevinifieerd en is een selectie van de oude wijngaarden.
500 cl.
Deze wijn wordt enkel gemaakt in uitzonderlijke jaren. Dit is dan ook meteen een grote stap vooruit in de kwaliteit. In middelmatige jaren wordt de oogst van de Perez Pascuas Selección en de Gran Reserva toegevoegd aan de Reserva.
De Viñas Viejas is een selectie van de betere (bio) wijngaarden van het dorp "La Aguilera". Voor deze wijn worden wijngaarden gebruikt met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar, afkomstig van de 2 terroirs : zanderige keienbodems en kalk-kleibodems. Aangezien het een fieldblend betreft, bestaat de coupage voor 98% uit Tempranillo en 2% Albillo. Bovendien een topper prijs/kwaliteit !
Bestelbaar vanaf 01-06-2025
Prijs nog niet bekend
Primeur: levering voorzien voor december 2026/januari 2027 Flor de Pingus is de 2e wijn van de legendarische Pingus van Peter Sisseck. Biodynamisch domein.
Primeur: levering voorzien voor december 2026/januari 2027 Pingus is een cultwijn die in zeer beperkte mate wordt gevinifieerd door Spanjes meest beroemde oenoloog, de Deen Peter Sisseck. Productie: 6000 à 7000 flessen al naargelang de jaargang.
600 cl. (Imperial)
Bestelbaar vanaf 06-01-2025
LEVERING MAART 2025 Unico is Vega’s referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer een derde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit. Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken. Een Unico is minstens 10 jaar jong vooraleer hij op de markt komt.
LEVERING MAART 2025 De Reserva Especial heeft geen jaargang en is een eerbetoon aan traditie. Vega Sicilia zet zo de oude Spaanse gewoonte voort om verschillende jaargangen samen te brengen en zo een perfecte balans te creëren. In Spanje bereidden de weinige wijnmakers die een bottelingsproces hadden traditioneel twee soorten wijnen voor elke oogst: die van het lopende jaar en een andere wijn zonder een specifieke oogst, die ze "Reserva Especial" noemden. Dit was een assemblage van wijnen van de beste oogsten waaruit de meest representatieve wijn van de wijnmakerij werd gemaakt. De Reserva Especial is de wijn met de grootste persoonlijkheid, hij combineert de complexiteit van de Único afkomstig uit verschillende jaargangen en geeft ons een enorm scala aan aroma’s en pure elegantie die zorgen voor een unieke proefervaring. Enkel de beste Único's worden gebruikt om Reserva Especial te produceren, om de meest diepgaande essentie van een unieke en onnavolgbare stijl aan te tonen, de Vega Sicilia-stijl.
Tinto Fino (95%), Merlot (5%)
Tinto Fino (94%), Merlot (6%)
PRIMEUR: Levering maart 2025 Valbuena is een grote wijn op zich en heeft eigenlijk alle karakteristieken van de Unico, maar met een iets andere samenstelling van druivensoorten. Valbuena is de naam van de wijn en van het dorp waar de bodega gevestigd is.
Paswoord vergeten?
Vul hieronder je login in en klik op "Versturen". Je zal via e-mail de instructies ontvangen om je paswoord te wijzigen.
Opgelet!
Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren. Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.
Er is iets mis gelopen met jouw verzoek.
Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.
Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.
Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.