Geschiedenis Finca Villacreces
Dit schitterende domein heeft een indrukwekkende ligging: pal aan de oevers van de Duero, naast het legendarische Vega Sicilia. Het domein maakt voor een stuk deel uit van Quintanilla de Onésimo in het dorp Valbuena de Duero. In de 18e eeuw verloor de toenmalige eigenaar het tijdens een gokspel aan de eigenaar van Quintanilla. Maar de historie van het domein zelf gaat nog veel verder terug: uit kerkelijke geschriften blijkt dat er reeds in de 13e eeuw wijngaarden waren aangeplant. In de tweede helft van de 14e eeuw was er bovendien een Ermita (heremietkapel) waar Pedro de Villacreces zich had teruggetrokken. Hij is het die zijn naam aan het hele domein heeft gegeven. Gedurende de 20e eeuw was het in handen van de familie Cuadrado. Pedro, een van de vier broers, zag de revival van de Spaanse wijnen en vooral deze uit zijn streek Ribera del Duero en vatte het plan op om op kleine schaal ook zelf wijn te gaan maken. In 1985 plantte hij Cabernet Sauvignon en Merlot aan en extra Tinto Fino. De eerste millésime werd gemaakt in 1994, met hulp van de bekende Deense oenoloog Peter Sisseck die met zijn familie vlakbij woonde. Het werd een mini-oogst van een superieure kwaliteit: slechts 9000 flessen werden gebotteld. In de kleine bodega werd trouwens ook de eerste Pingus gevinifieerd. In 2003, Pedro was intussen te oud geworden, werd het schitterende domein verkocht aan de familie Antón uit Vitoria. Gonzalo Antón is afkomstig uit de restaurantwereld (zijn vader heeft het sterrenrestaurant Zaldiaran in Vitoria, Baskenland). Bovendien organiseren ze jaarlijks een gastronomisch congres waar de beste chefs van de wereld zich van hun beste kant laten zien. Hun eerste project in Rioja Alavesa was in Villabuena de Alava met het domein Izadi. In nauwelijks vier jaar tijd restaureerden ze heel het domein, bouwden een moderne bodega en herstelden het originele huis Villacreces terug in zijn orignele staat. Het geheel is klein doch indrukwekkend.