Valbuena, is de puurste uitdrukking van de Tinto Fino (Tempranillo) bij Vega Sicilia. De Tinto Fino komt hier volledig tot uiting met een klein aandeel Merlot, afhankelijk van het oogstjaar.
De Valbuena Tempranillo wordt verkregen uit percelen gelegen op zachte concave hellingen die afdalen van het ruige continentale landschap. De bodems zijn deels alluviaal op de lagere hellingen en rijk aan kalksteen.
Valbuena geeft ons een beeld van de grootsheid van dit "terroir" bij elke jaargang. De productie blijft ongewijzigd en de wijn weerspiegelt elk jaar de groeicyclus die de druivenstokken doormaakten.
Vinificatie
De stokken zijn minstens 20 jaar oud. De druiven worden ’s nachts gekoeld alvorens ze apart in de inox cuves met temperatuurcontrole gaan. De aparte wijnen worden los van elkaar verder gevinifieerd om analyses te kunnen nemen van elk lot annex cépage. Om een idee te geven heeft de Valbuena aan de basis 37 verschillende plotwijnen die uiteindelijk in assemblage komen net voor botteling. Ook de malolactische omzetting gebeurt bij Valbuena in inox. Na de fermentatie krijgt de wijn een élevage in Franse en Amerikaanse barriques van 225L, maar ook in foeders van 20000L. Na stabilisatie wordt de Valbuena gebotteld zonder filtering. Tijdens het hele vinificatieproces wordt volgens de regels van de zwaartekracht gewerkt. De totale rijping tussen eik en fles bedraagt 5 jaar, vandaar Valbuena °5.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf : 2024
op zijn best tussen : 2033-2037
Tot : 2044
Serveren
18°C en decanteren in de eerste 7 levensjaren.
Proefanalyse
Alle wijnen van Vega combineren concentratie met elegantie en koppelen intensiteit en ras aan complexiteit en lengte. Valbuena is wat meer open en gemakkelijker te begrijpen dan de haast esoterische Unico en Reserva Especial. Valbuena is een krachtige wijn, zeer gestructureerd en compleet. Mooie balans van alle componenten doorweven met de frisheid van de Tempranillo met een loepzuiver Ribera expressie zoals het hoort! Valbuena is op zich al een zeer grote en klassevolle wijn die ook decennia kan bewaren en blijven evolueren.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol