Geschiedenis Xavier Ausàs
Xavier Ausàs is een Catalaan geboren in Figueras nabij Girona in 1968. Zijn verdere wijncarrière speelde zich af in Ribera del Duero waar hij in 1988 startte als oenoloog van Vega Sicilia, eerst nog 10 jaar onder de vleugels van Mariano Garcia en vanaf 1998 als technisch directeur. Alle wijnprojecten in Spanje van de groep Vega Sicilia behoorden voor de vinificatie tot de verantwoordelijkheid van Xavier. Xavier is ook de oenoloog geweest die de wijnen van Vega Sicilia tot een hoger niveau wist te tillen, zonder aan hun stijl te raken. Door de jarenlange ervaring in de streek met Tempranillo, wist Ausàs als geen ander waar kwaliteit te vinden was. De basis ligt in de wijngaard bij oude wijnstokken en het terroir waarop deze aangeplant staan, gekoppeld aan de expositie en de hoogteligging. Ausàs heeft tal van relaties met wijnbouwers die dit type wijngaarden in eigendom hebben. Als je met hem sprak, wist hij steeds te vertellen dat de verschillende wijngaarden onderling grote verschillen vertoonden qua rijpheid, polyfenolen, suikers... en dat op hetzelfde tijdstip. Dat inspireerde hem tot vinificaties per perceel, wat een grote succesformule werd voor hem. Deze techniek past hij vandaag ook toe in de andere wijnhuizen waar hij als consulent optreedt. In 2015 besloten beide partijen uit elkaar te gaan, nadat Xavier met zijn eigen project gestart was. Zijn kleine bodega is gelegen in Quintanillo de Onésimo, waar hij jaarlijks een productie heeft van slechts 24.000 flessen.