Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Xavier Ausàs

Omschrijving Xavier Ausàs

Xavier Ausàs was van 1988 tot 2015 oenoloog bij Vega Sicilia. In 2016 maakte hij zijn eerste wijn onder zijn eigen naam : Ausàs Interpretación. Een nieuwe Cult Ribera del Duero!

Bekijk alle wijnen van Xavier Ausàs
Regio's van Xavier Ausàs
Appellaties van Xavier Ausàs
Wijnmaker Xavier Ausàs
Eigenaar Xavier Ausàs
Oprichting 2016
Omschrijving Xavier Ausàs

Geschiedenis Xavier Ausàs

Xavier Ausàs is een Catalaan geboren in Figueras nabij Girona in 1968. Zijn verdere wijncarrière speelde zich af in Ribera del Duero waar hij in 1988 startte als oenoloog van Vega Sicilia, eerst nog 10 jaar onder de vleugels van Mariano Garcia en vanaf 1998 als technisch directeur. Alle wijnprojecten in Spanje van de groep Vega Sicilia behoorden voor de vinificatie tot de verantwoordelijkheid van Xavier. Xavier is ook de oenoloog geweest die de wijnen van Vega Sicilia tot een hoger niveau wist te tillen, zonder aan hun stijl te raken. Door de jarenlange ervaring in de streek met Tempranillo, wist Ausàs als geen ander waar kwaliteit te vinden was. De basis ligt in de wijngaard bij oude wijnstokken en het terroir waarop deze aangeplant staan, gekoppeld aan de expositie en de hoogteligging. Ausàs heeft tal van relaties met wijnbouwers die dit type wijngaarden in eigendom hebben. Als je met hem sprak, wist hij steeds te vertellen dat de verschillende wijngaarden onderling grote verschillen vertoonden qua rijpheid, polyfenolen, suikers... en dat op hetzelfde tijdstip. Dat inspireerde hem tot vinificaties per perceel, wat een grote succesformule werd voor hem. Deze techniek past hij vandaag ook toe in de andere wijnhuizen waar hij als consulent optreedt. In 2015 besloten beide partijen uit elkaar te gaan, nadat Xavier met zijn eigen project gestart was. Zijn kleine bodega is gelegen in Quintanillo de Onésimo, waar hij jaarlijks een productie heeft van slechts 24.000 flessen.

Xavier Ausàs
C. Sindico 5
Quintanilla de Onésimo
Valladolid

Variëteiten Xavier Ausàs

Tempranillo of Tinto Fino, Ribera del Duero's meest bekende druivensoort. Xavier werkt enkel met druivenstokken ouder dan 40 jaar, afkomstig van topterroirs en op een hoogte van ongeveer 900 meter.

Terroir Xavier Ausàs

De naam van zijn wijn 'Interpretación' verwijst naar zijn interpretatie van Tempranillo en van Ribera del Duero. Hij werkt met druivenboeren uit verschillende dorpen, waarmee hij reeds contact had om destijds de Alión te maken. De bodems variëren van klei tot kalk en kalksteen.

Vinificatie Xavier Ausàs

De Tempranillo krijgt een gisting deels op inox tanks en betonnen cuves, met autochtone gistcellen. De Crianza verloopt verder deels op barriques en voor 50% op vaten van 500 liter. In totaal gebruikt hij maximaal 40% nieuwe houten vaten, voor een rijpingsperiode van 16 maanden.

75 cl.
95 RP
Ausàs, Interpretación
Ausàs, Interpretación 2021
Castilla y León
Xavier Ausàs
D.O. Ribera del Duero
75 cl.
rood
€ 51,50
€ 42,56 excl. BTW
Assemblage

Tempranillo (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

De nieuwe cultwijn van Ribera del Duero. 100% Tempranillo, gemaakt door Xavier Ausás, oenoloog en technisch directeur van Vega Sicilia tussen 1988 en 2015.

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.