Castro Ventosa is één van de oudste domeinen in Bierzo. Dit is het familiedomein van Spanjes meest beroemde oenoloog Raul Pérez. Cova de la Raposa ('grot van de vos') is een wijngaard gelegen in het dorp Abajo de Valtuille. Zuidelijke expositie op een zanderige bodem. Geen eenvoudig perceel en deze wijn wordt daarom niet elk jaar gemaakt. Wanneer het wel lukt, is de wijn werkelijk groots.
Vinificatie
De cru die het vroegst wordt geoogst op het domein. Biologisch bewerkte wijngaard. De vinificatie gebeurt in 2 oude open top vaten en met volledige trossen, enkel autochtone gisten worden gebruikt. Een lange maceratie van 60 dagen en daarna een élévage van 12 maanden in 500L Franse eik (niet nieuw).
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf 2025.
Op zijn best tussen 2029 en 2031.
Houdbaar tot 2035.
Serveren
16°C in een bourgogneglas
Proefanalyse
Deze wijn valt op door zijn reeds heel open boeket aan frisse aroma's van framboos, rode & zwarte bessen en groene kruiden. Ook in de mond heel elegant, een atlantisch profiel, met veel sappigheid en energie. Nu reeds best toegankelijk dus, maar wie geduld heeft en deze even vergeet in de kelder wordt zeker beloond voor het wachten. Er werden 1300 flessen gebotteld.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol