Deze Páramos de Nicasia is de 'vin de village' van Oriol en Susana in Toro. Afkomstig van een traditionele wijngaard uit Villaester, gelegen langs het noordoorsten van de Duero, waar er, naast de typische Tinta de Toro, relatief veel Garnacha en Malvasia te vinden is tussen de oude wijnstokken. De hele wijngaard is ‘pie franco’ met zanderige bodems. Tel daar de traditionele manier van wijnmaken van Oriol nog eens bij, en je hebt één van de meest originele Toro's.
Vinificatie
Oriol maakt op een traditionele manier zijn wijnen, d.w.z. zonder fytosanitaire hulpmiddelen, enkel autochtone gisten en geen toevoeging van sulfiet. Rendementen in de wijngaard van 21 hl/ha. Er wordt niet ontrist, de trossen worden in hun geheel vergist gedurende 10 weken, waarna een opvoeding volgt van 16 maanden in gebruikte foeders.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2024
Op zijn best: 2025-2027
Te drinken tot: 2030
Serveren
Mag best wat frisser dan normaal geserveerd worden.
Proefanalyse
Helderrood van kleur. In de aanzet heel licht parelend, met heel veel rood fruit dat uitbundig uit het glas stuift. Zeer veel frisheid in de mond, met toch een mooie en zuivere vulling. Lengte met mooie zuren en ontzettend veel fruit. Krokant en sappig.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol