Dit is een witte wijn uit Toro. De wijn komt op de markt als Vino de la Tierra de Castilla y León, maar is eigenlijk afkomstig van wijngaarden in Toro (Villaester). In hoofdzaak Verdejo en Malvasia voor deze wijn, maar aangezien het om ‘pie franco’ gaat, staan er tussen de oude wijnstokken ook nog hier en daar Moscatel, Albillo en zelfs wat Albariño. De wijn is geïnspireerd op de traditionele ‘blancos pálidos’ van vroeger, waarbij de wijnen een oxidatieve crianza kregen. Dat is dus ook hier het geval. Nogal freaky wijn dus, maar met veel respect voor het terroir en voor de traditie van de streek gemaakt.
Vinificatie
Pre-phylloxera wijngaarden van zanderige gronden met een rendement van 25 hl/ha. Geen toevoeging van sulfiet. De trossen gaan in hun geheel in de pers. Gisting met autochtone gisten, waarna een opvoeding volgt met biologische ‘crianza à l'ancienne’, dus met de aangroei van flor in de oude foeders, en dat gedurende 8 maanden.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2024
Op zijn best: 2024-2026
Te drinken tot: 2029
Serveren
Fris serveren in een groot en breed glas, zodat de wijn kan ademen. Het is belangrijk dat de eerste confuse aroma’s vrijkomen, waardoor daarna de ziltige en fruitige aroma' s de overhand kunnen nemen. Best karafferen.
Proefanalyse
Inspiratie van wijnen met biologische crianza (flor). Maar dit is dan de zuivere variant. Eenmaal voorbij die eerste aromatische twist, krijg je mooie toetsen van kalk, bloemen en vooral ziltige aroma's, typisch voor de flor. Stevig in de mond, maar toch met voldoende fraîcheur. Ook mooi aromatisch in de mond met hints van witte pitvruchten en met een evenwichtige aciditeit. Droog einde met alweer die typische ziltige toetsen. Wijn voor gevorderden!
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol