Andalucia is zonder twijfel de regio met de meeste geschiedenis. Reeds meer dan 3000 jaar geleden werd er wijn verbouwd langs de Andalusische kusten. De regio bestaat vandaag hoofdzakelijk uit uitzonderlijke versterkte en zoete wijnen, niet alleen van de zo bekende Sherry-appellatie, maar ook van de wijnen van Montilla-Moriles net onder Cordoba en deze van Malaga en Huelva, langs de kust. Verder zijn er heel wat nieuwe interessante projecten op grotere hoogte, zoals in Ronda en Granada.
Palomino (100%)
75 cl.
Amontillado volgens de traditie! Amontillado refereert naar de kleur van de fino's die van Montilla-Moriles kwamen. Na een periode onder flor wordt deze nog oxidatief opgevoed. Met de eerste verkleuring die door de oxidatie verschijnt werd vroeger verwezen naar het type fino's die in Montilla-Moriles gemaakt werden.
37,5 cl.
Amontillado volgens de traditie! Amontillado refereert naar de kleur van van de fino's die van Montilla-Moriles kwamen. Na een periode onder flor wordt deze nog oxidatief opgevoed. Met de eerste verkleuring die door de oxidatie verschijnt werd vroeger verwezen naar het type fino's die in Montilla-Moriles gemaakt werden.
50 cl.
Airén (100%)
70 cl.
Cabernet Sauvignon (60%), Syrah (20%), Tempranillo (20%)
2019
Sinds 2016 maakt Victoria Ordóñez ook rode wijnen. Zij blijft natuurlijk de queen van de Pedro Ximénez en Moscatel uit Málaga, maar deze rode wijnen verdienen absoluut hun plaats op onze tafel. Afkomstig van hoog gelegen wijngaarden, ook in de streek rond Málaga stad.
Syrah (100%)
2020
Pedro Ximenez (100%)
2003
P.X. is de afkorting voor Pedro Ximenez = Pieter Siemens; druivenstokken die door hem werden achtergelaten in de 15e eeuw in Andalucia werden naar hem genoemd. De Don PX is een voorbeeld in hoeverre men in restsuikergehalte kan gaan met deze druif.
1929
Convento en Ginés de Liébana zijn de topreeksen van Toro Albalá. Gewoon groots binnen zijn wijnstijl. Dit is het niveau van de beste Boal Madera’s. Ginés de Liébana is de naam van een soldaat die vastgeketend werd in de wijngaarden en hier zijn dood vond. Het geraamte werd gevonden in vastgeketende toestand op het domein zelf.
1964
Convento en Ginés de Liébana zijn de topreeksen van Toro Albalá. Gewoon groots binnen zijn wijnstijl. Dit is het niveau van de beste Boal Madera’s. Ginés de Liébana is de naam van een soldaat die hier zijn dood vond. Het geraamte werd gevonden in vastgeketende toestand op het domein zelf.
1970
1937
Ginés de Liébana is de topreeks van Toro Albalá. Gewoon groots binnen zijn wijnstijl. Dit is het niveau van de beste Boal Madera’s. Ginés de Liébana is de naam van een soldaat die vastgeketend werd in de wijngaarden en hier zijn dood vond. Het geraamte werd gevonden in vastgeketende toestand op het domein zelf..
1910
P.X. is de afkorting voor Pedro Ximenez = Pieter Siemens; druivenstokken die door hem werden achtergelaten in de 15e eeuw in Andalucia werden naar hem genoemd. De Don PX is een voorbeeld in hoeverre men in restsuikergehalte kan gaan met deze druif. Marqués de Poley-wijnen zijn afkomstig van een aparte bodega binnen de D.O. die later P.X. is de afkorting voor Pedro Ximenez (Pieter Siemens). De druivenstokken die door hem werden achtergelaten in de 15e eeuw in Andalucia werden naar hem genoemd. Deze Palo Cortado is een uniek product, want het is gemaakt van de Pedro Ximénez druif en niet van Palomino zoals in de Jerez. Zoals alle Palo Cortado's begon zijn leven als fino, daarna amontillado en werd hij daarna verder oxidatief opgevoed gedurende vele jaren. Marqués de Poley-wijnen zijn afkomstig van een aparte bodega binnen de D.O. die later werd aangekocht. De wijnen worden niet gemengd met de rest van de productie omwille van hun exceptionele kwaliteit. Oudere vaten die nog in de kelders liggen te rijpen worden apart gebotteld onder het label Marqués de Poley.
1968
P.X. is de afkorting voor Pedro Ximenez (Pieter Siemens). De druivenstokken die door hem werden achtergelaten in de 15e eeuw in Andalucia werden naar hem genoemd. De Selección-reeks, herkenbaar door het dubbele label, betreft een selectie van de beste wijnen die bestemd zijn voor een heel lange rijping. Gemiddeld worden er 4000 à 6000 flessen gebotteld per jaargang. Deze solera is bijzonder uniek, want werd nooit bijgevuld sinds 1968; Vintage Don PX.
1980
2022
Dos Claveles verwijst naar de typische binnentuinen van Cordoba, steeds omringd door honderden bloemen, in dit geval 'claveles' of anjers. Dit is de frisse instapwijn van Toro Albala, 100% Pedro Ximénez.
Pedro Ximenez
Fantastische Pedro Ximénez. De basiswijn van Fátima Ceballos, de meest gereputeerde en vernieuwende oenologe van de regio. Perfecte expressie van de Pedro Ximénez op het typische terroir van Montilla.
Moscatel (100%)
Elixir is de perfecte symbiose tussen 2 terroirs : de arme zandbodems van Chipiona en de kalkbodems van Sanlucar. Het is de meest geparfumeerde wijn, met een verrassende volheid, complexiteit en lengte.
Palomino (60%), Moscatel (40%)
Palomino
2023
Uitzonderlijke wijn in alle betekenissen. Geen enkel ander domein maakt iets gelijkaardig! Een vendange tardive van Pedro Ximénez met slechts 12,5° alcohol.
Fino is de aperitiefsherry bij uitstek. Deze Fino heeft een stuk Manzanilla-karakter door zijn ligging aan de oevers van de Guadelete-rivier. Omwille van geografische redenen mag de term Manzanilla niet gebruikt worden.
150 cl. (Magnum)
2018
Pedro Ximenez (85%), Moscatel (15%)
Een terugkeer naar de typische wijn van Málaga. Met zijn mooie naam en dito presentatie verwijst hij naar de golf die aanrolt als de boot naar Melilla (de 'Melillero') vertrekt uit de haven van Málaga. Een mooie coupage van Pedro Ximénez en Moscatel. De druiven zijn afkomstig van 7 kleine perceeltjes tussen 30 en 100 jaar oud, allemaal in de heuvels van Málaga stad, tussen 800 à 1000 m hoogte.
Deze unieke brandy is de nieuwe creatie van huis. In tegenstelling tot hen andere brandies die jaren rijpen in kastanje en/of eiken vaten, willen ze hier de fruitige esters van de brandy behouden.
Alle brandy's van Ximénez-Spínola worden op basis van hun Pedro-Ximénez wijnen gedistilleerd, wat hen zo al bijzonder maakt. De meeste brandy's uit Jerez zijn namelijk ofwel van Airén wijnen of Palomino wijnen. Daarnaast is de élevage bij Ximénez-Spínola werkelijk ongezien. Dit alles geeft de brandy's een unieke stijl, bijzonder complex maar tegelijk ook heel toegankelijk. Pur plaisir.
2021
Lumière is afkomstig van de beste terroirs (La Platera op Pago de Miraflores) en de oudste wijnstokken Palomino (60 jaar oud). Hier leren we volop de complexiteit en mineraliteit van de Palomino kennen. Hoe heeft het zo lang kunnen duren vooraleer we wisten dat we met Palomino niet alleen fantastische sherry’s kunnen maken, maar ook witte ziltige topwijnen !??
Petit Verdot (60%), Syrah (20%), Tempranillo (20%)
2017
Een nieuwe topper van Victoria Ordóñez en haar zoon Guillermo, die sinds 2016 blijft verrassen met een ongeziene kwaliteit voor Malaga (voor stille wijnen althans). Naast haar andere rode wijn Camaroles, brengt ze deze topcuvée in heel kleine aantallen op de markt, er werden slechts 2655 flessen gebotteld. De druiven komen van 2 wijngaarden: ‘El Cortijo de La Fresnada’, op 850m in het Sierra de Camaroles-gebergte met een complexe bodemmix van leisteen, magma, silica, kwarts, graniet, kalksteen en zandsteen. ‘El Lagar de Vadillo’, op 900m hoogte in het Montes de Málaga-gebergte met vooral kalksteen van mariene oorsprong.
MIUT is het prestigeproject van de befaamde bodega Toro Albalá. Zij zijn vooral bekend voor hun top zoete wijnen op basis van Pedro Ximénez. Maar samen met Fátima Ceballos gaven ze er zich rekenschap van dat de Pedro Ximénez druif veel meer in haar mars had. Toro Albalá beschikt over de allerbeste terroirs van de appellatie Montilla-Moriles. Samen met Fátima werd er dan beslist om een aantal kleine percelen met vieilles vignes helemaal anders te beginnen bewerken zodat er top witte wijnen met eigen terroir expressie zouden kunnen gemaakt worden. 2020 was de eerste millésime. El Jabonero is gelegen in de Sierra de Montilla, tegen de helling van de Cerro Macho, een moeilijk toegankelijke helling met een typische ondergrond van antehojuela, een variant van albariza met zanderige en losse structuur.
Moscatel
Schitterend renovatieproject van de klassieke Moscatel druif afkomstig van de Axarquía, ten oosten van Málaga stad. In totaal worden er minder dan 2000 flessen gemaakt. De wijngaarden van deze unieke wijn liggen op meer dan 800 m hoogte en zijn aangeplant in 1932.
Zongedroogde Moscatel-druiven: passerillage. Rijping in solera.
Deze originele wijn is een echte Sherryblend. In het commerciële circuit wordt dit een Medium genoemd, maar deze op basis van Pedro Ximénez (zowel de droge oloroso als de zoete wijn) is werkelijk uniek.
Oloroso volgens de traditie. Oloroso is een term afkomstig als omschrijving voor de zeer sterk geurende verouderde sherrywijnen. Olor = geur.
Oloroso = rijkgeurend. Het is het type sherry dat in leven werd geroepen als alternatief voor de Amontillado. Oloroso is in theorie zonder solerasysteem gerijpt. Gutierrez-Colosia is sinds zijn bestaan (1813) een almacenista die zijn Oloroso’s ook een solera-opvoeding geeft. De Reserva Familiar is een topreeks die in 2008 voor het eerst werd gebotteld.
Palo Cortado is in theorie het beste van de verouderde sherrywijnen. Letterlijk vertaald ‘een gesneden streep’. De beste vaten Fino worden met een streep gemarkeerd; na een strenge tweede proeverij worden de beste weerhouden door de eerste markering met een tweede streep door te halen. De Reserva Familiar wordt zeer beperkt op de markt gebracht.
Heerlijk snoepje uit het zuiden van Spanje: Córdoba, de warmste stad in Spanje. Hier worden de fantastische zoete Pedro Ximénez geblend met een Oloroso. Deze sublieme zoete Cream sherry is het resultaat.
Uitsluitend geproduceerd met Pedro Ximénez druiven. Elegant, met een intens aroma van oud hout en andere edele aroma's, goed gebalanceerd, gerijpt in een 15 jaar lang oxidatief Criadera en Solera systeem. In tegenstelling tot de Sherry-wijnen worden de wijnen van Montilla-Moriles nooit verrijkt met extra alcohol.
Moscatel de Alejandria (100%)
2008
Natuurlijk restzoete Moscatel. Pizarroso legt de nadruk op zijn terroir (leisteen). Bentomiz is een gebergte gelegen in het binnenland van Malaga. Bodegas Bentomiz is hier gesitueerd op een hoogte van 500 meter. Natuurlijk alcoholgehalte, geen mutatie met wijnalcohol.
2009
25 cl.
20 cl.
De Special Chef is een betere kwaliteitsselectie.
Sinds 1838 is de Bodega gevestigd aan de monding van de rivier Guadalete, in de baai van Cádiz. De droge winden uit het oosten en de vochtige winden uit het westen van de Atlantische Oceaan reguleren de omgevingsvochtigheid, waardoor de optimale omstandigheden voor de wijnen gehandhaafd blijven. De stabiliteit en kwaliteit van de Gutiérrez-Colosía wijnen worden gegarandeerd door rijping in een systeem van criaderas en soleras, volgens de beste traditie van de regio. Het eerste pakhuis werd gebouwd in 1838 en is nog vrijwel hetzelfde als toen. Het wisselde van eigenaar tot het begin van de 20e eeuw, toen D. José Gutiérrez Dosal, overgrootvader van de laatste generatie van de familie Gutiérrez-Colosía, het kocht. De kelders van Gutiérrez-Colosía zijn momenteel de enige die rechtstreeks op de rivier Guadalete uitkijken, waardoor ze een perfecte vochtigheid hebben voor de biologische rijping van fijne wijnen onder de "bloeiende" sluier (micro-organismen die zich op het oppervlak van de wijn voortplanten).
Gemaakt van de eigen sherrywijnen van de bodega en traditioneel gerijpt in de solera's.
Droge azijn op basis van Pedro Ximénez wijnen van Toro Albala; type sherry azijn.
Voladeros is de eerste 'Mountain wine' die in Málaga wordt gevinifieerd sinds eind 19e eeuw. Tot dan was de droge Mountain Wine op basis van Pedro Ximénez, afkomstig van de Pagos Tardíos of de eigenlijke heuvels van Málaga stad één van de meest befaamde wijnen van Europa. Victoria Ordoñez heeft met een monnikengeduld al die kleine wijngaarden van Pedro Ximénez in de heuvels van Málaga uitgezocht, net om de druivensoort van de ondergang te redden. Hier is ze niet alleen in geslaagd, maar ze heeft er ook nog 's een topwijn van gemaakt !
Paswoord vergeten?
Vul hieronder je login in en klik op "Versturen". Je zal via e-mail de instructies ontvangen om je paswoord te wijzigen.
Opgelet!
Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren. Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.
Er is iets mis gelopen met jouw verzoek.
Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.
Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.
Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.