In deze 3 subregio's is de grond zeer kalkrijk, waardoor de oppervlakte van de wijngaarden steeds een besneeuwd uiterlijk lijken te hebben: dit zijn de befaamde "albarizas". Deze bodemstructuur houdt het water vast, een nuttige eigenschap in dit droge landschap.
De druif die verantwoordelijk is voor meer dan 90% van de productie is Palomino, een zeer gemakkelijk te telen druif. De bekendste wijn van de regio is ongetwijfeld de Fino (Manzanilla genoemd als hij van de subzone Sanlúcar de Barrameda afkomstig is); maar even bekend zijn de Amontillado, Oloroso en Palo Cortado. Allemaal zijn het producten van de zogenaamde criaderas en soleras, een apart systeem waardoor de verschillende wijnen jaarlijks gemengd worden met oudere wijnen van de jongere en hoger gelegen vaten naar de oudere en lager gelegen vaten. Een ingenieus systeem dat zorgt voor een constante kwaliteit en een uitgesproken complexiteit van de wijn. Een ander belangrijk aspect in het maken van sherry is de "flor de velo": een biologische schimmel die op een natuurlijke manier bovenop de wijn groeit eenmaal hij in het vat zit. Opdat de schimmel zou groeien, wordt er slechts 5/6 van het vat gevuld. Op die manier beschermt de schimmel de wijn tegen oxidatie en geeft het hem zijn specifieke en nootachtige smaak die zo uniek is. Deze flor is vooral belangrijk voor de Fino en de Amontillado (dit is een oudere Fino, waarvan de flor verwijderd wordt na verloop van tijd - vandaar de donkere verkleuring). De Oloroso's worden van bij aanvang zonder flor gevinifieerd, zodat ze oxidatief zijn van in het begin. Elke wijn heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en complexe kenmerken. Sherry is een wereld op zich!