Alle brandy's van Ximénez-Spínola worden op basis van hun Pedro-Ximénez wijnen gedistilleerd, wat hen zo al bijzonder maakt. De meeste brandy's uit Jerez zijn namelijk ofwel van Airén wijnen of Palomino wijnen. Daarnaast is de élevage bij Ximénez-Spínola werkelijk ongezien. Dit alles geeft de brandy's een unieke stijl, bijzonder complex maar tegelijk ook heel toegankelijk. Pur plaisir.
Vinificatie
Gedistilleerd uit de Pedro Ximenez wijnen van het domein. Na de klassieke dubbele distillatie in koper ketels volgt de rijping in kastanje houten vaten van 750L, waar voordien zoete Pedro Ximénez-wijn gerijpt heeft.
Deze brandy blijft minimaal 12 jaar in kastanje vaten voordat het wordt gebotteld. Naast het feit dat Pedro Ximenez druiven worden gebruikt voor de distillatie is de rijping in kastanje vaten een unicum in de Jerez! De kastanje was het basishout van de kuiperij in Jerez, vóór 1939, het jaar waarop door ontbossing als gevolg van de burgeroorlog de kastanje vaten vervangen werden door de Amerikaanse eik. Het bijzondere aan kastanje is dat het een houtsoort is die geen overdreven astringentie geeft. De smaken en aroma's zijn van de natuurlijke oxidatie, die mede zorgen voor deze bijzondere brandy.
Bewaarpotentieel
Oneindig!
Serveren
Op kamertemperatuur in een breed cognacglas.
Proefanalyse
Mooi bruin van kleur. In de neus mooie aroma's van druiven, rozijnen en pruimen, typisch voor de foeders waarin de Brandy werd gerijpt. Mooi evenwicht, waarbij de alcohol zeker niet de bovenhand neemt. Ook mooie ziltige toetsen. Rond in afdronk en zacht.