Terroir Gutiérrez Colosía
Gutiérrez Colosía heeft zijn wijngaarden hoofdzakelijk op albariza-gronden in Jerez Superior (Balbaina Alta, Balbaina Baja en Los Tercios), dit zijn de typische helwit gekleurde bodems. Albariza bestaat voor meer dan 60% uit kalk (calciumcarbonaat, een overblijfsel uit het oligoceen - 33 tot 23 miljoen jaar geleden - toen dit gebied nog helemaal bedekt was met water). Als het regent, verandert de grond in een dikke pasta. Maar als de zon erdoor komt, droogt de grond uit tot een gladde en reflecterende korst die het vocht vasthoudt en de druivenstokken beschermt. Naast de albariza zijn er nog 'barros' (kleigronden) en 'arenas' (zandgronden), maar de druiven afkomstig van deze gronden worden hoofdzakelijk gebruikt voor het maken van Oloroso. De ligging en de klimatologische omstandigheden zorgen ervoor dat nergens anders ter wereld op deze manier wijn kan worden gemaakt. De wijngaarden liggen dicht bij de zee en tijdens de zomer zit de temperatuur zeer vaak rond de 40°C. In de namiddag komt echter de 'marera' opzetten, de zeewind die over de wijngaarden blaast en deze afkoelt en vochtiger maakt. Ofwel komt deze vanuit het oosten, van de Middellandse Zee (Levante), ofwel komt hij van de Atlantische Oceaan (Poniente). Beide winden zijn noodzakelijk om een perfect microklimaat te creëren voor de aangroei van de flor op de wijn in de vaten. De omstandigheden voor deze aangroei zijn bij Gutiérrez Colosía uniek: de bodega heeft als enige zijn 'naves de crianza' langs de oevers van de Guadalete-rivier en profiteert daardoor maximaal van deze omstandigheden. Dit is dan ook het domein met de beste biologische rijping.