Voladeros is de eerste 'Mountain wine' die in Málaga wordt gevinifieerd sinds eind 19e eeuw. Tot dan was de droge Mountain Wine op basis van Pedro Ximénez, afkomstig van de Pagos Tardíos of de eigenlijke heuvels van Málaga stad één van de meest befaamde wijnen van Europa. Victoria Ordoñez heeft met een monnikengeduld al die kleine wijngaarden van Pedro Ximénez in de heuvels van Málaga uitgezocht, net om de druivensoort van de ondergang te redden. Hier is ze niet alleen in geslaagd, maar ze heeft er ook nog 's een topwijn van gemaakt !
Vinificatie
Geoogst begin augustus in kleine kistjes van 9 kg, getransporteerd uit de steile wijngaarden met muilezels. Daarna met koeltransport tot aan de kleine bodega. Selectie en ontsteling zonder druk te zetten. Maceratie op lage temperatuur. Enkel de eerste lekmost (mosto yema) wordt gebruikt. Gisting op Franse eiken vaten van 500 en 600 liter. Daarna élevage sur lies met frequente batonnages tot in mei. Koude stabilisatie. 9 maanden op eikenvaten en daarna nog een 3 à 4 tal maanden op fles.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2024
Op zijn top: 2025-2026
Te drinken tot: 2028
Serveren
Best karafferen om lucht te geven. Fris serveren in een groot Bourgogneglas.
Proefanalyse
Mooie geelwitte kleur met goudkleurige weerkaatsingen. In de neus floraal met kruidige hints van mediterrane bloemen en kruiden. Perzik en amandelbloesem. Mooie frisse aanzet in de mond met stevige middenstructuur, zowel zuren als beet aanwezig. Lange afdronk met mooi bittertje. Zeer complex.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol