De wijnen werden echter kwalitatief tot wereldfaam gekatapulteerd door de zogenaamde nieuwe Prioratwijnen. Deze beweging werd in gang gezet toen in 1991 de eerste wijnen (millésime 1989) van Costers del Siurana op de markt werden gebracht. Op dat moment bestond Costers del Siurana nog uit meerdere wijnbouwers, die elk hun weg zijn gegaan en ervoor gezorgd hebben dat de wijnen van Priorat op wereldniveau staan. Sinds hun beginperiode is het aantal wijndomeinen in nauwelijks 15 jaar tijd gegroeid van 5 tot meer dan 80 !
Vandaag staat er ongeveer 1.700 ha aangeplant, hoofdzakelijk Garnatxa en Carinyena, de twee druivensoorten die werden aangeplant vanaf 1920 na de phylloxeraplaag. In de bloeiperiode van Priorat, op het einde van de 19e eeuw, waren er meer dan 20 verschillende druivensoorten aangeplant. Vandaag worden Garnatxa en Carinyena eveneens steeds vaker aangevuld met andere druivensoorten, zoals Cabernet, Merlot of Syrah. De witte wijnen zijn zeer zeldzaam in deze appellatie, die sinds 2000 de D.O.C./D.O.Q. status heeft verworven. Samen met Rioja zijn zij de enige in Spanje.
Sinds 2010 is de wijnwetgeving aangepast. Vino de Villa werd in het leven geroepen.11 Subzones kunnen hun naam/herkomst geven aan de wijnen. Hiervoor dient de wijn voor minstens 60% te bestaan uit Garnacha en Carinena. De druiven dienen van de subzone (of dorp) afkomstig te zijn. Als tweede aanpassing is er nu ook de mogelijkheid om single vineyards te bottelen; “Vino de Finca”. Dit zijn wijngaarden die zich in het verleden reeds kwalitatief onderscheiden hebben door hun specifieke karakter. Hieraan worden ook lagere rendementen gekoppeld