Geschiedenis Clos de l'Obac
Bij Clos de l'Obac is de plaats waar de eerste grote wijnen van Priorat gemaakt werden. Een paar jonge idealisten, gepassioneerd en met weinig financiële middelen, die samen met hun vrouwen besloten zich te wijden aan het wijnmaken in een klein stadje van tweehonderd inwoners genaamd Gratallops, gelegen in de Priorat-regio. Een project dat jaren later de economische motor van de hele regio werd door de productie van hoogwaardige wijnen die vandaag internationaal bekend en erkend zijn. Deze regio evolueerde van de armste uithoek van Catalunya tot de bruisende plek die ze nu is (althans qua wijnmaken). De Nieuwe Priorat betekende het einde van een economische en sociale depressie die honderd jaar voortduurde als gevolg van de Phylloxera. Hoewel de oprichting van de Clos de l'Obac-wijnmakerij pas in 1987 officieel was, begon het project strikt genomen in 1979, toen Carles Pastrana en Mariona Jarque, samen met een paar vrienden uit Tarragona, oude wijngaarden Garnacha en Cariñena in het dorp Gratallops begonnen recupereren en opnieuw te planten, met variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. De eerste oogst van de nieuwe Priorat was 1989, die in 1991 op de markt kwam en waaruit voor alle leden één cuvée werd gemaakt. Het is de samenstelling van die eerste cuvée die 30 jaar later nog steeds wordt gebruikt om Clos de l'Obac te maken: Garnacha, C. Sauvignon, Shiraz, Merlot en Cariñena. Vanaf de eerste oogst hadden de wijnen een grote internationale impact en in slechts 5 jaar tijd stond Priorat aan de top van de wijnwereld. De grote troef van dit alles was een uniek terroir dat de wereld had herontdekt: de Priorat van Scala Dei, dat van de Chartreuse monniken, die eeuwen geleden al in veel documenten werd genoemd. In 1991 verwierf Clos de l'Obac Mas d'En Bruno, een historische finca dat in de 13e eeuw werd gesticht, en dicht bij Clos de l'Obac, waarvan de druiven komen voor 'Miserere', maar ook de witte 'Kyrie', wijnen die, op hetzelfde niveau als Clos de l'Obac, zich onderscheiden door hun mineraliteit, elegantie en finesse.