Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Clos de l'Obac

Omschrijving Clos de l'Obac

Bij Clos de l’Obac, van de familie Pastrana & Jarque, werd de "Nieuwe Priorat" geboren. Zij waren de eersten om in Priorat te geloven en als pionier in 1979 te starten. In 1991 kwamen dan de eerste wijnen (jaargang 1989) van Clos de l'Obac en 4 andere wijnhuizen op de markt. Dit huis staat voor de klassieke Priorat, hun wijnen met materie en uitzonderlijk bewaarpotentieel: Miserere en Clos de l'Obac.

Bekijk alle wijnen van Clos de l'Obac
Regio's van Clos de l'Obac
Appellaties van Clos de l'Obac
Wijnmaker Isidre Sanahujes & Joan Jarque
Eigenaar familia Pastrana-Jarque
Oprichting 1987
Links
Omschrijving Clos de l'Obac

Geschiedenis Clos de l'Obac

Bij Clos de l'Obac is de plaats waar de eerste grote wijnen van Priorat gemaakt werden. Een paar jonge idealisten, gepassioneerd en met weinig financiële middelen, die samen met hun vrouwen besloten zich te wijden aan het wijnmaken in een klein stadje van tweehonderd inwoners genaamd Gratallops, gelegen in de Priorat-regio. Een project dat jaren later de economische motor van de hele regio werd door de productie van hoogwaardige wijnen die vandaag internationaal bekend en erkend zijn. Deze regio evolueerde van de armste uithoek van Catalunya tot de bruisende plek die ze nu is (althans qua wijnmaken). De Nieuwe Priorat betekende het einde van een economische en sociale depressie die honderd jaar voortduurde als gevolg van de Phylloxera. Hoewel de oprichting van de Clos de l'Obac-wijnmakerij pas in 1987 officieel was, begon het project strikt genomen in 1979, toen Carles Pastrana en Mariona Jarque, samen met een paar vrienden uit Tarragona, oude wijngaarden Garnacha en Cariñena in het dorp Gratallops begonnen recupereren en opnieuw te planten, met variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. De eerste oogst van de nieuwe Priorat was 1989, die in 1991 op de markt kwam en waaruit voor alle leden één cuvée werd gemaakt. Het is de samenstelling van die eerste cuvée die 30 jaar later nog steeds wordt gebruikt om Clos de l'Obac te maken: Garnacha, C. Sauvignon, Shiraz, Merlot en Cariñena. Vanaf de eerste oogst hadden de wijnen een grote internationale impact en in slechts 5 jaar tijd stond Priorat aan de top van de wijnwereld. De grote troef van dit alles was een uniek terroir dat de wereld had herontdekt: de Priorat van Scala Dei, dat van de Chartreuse monniken, die eeuwen geleden al in veel documenten werd genoemd. In 1991 verwierf Clos de l'Obac Mas d'En Bruno, een historische finca dat in de 13e eeuw werd gesticht, en dicht bij Clos de l'Obac, waarvan de druiven komen voor 'Miserere', maar ook de witte 'Kyrie', wijnen die, op hetzelfde niveau als Clos de l'Obac, zich onderscheiden door hun mineraliteit, elegantie en finesse.

Clos de l'Obac
Cami manyetes 11
Gratallops
Tarragona

Variëteiten Clos de l'Obac

Dit domein gebruikt enkel de druiven van hun eigen wijngaarden. In hoofdzaak hebben we hier de typische druiven zoals Garnatxa voor de elegantie en Carinyena voor het volume en de kleur, in beide wijnen aangevuld met Cabernet Sauvignon en Merlot. Bij Clos de l’Obac wordt daar nog Syrah aan toegevoegd, bij de Miserere de hier zeldzame Tempranillo. Voor de witte wijnen wordt in hoofdzaak Garnatxa blanca, Macabeu en Xarel.lo gebruikt en een klein beetje Moscatel. De stokken variëren in leeftijd tussen de 20 jaar en de 100 jaar.

Terroir Clos de l'Obac

Gratallops is het in het midden van de appellatie gelegen en ligt vrij hoog (tussen 250 à 500 m). De bodems bestaan volledig uit leisteen of llicorella. Deze is rijk aan mineralen en oligo-elementen. Door de structuur van de leisteen zijn er vieilles vignes waar de wortels tot 10 of 15 m in de bodem kunnen groeien. Er wordt geen extra meststof of wat dan ook gebruikt, zodat de planten op een natuurlijke manier kunnen doorgroeien. Elke variëteit heeft zijn eigen oriëntatie t.o.v de zon, alsmede de hoogte, wat zeer belangrijk is om een perfect evenwicht te krijgen. Er wordt gestreefd naar een gezonde verdeling tussen de aanplant van wijngaarden en bossen op elke grond in eigendom. Clos de l’Obac: in totaal 40 ha, waarvan 20 ha wijngaard. Miserere: in totaal 90 ha, waarvan 25 ha wijngaard. In geen enkele wijngaard wordt enig chemisch of synthetisch product gebruikt.

Vinificatie Clos de l'Obac

De oogst is steeds een van de vroegste in het hele gebied. Zo willen ze absoluut vermijden dat er overrijpe druiven in de cuves komen, dat zou het evenwicht immers verstoren. De maceratie en gisting is zeer uniek: de druivensoorten worden niet apart gevinifieerd, doch gaan samen in de cuve en krijgen hun maceratie en gisting samen. De wijn wordt dan ook 'in de wijngaard' gemaakt. Elk jaar wordt met dezelfde assemblage gewerkt, d.w.z. dat de totale kwantiteit zal afhangen van die druivensoort waar er dat jaar de kleinste opbrengst van is. Met de overblijvende druiven worden de Usatges wit en rood gemaakt (deze wordt niet elk jaar gevinifieerd). Voor deze wijnen zijn de coupages dus elk jaar verschillend. Dit zijn de coupages : Clos de l’Obac: 35% Garnatxa, 35% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah, 10% Carinyena, 10% Merlot. Miserere : 27% Garnatxa, 27% Cabernet Sauvignon, 26% Tempranillo, 10% Carinyena, 10% Merlot. Kyrie: 35% Garnatxa blanca, 30% Macabeu, 30% Xarel.lo, 5% Moscatel. Dolç de l’Obac: 80% Garnatxa, 10% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon. Ook de élevage gebeurt zeer natuurlijk: natuurlijke stabilisatie door de winterkoude, manuele soutirage per vat en manuele klaring van de wijn met eiwit. Elke wijn krijgt zijn élevage op Franse eik van Limousin, Alier en Nevers, gedurende 12 à 15 maanden. De vinificatie van de Dolç de l’Obac, een restzoete rode wijn, is zeer apart. De druiven laat men overrijp worden op de wijnstok. Na de oogst gebeurt de maceratie en gisting op eiken vaten. De gisting wordt gestopt door toevoeging van 1% wijnalcohol, waarbij telkens ongeveer 84 gram restsuiker overblijft. Door deze manier van werken heb je jaarlijks dezelfde samenstelling, maar kan er toch een groot verschil in productie optreden. Het valt niet te ontkennen dat je op deze manier het beste beeld kan krijgen van een welbepaalde jaargang. Er is geen ruimte om de wijnen op te smukken door het samenstellen van een cuvée zoals ook bij de klassieke Bordelese manier van werken.

75 cl.
Biologisch
Clos de l'Obac
Clos de l'Obac 2014
Catalunya
Clos de l'Obac
D.O.Q. Priorat
75 cl.
rood
€ 96,81
€ 80,01 excl. BTW
Assemblage

Cabernet Sauvignon (35%), Garnatxa (35%), Cariñena (10%), Merlot (10%), Syrah (10%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2014

Omschrijving

Een van de grote klassiekers van Priorat. Jaar na jaar de perfecte illustratie van zijn terroir en jaargang. Mineraal en groots. Topwijn.

50 cl.
Biologisch
Dolç de l'Obac
Dolç de l'Obac 2011
Catalunya
Clos de l'Obac
D.O.Q. Priorat
50 cl.
rood
€ 88,57
€ 73,20 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa (80%), Cabernet Sauvignon (10%), Syrah (10%)

Inhoud

50 cl.

Jaar

2011

Omschrijving

Zeer originele restzoete Spaanse wijn, gemaakt van hoofdzakelijk oude wijnstokken Garnatxa. Een van Spanjes mooiste rode restzoete wijnen.

-30% Restlot
Friars Dozen - Costers del Siurana Priorat
Friars Dozen - Costers del Siurana Priorat
Clos de l'Obac
€ 28,01
€ 19,60
€ 18,49 excl. BTW
75 cl.
Biologisch
Kyrie
Kyrie 2019
Catalunya
Clos de l'Obac
D.O.Q. Priorat
75 cl.
wit
€ 89,88
€ 74,28 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa blanca (40%), Macabeu (40%), Xarel.lo (16%), Moscatel de Alejandria (4%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2019

Omschrijving

Een heel aparte witte Spaanse wijn, gemaakt van de typische druivensoorten uit Priorat. Geen spek voor elke bek, maar wel zeer authentiek van stijl!

75 cl.
Biologisch
Kyrie
Kyrie 2020
Catalunya
Clos de l'Obac
D.O.Q. Priorat
75 cl.
wit
€ 96,81
€ 80,01 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa blanca (40%), Macabeu (40%), Xarel.lo (16%), Moscatel de Alejandria (4%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2020

Omschrijving

Een heel aparte witte Spaanse wijn, gemaakt van de typische druivensoorten uit Priorat. Geen spek voor elke bek, maar wel zeer authentiek van stijl!

300 cl. (Doble Magnum)
Biologisch
Miserere
Miserere 2008
Catalunya
Clos de l'Obac
D.O.Q. Priorat
300 cl. (Doble Magnum)
rood
€ 703,83
€ 581,68 excl. BTW
Assemblage

Cabernet Sauvignon (27%), Garnatxa (27%), Tempranillo (27%), Cariñena (10%), Merlot (9%)

Inhoud

300 cl. (Doble Magnum)

Jaar

2008

Omschrijving

Miserere is een van de grootste en meest complexe wijnen uit deze beroemde appellatie. Afkomstig uit Torroja del Priorat (Mas d'en Bruno) is hij de enige rode Spaanse wijn uit dit gebied met Tempranillo in de samenstelling.

150 cl. (Magnum)
Biologisch
Miserere
Miserere 2013
Catalunya
Clos de l'Obac
D.O.Q. Priorat
150 cl. (Magnum)
rood
€ 227,02
€ 187,62 excl. BTW
Assemblage

Cabernet Sauvignon (27%), Garnatxa (27%), Tempranillo (27%), Cariñena (10%), Merlot (9%)

Inhoud

150 cl. (Magnum)

Jaar

2013

Omschrijving

Miserere is een van de grootste en meest complexe wijnen uit deze beroemde appellatie. Afkomstig uit Torroja del Priorat (Mas d'en Bruno) is hij de enige rode Spaanse wijn uit dit gebied met Tempranillo in de samenstelling.

75 cl.
Biologisch
Miserere
Miserere 2012
Catalunya
Clos de l'Obac
D.O.Q. Priorat
75 cl.
rood
€ 89,88
€ 74,28 excl. BTW
Assemblage

Cabernet Sauvignon (27%), Garnatxa (27%), Tempranillo (27%), Cariñena (10%), Merlot (9%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2012

Omschrijving

Miserere is een van de grootste en meest complexe wijnen uit deze beroemde appellatie. Afkomstig uit Torroja del Priorat (Mas d'en Bruno) is hij de enige rode Spaanse wijn uit dit gebied met Tempranillo in de samenstelling.

75 cl.
Biologisch
Miserere
Miserere 2014
Catalunya
Clos de l'Obac
D.O.Q. Priorat
75 cl.
rood
€ 96,81
€ 80,01 excl. BTW
Assemblage

Cabernet Sauvignon (27%), Garnatxa (27%), Tempranillo (27%), Cariñena (10%), Merlot (9%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2014

Omschrijving

Miserere is een van de grootste en meest complexe wijnen uit deze beroemde appellatie. Afkomstig uit Torroja del Priorat (Mas d'en Bruno) is hij de enige rode Spaanse wijn uit dit gebied met Tempranillo in de samenstelling.

75 cl.
Biologisch
Usatges Negre
Usatges Negre 2022
Catalunya
Clos de l'Obac
D.O.Q. Priorat
75 cl.
rood
€ 33,93
€ 28,04 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa (48%), Tempranillo (35%), Cariñena (11%), Cabernet Sauvignon (6%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2022

Omschrijving

Usatges is de tweede wijn van dit topdomein, maar wordt daarom niet gemaakt met minder kwalitatieve druiven. Enkel de assemblage is elk jaar verschillend, aangezien de wijn wordt gemaakt met het restdeel van de druiven die niet worden gebruikt voor de Clos de l'Obac en Miserere. Toonbeeld van finesse.

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.