Deze Terra Vermella is voorlopig de enige wijn gemaakt van de druivensoort Montanega, een variant van Parellada, afkomstig van de hellingen van Selma (El Pla de Manlleu), een uitgestorven bergdorp gelegen in het Montmell-gebergte in Catalunya. Het is een project van Ester Nin en haar broer, die afkomstig zijn van El Pla de Manlleu. De ondergrond is een mengeling van rode klei en stenen, vandaar de naam van de wijn ‘Terra Vermella’ of ‘rode aarde’. De wijngaarden worden biodynamisch bewerkt. Een uitzonderlijke en zeer zeldzame wijn met een rasechte en mediterrane identiteit. Cult.
Vinificatie
De druiven van Montanega zijn wit, maar met een grijsachtige schil. Bij de fermentatie worden enkel autochtone gisten gebruikt, waarna een lagering volgt van een 8-tal maanden op een barrique van 225 liter. Zeer beperkt !
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2024
Op zijn top: 2026-2029
Te drinken tot: 2035
Serveren
In een groot bourgogneglas.
Proefanalyse
Grijs richting rosé van kleur. Lijkt een beetje op vin gris/orange wine. Dit is echter door de schil van de Montanega. In de neus zeer kruidig en mediterraan met wat kruisbes en een lichte toets van appel en peer. Mooi mineralig in de mond, elegant (12,5%) en niet te stevig. Frisse afdronk.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol