De Merseguera werd geënt op oude stokken Bobal op 900m hoogte, waar men de Bobal niet voldoende rijp krijgt. De bodem is hier een mix van mergel, kalk en zand en de wijngaard is omringd door olijfbomen, dennenbomen en eikenbomen. Merseguera is geen makkelijke druif. Het moment van optimale rijpheid, de lage rendementen en het koele microklimaat zijn cruciaal. Er wordt hier niet geïrrigeerd en de wijngaard wordt biologisch bewerkt.
Vinificatie
De druiventrossen worden manueel geplukt in kistjes van 15kg, ontrist en zacht pneumatisch geperst. Klassieke vinificatie in acacia vaten met enkel autochtone gisten. Daarna 9 à 11 maanden élevage ‘sur lie’ op acacia houten vaten van 500L.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2023
Op zijn top: 2026-2028
Te drinken tot: 2032
Serveren
Fris serveren: 10 à 12°C in een Bourgogne glas
Proefanalyse
Mooie frisgele kleur. Subtiele neus met krokant pitfruit, wat bloemig met een puntje exotisme en fijne mediterraanse kruidigheid, ook een vleugje toast. In de mond een zachte en ronde aanzet, zeker niet krachtig maar mooi compleet en groots voor zijn prijskaartje! Helemaal in balans met levendige zuren, een mooi pakket mineralen en een licht kruidige finale, lichte toast opnieuw maar eerder van de élevage ‘sur lie’ dan van hout. Bijzonder gastronomisch.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol