Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Mustiguillo

Omschrijving Mustiguillo

Mustiguillo staat voor de kwalitatieve revival van de Bobal en Merseguera in de Levante. Het domein is sedert 2003 gestart als monopole appellatie in de streek, om nadien bij de alliantie "Vinos de Pago" aan te sluiten (in 2010).

Bekijk alle wijnen van Mustiguillo
Regio's van Mustiguillo
Appellaties van Mustiguillo
Wijnmaker Toni Sarrion
Eigenaar fam.Sarrion
Oprichting 1995
Links
Omschrijving Mustiguillo

Geschiedenis Mustiguillo

De appellatie Tierra de Terrerazo zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Utiel-Requena, in het binnenland van Valencia, is al iets bekender, maar vaak enkel vanwege zijn wijnen van mindere kwaliteit. Dat was ook de overweging die Toni Sarrión maakte toen hij zijn project begon eind jaren 90. Hij besliste prompt om zich buiten Utiel-Requena te houden en zijn eigen weg te gaan. Eerst nog als Vino de la Tierra, maar intussen als een eigen Vino de Pago appellatie. De hele familie Sarrión bouwt mee aan dit prachtige project, maar het was niet vanzelfsprekend. Bobal, de variëteit waar men hier mee werkt, werd nu niet dadelijk geroemd om zijn kwaliteiten. Toni besloot echter om alles in te zetten op deze Bobal, in plaats van druivensoorten te importeren. Jaargang 2000 waren de eerste wijnen die hij op de markt bracht en deze sloegen letterlijk en figuurlijk in als een bom; dit had niemand verwacht van deze druivensoort! Intussen is hij er ook in geslaagd om deze bommen te verfijnen. Toni is in alles een perfectionist en slaagt erin om stevige wijnen te maken met toch de nodige verfijning. Ons heeft hij destijds vooral overtuigd met zijn Mestizaje-wijnen: zijn basiswijnen die echt alles hebben, met een ongelooflijke prijs-kwaliteitverhouding. Recent werd Toni Sarrion voorzitter van de associatie van wijnmakers in 'Grandes Pagos de España'. Deze staat voor de unieke persoonlijkheid van Spaanse wijnen en het bekendmaken van hun cultuur en uniekheid. Een vereniging zonder winstoogmerk die 34 prestigieuze wijnmakerijen uit het hele nationale grondgebied samenbrengt met een gemeenschappelijke stelregel: uitstekende wijnen produceren in harmonie met de bodem, de natuur en het klimaat van elke wijngaard. Het monnikenwerk dat Toni verzette om Bobal terug op het voorplan te zetten, heeft hij intussen ook gedaan met de witte Merseguera. Zowel in de witte Mestizaje als in de 2 topwijnen Finca Calvestra en Margas (eerste millésime 2016) die werkelijk tonen hoe groots deze druif zich kan presenteren in het glas.

Mustiguillo
Carretera Nacional, N-330, km 195
Utiel
Valencia

Variëteiten Mustiguillo

Tierra del Terrerazo is de bakermat geworden van de kwaliteits-Bobal. Bobal ziet er weliswaar niet echt uit als een kwaliteitsdruif: de druiven zijn veel groter dan men verwacht van druiven waarmee wijn wordt gemaakt. De trossen zijn groot en compact. De variëteit is zeer tanninerijk en geeft veel kleur en structuur. Het belangrijkste is echter dat Bobal de beste aciditeit bezit van alle mediterrane variëteiten, niet onbelangrijk bij deze temperaturen! Bovendien verdraagt Bobal zeer goed de rijping op houten vaten, maar het is echter vooral belangrijk om de wijngaard goed te bewerken. In totaal bezit Mustiguillo 85 ha, waarvan 70% Bobal. Verder staat er Garnacha, Tempranillo en een beetje Syrah en Cabernet Sauvignon aangeplant. Voor zijn topwijnen gebruikt Toni vieilles vignes Bobal van 90 jaar oud. De stokken zijn hoofdzakelijk 'en gobelet'. Dit is een zeer droge streek, vandaar dat de principes gevolgd worden van het aanpassen van de rendementen aan de bladoppervlakte (1 meter bladoppervlakte is 1 kg druiven). In de wijngaard werkt hij volledig biologisch (gecertificeerd CAE) sinds 2009. Toni is erin geslaagd om werkelijk alles uit deze variëteit te halen; na hem zijn velen in de Levante gevolgd en geloven nu ook in de capaciteiten van Bobal. Sinds 2008 probeert hij hetzelfde te doen met het witte druivenras Merseguera, eveneens de typische witte druif uit Valencia die echter nooit garant gestaan heeft voor kwaliteitswijn. Hier ook geweldige resultaten met zowel de Mestizaje Blanco als de topwijn Finca Calvestra. Niet 100% van het oogstmateriaal wordt op het wijnhuis verwerkt. Enkel de beste en oudste percelen komen in aanmerking (in functie van de jaargang) voor de productie van hun wijnen. Een deel van de oogst wordt verkocht aan wijnbouwers in de streek. Het gaat hier vaak over jongere aanplant.

Terroir Mustiguillo

Bijna al zijn wijngaarden hebben dezelfde bodems: zanderig op een kalkkorst van dolomitische oorsprong. Enkel Finca Terrerazo heeft een volledige zandbodem (meer drainage) met veel invloed van de mediterrane maquis rond de wijngaard (lavendel, tijm, rozemarijn ...). Het klimaat is zeer continentaal, met wat mediterrane invloeden (we zitten ongeveer 80 km van de kust van Valencia). Maar er is vooral een grote rol weggelegd voor de hoogte waarop de wijngaard zich bevindt: tussen 800 en 825 m. ’s Nachts zorgt de hoogte ervoor dat het fris blijft. Tijdens de zomer en de oogst is het overdag bijna 35°C, terwijl het ’s nachts nauwelijks 12°C is. De winters daarentegen zijn koud. Al de wijngaarden zijn op zachte hellingen aangeplant, bijna steeds met een zuidelijke oriëntatie. Merseguera neemt de hoogst gelegen wijngaarden voor zich en kent een aanplant die tot 900 m hoogte reikt.

Vinificatie Mustiguillo

Elk perceel wordt apart gevinifieerd. Koude maceratie gedurende 24 uur. Verder worden de druiven zo weinig mogelijk gemanipuleerd en gebeurt alles door de eigen zwaartekracht. Mestizaje wordt voor 50% vergist in foeders van 3500 liter van Franse eik en voor 50% in inox cuves (ook de malolactische gisting verloopt voor 50% op vat en voor 50% op inox). Finca Terrerazo wordt volledig vergist in foeders van Franse eik. Quincha Corral vergist in kleine cuves van 225 liter, geopend aan de bovenkant. Zowel Finca Terrerazo als Quincha Corral krijgen hun malolactische gisting volledig op houten vaten. Quincha Corral is het paradepaardje van het huis en wordt enkel in de grootste jaargangen gebotteld. Zoniet komt deze wijn terecht in Finca Terrerazo. In jaargang 2013 werd er bevoorbeeld enkel Mestizaje als rode wijn gevinifieerd om te voldoen aan de kwaliteitsstandaard van het domein. Voor de élevage van de rode wijnen wordt enkel Franse eik gebruikt. Mestizaje, afhankelijk van het jaar lagert 8 à 10 maanden; Finca Terrerazo en Quincha Corral 18 maanden. Bij de witte topwijn Finca Calvestra volgt men de klassieke vinificatie op houten vaten met enkel autochtone gisten. Daarna 9 à 11 maanden élevage ‘sur lies’ op acacia barriques.

75 cl.
Biologisch
Finca Calvestra
Finca Calvestra 2021
Levante
Mustiguillo
D.O.P. Tierra de Terrerazo
75 cl.
wit
€ 24,59
€ 20,32 excl. BTW
Assemblage

Merseguera

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

De Merseguera werd geënt op oude stokken Bobal op 900m hoogte, waar men de Bobal niet voldoende rijp krijgt. De bodem is hier een mix van mergel, kalk en zand en de wijngaard is omringd door olijfbomen, dennenbomen en eikenbomen. Merseguera is geen makkelijke druif. Het moment van optimale rijpheid, de lage rendementen en het koele microklimaat zijn cruciaal. Er wordt hier niet geïrrigeerd en de wijngaard wordt biologisch bewerkt.

75 cl.
94+ RP
Biologisch
Finca Terrerazo
Finca Terrerazo 2021
Levante
Mustiguillo
D.O.P. Tierra de Terrerazo
75 cl.
rood
€ 33,00
€ 27,27 excl. BTW
Assemblage

Bobal (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

Het ‘nec plus ultra’ van de Bobal-druif. Finca Terrerazo is gelegen op 800m hoogte. De bodem is van Dolomitische kalksteen met krijt/zanderige structuur. De wijngaarden werden en gobelet in 1945 en 1970 aangeplant en worden niet geïrrigeerd. Biologische viticultuur met gebruik van covercrops.

75 cl.
91 GP
Biologisch
Mestizaje
Mestizaje 2021
Levante
Mustiguillo
D.O.P. Tierra de Terrerazo
75 cl.
rood
€ 15,71
€ 12,98 excl. BTW
Assemblage

Bobal (72%), Garnacha (17%), Syrah (11%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

Mestizaje = mengeling of assemblage. Een basiswijn maar een topper!

75 cl.
Biologisch
Mestizaje Blanco
Mestizaje Blanco 2023
Levante
Mustiguillo
D.O.P. Tierra de Terrerazo
75 cl.
wit
€ 13,44
€ 11,11 excl. BTW
Assemblage

Merseguera (65%), Viognier (24%), Malvasia (11%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2023

Omschrijving

Na de resuscitatie van de Bobal is Toni aan zijn volgend project begonnen: het terug op de kaart zetten van de Merseguera. Een typische druivensoort uit Alto Turia in de regio van Valencia die volledig verwaarloosd was en waar enkel nog flutwijntjes mee werden gemaakt. Zijn project begon reeds meer dan 10 jaar geleden. Een steile wijngaard (helling van 10%) op 900 meter hoogte waar de vieilles vignes Bobal absoluut geen succes waren (werden niet rijp wegens te koud), besloot hij om te vormen. Hij stekte al de stokken met Merseguera. 2011 is de eerste jaargang die hij op de markt bracht, voorlopig nog in kleine hoeveelheden. Om de wijn wat extra aroma en pep te geven werd er Malvasía en Viognier aan toegevoegd.

75 cl.
95 RP
Biologisch
Quincha Corral
Quincha Corral 2019
Levante
Mustiguillo
D.O.P. Tierra de Terrerazo
75 cl.
rood
€ 78,94
€ 65,24 excl. BTW
Assemblage

Bobal (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2019

Omschrijving

Quincha Corral is afkomstig van de Finca Terrerazo, gelegen op 800m hoogte. De bodem is van Dolomitische kalksteen met krijt/zanderige structuur. De wijngaarden werden en gobelet in 1945 en 1970 aangeplant en worden niet geïrrigeerd. Biologische viticultuur met gebruik van covercrops.

75 cl.
Biologisch
Margas
Margas 2018
Levante
Mustiguillo
D.O.P. Tierra de Terrerazo
75 cl.
wit
€ 45,57
€ 37,66 excl. BTW
Assemblage

Merseguera

Inhoud

75 cl.

Jaar

2018

Omschrijving

Dit is een nieuwe wijn van Toni Sarrion, die sinds een aantal jaren de topwijn Finca Calvestra maakt, een van de dé referenties voor de Merseguera druif. De Merseguera werd geënt op oude stokken Bobal op 900m hoogte, waar men de Bobal niet voldoende rijp krijgt. De bodem is hier een mix van mergel, kalk en zand en de wijngaard is omringd door olijfbomen, dennenbomen en eikenbomen. Merseguera is geen makkelijke druif. Het moment van optimale rijpheid en lage rendementen is cruciaal alsook het koele microklimaat in de wijngaard. Er wordt hier niet geïrrigeerd en de wijngaard wordt biologisch bewerkt. Met Margas gaat hij nog een stap verder door één perceel uit de Finca Calvestra wijngaard apart te vinifiëren. De naam Margas verwijst naar de mergelbodem in dit perceel. Voor Toni is dit een bijzonder persoonlijke wijn waar hij al zijn kennis in verwerkt heeft. De grootste zorg in de wijngaard en een minimum van interventie bij het wijn maken. De Margas zal ook enkel in uitzonderlijke jaren gebotteld worden.

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.