Geschiedenis Vall Llach
Vall Llach werd gecreëerd begin jaren 90 door Lluis Llach en Enric Costa. Lluis Llach is Catalunya’s meest bekende chansonnier; Enric Costa was notaris en ze kochten samen de wijngaarden. De twee wilden terug naar hun roots en besloten om oude wijngaarden, verspreid over Porrera en Torroja, terug te recupereren. Deze vieilles vignes, vaak kleine stukjes wijngaard op steile hellingen, worden 'trossos' genoemd. Het is altijd Garnatxa of Carinyena die staan aangeplant. Het was een monnikenwerk om deze 'trossos' terug te herstellen en te doen herleven, maar in 1998 konden ze hun eerste wijnen vinifiëren en eind 2000 aan het publiek voorstellen. Lluis en Enric renoveerden ook een ander prachtig huis, Cal Baldrich, op 200 meter van La Final, waar de kelder voor élevage is geïnstalleerd. Enric kwam jammerlijk genoeg te overlijden, waarna zijn zoon het roer overnam samen met Lluis Llach. Na hun topwijnen 'Vall llach' en 'Mas de la Rosa', die alleen afkomstig zijn van de eigen trossos, maken ze ook hun 'Idus', gemaakt van druiven van de trossos van andere eigenaren. Van de jonge wijnstokken maken ze hun 'Embruix' (spreuk of charme in het Spaans). De witte wijn, 'Aigua Llum', wordt gemaakt van Viognier en Garnacha blanca-druiven, geplant in één van de hoogste wijngaarden in Porrera. Alle wijngaarden worden biologisch-dynamisch bewerkt, met het grootste respect voor het ecosysteem en de lokale fauna en flora.