Porrera Vi de Vila de Vall Llach is de topwijn van dit domein. Hij wordt enkel gemaakt van de oudste wijnstokken (meestal ouder dan 75 jaar) die ze in eigendom hebben op de hellingen van de bergen. Rendement is hier nauwelijks 300 gram druiven per stok. Deze wijn is dan ook het nec plus ultra van vieilles vignes. Niet voor niets heeft Lluis Llach (Catalaanse chansonnier en wijnfanaat) zijn naam aan deze wijn gegeven. Cultwijn.
Vinificatie
Elevage op nieuwe Franse eiken vaten van 225 en 500 liter gedurende 14 maanden. 3 dagen koude prefermentatie gevolgd door een gisting van 17 à 19 dagen bij een temperatuur van 25-29°C. Dagelijkse pigeage en beperkte remontages. Malolactische gisting van 50% op inox en 50% op vat.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2024
Op zijn top: 2030-2032
Te drinken tot: 2036
Serveren
18°C. In zijn eerste 7 levensjaren best karafferen. Vall Llach toont zijn groots karakter pas na enkele jaren flesrijping.
Proefanalyse
Inktzwart van kleur. Vrij gesloten in het begin. Na walsen komen er zwart fruit, pruimen, zwarte kersen, graniet, chocolade, vanille en animale toetsen vrij. In de mond een ware fruitbom. Ellenlange finale die maar blijft doorgaan. Een wijn die je twee tot drie keer moet proeven om zijn rijkdom aan nuances te vatten. Voor bij stevige vleesgerechten. Kracht gekoppeld aan onderliggende finesse, complexiteit en vooral diepgang die na enkele jaren flesrijping naar voren treedt.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol