Terra de Cuques Negre weerspiegelt het terroir van het dorp Torroja. De Carinyena, op een llicorella bodem aangeplant, geeft de structuur, de ruggengraat en de aciditeit, terwijl de uit klei afkomstige Garnacha de elegante expressie en rood fruit brengt. De wijnstokken zijn tussen 25 en 40 jaar oud en staan op 300 à 350m hoogte aangeplant.
Vinificatie
Biodynamisch. Na de manuele pluk worden de druiven niet ontritst en met hele trossen gevinifieerd in een betonnen cuve. Er wordt dagelijks geproefd en wanneer er genoeg tannine uit de rist geëxtraheerd is, wordt er geperst en gaat de vinificatie verder zonder de trossen. Geen remontages of pigeage tijdens de gisting. Volledig non-interventionistisch. Zo kan men een dergelijke finesse in de Priorat bekomen. De élevage van 14 maanden gebeurt in deels betonnen cuves en deels in Stockinger foeders.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2023
Op zijn top:2026-2028
Te drinken tot: 2030
Serveren
Serveren in een groot glas met een brede opening bij 18°C
Proefanalyse
Overweldigend rood en zwart fruit in de neus, met een fraaie en discrete minerale ondertoon. Heerlijk sappig, evenwichtig, dens en expressief zonder op extract te gaan. Fijne zuren die een frisse toets brengen bij het krokante fruit van de wijn. Mediterraans kruidig, schitterende lengte en een prachtige exponent van de wijnen uit Torroja. Priorato met een gezicht van verfijning en complexiteit helemaal niet op extractie of densiteit gemaakt. Expressie van de wijngaard staat hier telkens centraal.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol