We kunnen twee grote gebieden onderscheiden. In het noorden is er Alt Penedès, met als hoofdsteden Vilafranca del Penedès en San Sadurni d'Anoia. Hier bevinden zich het merendeel van de wijndomeinen. Het wijnmaken is hier bijna volledig gefocust op het maken van cava, het Spaanse antwoord op de Franse champagne. De ondergrond is hier meestal rijk, bestaande uit klei met kalk en rotsen. Het merendeel van de domeinen bevindt zich dan ook in deze subzone.
In het zuiden en ietsje hoger gelegen ligt Baix Penedès; dit deel ligt in de provincie Tarragona. De ondergrond is hier arm en minder interessant voor cava, aangezien de rendementen lager liggen. Als gebied bijna even groot, maar nochtans slechts goed voor een kleine minderheid van de totale productie.
Classic Penedès: ontsproten als reactie op de verwaterde kwaliteit van industrieel gemaakte Cava die geen kwalitatieve meerwaarde biedt aan deze (h)eerlijke Spaanse bubbel. Zoals we weten wordt deze hoofdzakelijk geproduceerd in Penedès. Albet I Noya was de drijvende kracht achter de oprichting van Classic Penedès. Vandaag produceren 15 wijndomeinen de sub-appellatie Classic Penedès. Classic Penedès scherpt de standaards nog even aan.
- Oprichting 2013 als sub-appellatie van Penedès en toepasbaar vanaf 2014.
- 100% organisch gecertifieerd & 100% Penedès.
- Méthode tradicional met enkel gebruik van de klassiek toegelaten cépages Xarello, Macabeu, Parellada en Chardonnay.
- Minimum 15 maanden sur latte. Classic Penedès komt als reserva op de markt.
- Reserva3, reserva4, reserva5 tot reserva15 zijn vermeldingen die verwijzen naar het aantal jaar sur latte rijping alvorens dégorgement.