Geschiedenis Gramona
Dit is een domein met een uitgebreide geschiedenis. Reeds in 1881 werd het domein gesticht in Sant Sadurni d’Anoia door Pau Batlle. Uit documenten blijkt echter dat ook voorheen, tot in 1816, sporen te vinden zijn van het maken van wijn en het bewerken van wijngaarden door Josep Batlle, de vader van de stichter. Door de miserie die de phylloxera met zich meebracht, besloot Pau Batlle om zelf cava te bottelen en te commercialiseren vanuit zijn huis in Sant Sadurní. Op korte tijd werd hij een van de belangrijkste négociants van de Penedès! Tegelijk was er de familie Gramona, actief als restauranthouders in Barcelona. Ze bezaten verschillende tavernes in het oude deel van de stad en bovendien was Josep Gramona ook voorzitter van de plaatselijke gilde van 'taberneros'. De familie bezat een buitenverblijf in Sant Sadurní d’Anoia waar zijn kelder alsmaar groter werd ... De wegen van de twee families kruisten elkaar en Bartomeu Gramona (zoon van Josep) en Pilar Batlle (dochter van Pau) trouwden in 1913. Bartomeu volgde een opleiding oenologie en in 1921 werden de eerste cava’s gebotteld vanuit de ook vandaag nog gebruikte kelder in de Carrer Industria. Uit dit huwelijk zetten twee zonen de traditie van het familiebedrijf verder. Vandaag doen hun zonen (de 5e generatie), Jaume Gramona en Xavier Gramona, hetzelfde met meer succes dan ooit. Jaume is een van de bekendste oenologen van Spanje en doceert aan de faculteit oenologie van Tarragona. Hij is dé specialist van de bubbels en doet constant onderzoek naar nieuwe vinificatiemethodes en verbetering van de wijngaarden. Xavier is economist van opleiding en dirigeert het commerciële gedeelte. Gramona is immers ook verdeler in Catalunya van verschillende andere topwijnen uit Spanje. Het domein is intussen bekend voor de absolute top in cava. Jaar na jaar kapen ze de meest prestigieuze awards weg in Spanje en over de hele wereld voor hun zeer goede cava’s. Ze geloven, net zoals vroeger, in lange rijpingsperiodes 'sur lattes' en beheersen als geen ander de kunst van de dosage, met een aparte 'dosage-wijnkelder' en vele solera’s . In 2001 werd er een nieuwe bodega in de heuvels net buiten Sant Sadurní gebouwd, een nieuwe Celler Batlle, waar de vinificatie en botteling plaatsvindt van al de wijnen. Enkel de élevage sur lattes gebeurt nog steeds in de eindeloze kelders van de Carrer Industria, daar waar alles begon in 1921. De voornaamste kwaliteitsfactor in deze kelder is heel eenvoudig: tijd. Tot dusver hadden we het over Cava maar sinds 2019 mag Gramona zich de grondlegger noemen van de terroir-cava die op de markt komt als DO Corpinnat! Een sub regio binnen Penedès waar sinds oudsher kwalitetiscava werd gemaakt. Vandaag zijn de normen hier nog strenger voor de herkomst van de cépages alsook het productieproces.