Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Cava

Cava is hét succesproduct van de Spaanse wijnen in de laatste 10 jaar. In 2014werden er alleen in België meer dan 31 miljoen flessen cava verkocht. België komt hiermee wereldwijd op de 2e plaats!

Cava verkoopcijfers in 2010: Duitsland: 41 miljoen, UK: 32 miljoen, België: 21 miljoen, VS: 17,5 miljoen, ... Nederland: 2,3 miljoen. Als we dat aantal delen door het aantal inwoners is België de absolute wereldkampioen in het cavaverbruik!

Omschrijving Cava

Cava is een beschermde herkomstbenaming sinds 1972. De naam cava duikt voor het eerst officieel op in 1959; daarvoor noemden de Spanjaarden dit gewoon "champán". Het productieproces is dan ook volledig identiek aan dat van champagne. Historisch is het zelfs zo dat monnik Dom Pérignon, de "uitvinder" van de champagne, het idee om een kurk met muselet te gebruiken om de fles af te sluiten, gehaald had in Catalunya toen hij daar op bezoek was. De eerste cava werd geproduceerd door Josep Raventos van het nu zeer bekende huis Codorníu in Sant Sadurní d'Anoia. Dit was de aanzet voor een razendsnelle verspreiding van de productie rond dit dorp en vandaag is dit stadje nog steeds dé hoofdstad van de cava. De productie gebeurt inderdaad nog hoofdzakelijk in wat vandaag het grondgebied is van de D.O. Penedès, maar er zijn intussen ook heel wat andere regio's waar cava kan gemaakt worden en die ook wettelijk tot de Cava-appellatie behoren. Een klein overzicht. In totaal 159 gemeenten, waarvan in Barcelona: 63, Tarragona: 52, Lleida: 12, Girona: 5, La Rioja: 18, Alava (Baskenland-Rioja): 3, Zaragoza: 2, Navarra: 2, Valencia: 1, Badajoz (Extremadura): 1.

Productieproces.

De productie van cava gebeurt volgens de normen van de "méthode traditionnelle", volledig identiek aan de productie van champagne met twee belangrijke verschillen: de regio of terroir waar de druiven groeien en vooral de druiven die gebruikt worden.

Waar we in champagne vooral kunnen proeven van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, bestaat de heilige drievuldigheid in cava vooral uit Macabeu, Xarel.lo en Parellada. De laatste jaren wordt er ook voor cava meer en meer Chardonnay gebruikt en Pinot Noir. Deze laatste druif eerder voor rosé cava's. Voor deze laatste wordt traditioneel vooral Garnacha en Trepat gebruikt.

De vinificatie verloopt zoals bij elke andere witte wijn. Eenmaal de wijn klaar is en de coupage gemaakt, worden hieraan gisten en suikers toegevoegd. Dit mengsel zet de 2de gisting in gang, maar deze keer in de fles zelf. Dit proces is de "tiraje" of tirage. Hier worden de bubbels gevormd. Tijdens dit gistingsproces wordt de eigenlijke cava gemaakt. De minimumperiode voor dit proces is 9 maanden. Deze periode wordt de tijd "en rima" of sur lattes genoemd. Voor de betere cava's is die tijd langer, wat belangrijk is voor de autolyse of de oplossing van de gistcellen in de wijn. Vanaf 15 maanden spreken we over Reserva (groen contra-etiketje met de naam Reserva) en vanaf 30 maanden van Gran Reserva (zwart contra-etiketje met de naam Gran Reserva). In tegenstelling tot voor rode wijnen, waar deze vermeldingen bijna nooit gepaard gaan met een betere kwaliteit, is dit voor cava wel zeer belangrijk. Hoe langer de cava sur lattes of "en rima" ligt, hoe beter de autolyse zal gebeurd zijn. En deze bepaalt in grote mate de complexiteit en finesse van de cava. Tijdens deze periode vindt de "removido" of remuage plaats, waarbij de flessen met hun hals naar beneden worden gestapeld en dagelijks worden gedraaid zodat de gistcellen die overblijven na de 2de gisting langzaam naar de hals kunnen zakken.

Tot slot hebben we de "degüelle" of dégorgeage waarbij de prop met gistcellen uit de fles wordt verwijderd (deze wordt daarvoor ondergedompeld in een diepvriesbad zodat de prop bevriest en hij zonder probleem kan verwijderd worden) en de cava wordt gekurkt. Na etikettering is hij klaar voor de markt. Meestal wordt er tijdens de degüelle ook nog "licor de expedición" toegevoegd, dit is het geheime mengsel van elk domein, bestaande uit suikers, likeuren, alcoholen. Het is dan dat bepaald wordt hoe de smaak van de cava zal zijn:

Brut Nature: zonder toevoeging van "licor de expedición", tussen de 0 à 3 gram suiker (de suiker die dan aanwezig is, is restsuiker van de normale vinificatie van de wijn).

Extra Brut: tot 6 gram suiker.

Brut: tot 12 gram suiker.

Extra Seco: tussen 12 en 17 gram suiker.

Seco: tussen 17 en 32 gram suiker

Semi-Seco: tussen 32 en 50 gram suiker.

Dulce: vanaf 50 gram suiker.

De meest voorkomende is de Brut, hoewel Brut Nature aan een gestage opmars bezig is de laatste jaren.

Vanuit deze appellatie zijn producenten in beweging gekomen om zich af te zetten tegen de opkomst van de industriële cava. Hierdoor kwam de kwaliteit van deze bubbel namelijk in het gedrang. Classic Penedès en Corpinnat zijn 2 andere wettelijk omschreven appellaties die de betere Cava omvatten en waar tevens strengere productienormen gelden. Meer info hierover vindt u terug bij de desbetreffende appellatie.

75 cl.
94 GP
Biologisch
Cava 1914, Gran Reserva
Cava 1914, Gran Reserva 2012
Catalunya
Jané Ventura
Cava
75 cl.
wit
€ 32,52
€ 26,88 excl. BTW
Assemblage

Macabeu, Xarel.lo

Inhoud

75 cl.

Jaar

2012

Omschrijving

Jané Ventura startte reeds in 1914 met de productie van Cava. Hierdoor is hun naam in de streek bekend geworden. Een bodega met een stevige roots in de wereld van de Cava. Sinds 1998 wordt er ook meer aandacht geschonken aan stille witte en rode Spaanse wijnen. Topcava’s worden in Spanje vaak zonder of met zeer weinig dosage gemaakt. Dit om de rijke basiswijn ten volle tot zijn recht te laten komen. Dit is de verjaardagscuvée die slechts beperkt werd gemaakt (1914 flessen).

75 cl.
Cava Brut La Pintada
Cava Brut La Pintada
Extremadura
La Pintada
Cava
75 cl.
wit
€ 10,84
€ 8,96 excl. BTW
Assemblage

Macabeu (90%), Parellada (10%)

Inhoud

75 cl.

Omschrijving

La Pintada is de Cava van het vroegere Lar de Barros en één van de drie Cava’s die in dit huis gemaakt worden.

75 cl.
Biologisch
Cava Brut Reserva de la Música
Cava Brut Reserva de la Música 2021
Catalunya
Jané Ventura
Cava
75 cl.
wit
€ 17,88
€ 14,78 excl. BTW
Assemblage

Macabeu, Parellada, Xarel.lo

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

Reserva de la Música is de opvolger van de Reserva Brut. Deze Cava krijgt vooral meer rijping in de fles waardoor de structuur, bubbels en aroma’s complexer worden. Op het rugetiket staat in kleine gouden cijfers (naast barcode) de maand van dégorgement vermeld.

150 cl. (Magnum)
91 GP
Biologisch
Cava Brut Reserva de la Música
Cava Brut Reserva de la Música 2017
Catalunya
Jané Ventura
Cava
150 cl. (Magnum)
wit
€ 36,12
€ 29,85 excl. BTW
Assemblage

Macabeu, Parellada, Xarel.lo

Inhoud

150 cl. (Magnum)

Jaar

2017

Omschrijving

Reserva de la Música is de opvolger van de Reserva Brut. Deze Cava krijgt vooral meer rijping in de fles waardoor de structuur, bubbels en aroma’s complexer worden. Op het rugetiket staat in kleine gouden cijfers (naast barcode) de maand van dégorgement vermeld.

75 cl.
Cava Damia 1637 Brut Selección especial
Cava Damia 1637 Brut Selección especial
Catalunya
Cava Damia
Cava
75 cl.
wit
€ 12,43
€ 10,27 excl. BTW
Assemblage

Xarel.lo (50%), Macabeu (30%), Parellada (20%)

Inhoud

75 cl.

Omschrijving

Damia (Damiaan) is de oprichter van het cavahuis. Vandaag zijn de kelders en productie nog steeds in het domein dat in 1637 werd opgericht.

150 cl. (Magnum)
Cava Damia 1637 Brut Selección especial
Cava Damia 1637 Brut Selección especial
Catalunya
Cava Damia
Cava
150 cl. (Magnum)
wit
€ 26,22
€ 21,67 excl. BTW
Assemblage

Xarel.lo (50%), Macabeu (30%), Parellada (20%)

Inhoud

150 cl. (Magnum)

Omschrijving

Damia (Damiaan) is de oprichter van dit huis. Vandaag maken de kelders en de productie nog steeds integraal deel uit van dit domein dat in 1637 werd opgericht.

75 cl.
Cava Damia Rosat Selección especial 1637
Cava Damia Rosat Selección especial 1637
Catalunya
Cava Damia
Cava
75 cl.
rosé
€ 14,86
€ 12,28 excl. BTW
Assemblage

Trepat (100%)

Inhoud

75 cl.

Omschrijving

Damia (Damiaan) is de oprichter van dit huis. Vandaag maken de kelders en de productie nog steeds integraal deel uit van dit domein dat in 1637 werd opgericht.

75 cl.
92 GP
Biologisch
Cava DO Major Brut Nature Gran Reserva
Cava DO Major Brut Nature Gran Reserva 2017
Catalunya
Jané Ventura
Cava
75 cl.
wit
€ 23,85
€ 19,71 excl. BTW
Assemblage

Macabeu (50%), Xarel.lo (50%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2017

Omschrijving

Jané Ventura startte reeds in 1914 met de productie van Cava. Hierdoor is hun naam in de streek bekend geworden. Een bodega met een stevige roots in de wereld van de Cava. Sinds 1998 wordt er ook meer aandacht geschonken aan stille witte en rode Spaanse wijnen. Topcava’s worden in Spanje vaak zonder of met zeer weinig dosage gemaakt. Dit om de rijke basiswijn ten volle tot zijn recht te laten komen.

75 cl.
Biologisch
-15% Restlot
RESTLOT - Cava ROSAT Brut Reserva de la Música
RESTLOT - Cava ROSAT Brut Reserva de la Música 2020
Catalunya
Jané Ventura
Cava
75 cl.
rosé
€ 17,47
€ 14,85
€ 12,27 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2020

Omschrijving

Reserva de la Música is de opvolger van de Reserva Brut. Deze Cava krijgt vooral meer rijping in de fles waardoor de structuur, bubbels en aroma’s complexer zijn. Op het rugetiket staat in kleine gouden cijfers (naast barcode) de maand van dégorgement vermeld.

75 cl.
Roura Cava Brut Nature 5*
Roura Cava Brut Nature 5*
Catalunya
Roura
Cava
75 cl.
wit
€ 16,26
€ 13,44 excl. BTW
Assemblage

Xarel.lo (70%), Chardonnay (30%)

Inhoud

75 cl.

Omschrijving

5* staat voor een selectie van het beste wat dit domein kan brengen binnen de Cavawereld.

75 cl.
Roura Cava Brut
Roura Cava Brut
Catalunya
Roura
Cava
75 cl.
wit
€ 14,31
€ 11,83 excl. BTW
Assemblage

Xarel.lo (75%), Chardonnay (25%)

Inhoud

75 cl.

Omschrijving

Roura maakt een van de beste bubbels prijs/kwaliteit. Mooie vineuze stijl met altijd minstens 15 maanden ‘sur lattes’. Het puntje Chardonnay zorgt voor een volle en romige toets.

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.