Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Albet i Noya

Omschrijving Albet i Noya

Dit domein is een van de grote 'success stories' van het Spaanse wijnlandschap. Als pionier van de biowijnen zijn zij vandaag een van de belangrijkste domeinen in Catalunya. Een perfect uitgebalanceerd gamma van basiswijnen tot topwijnen en uitmuntende schuimwijnen maken het plaatje compleet.

Bekijk alle wijnen van Albet i Noya
Regio's van Albet i Noya
Appellaties van Albet i Noya
Wijnmaker Josep Maria Albet i Noya
Eigenaar Josep Maria & Toni Albet i Noya
Oprichting 1972
Links
Omschrijving Albet i Noya

Geschiedenis Albet i Noya

Het familiedomein Albet i Noya is dé pionier van de biologische wijnbouw in Spanje. Het was bijna op toevallige manier dat Josep-Maria besliste om biowijnen te gaan maken. Reeds in 1978 was dit; hij was toen nog piepjong, zijn vader was een paar jaar daarvoor gestorven en hij stond er helemaal alleen voor; er was vraag vanuit Scandinavië naar biowijnen uit Penedès en aangezien Josep-Maria op dat moment vegetariër was, besliste men vanuit de DO dat hij de geschikte man was om deze te maken. Op dat moment nam niemand hem au sérieux, maar vandaag controleert hij, intussen samen met zijn zoon Marti, meer dan 100 ha biowijngaarden. Het domein waar zijn vader nog bijna in een feodaal systeem aan verbonden was, is intussen helemaal in eigen handen en volledig gerestaureerd. Het domein is zijn tijd altijd ver vooruit geweest en ook is onderzoek en ontwikkeling een van de belangrijkste pijlers. Sinds 2000 werken ze aan de recuperatie van bijna verdwenen druivensoorten in Catalunya. Na tien jaar zijn daar reeds twee witte druivensoorten en één rode druivensoort uitgekomen die ze nu opnieuw gebruiken in hun coupages of zelfs monovariëtaal. Een nog ambitieuzer project werd opgestart in 2007; het betreft niets meer en niets minder dan het herdefiniëren van de biodynamie. Op dit moment wordt één wijngaard volledig bewerkt volgens de biodynamische principes van Steiner (El Fanio). Josep-Maria is echter radicaal: al de behandelingen die volgens deze principes dienen uitgevoerd worden, wil hij wetenschappelijk onderbouwen. En zolang hij daartoe niet in staat is, zal hij niet volledig biodynamisch werken. Nooit verlegen om een controversiële uitspraak, zijn er volgens hem al te veel religies, om plots aanhanger te worden van nog een andere. Het domein is gelegen in de Costers del Ordal, tussen de vlaktes rond Vilafranca en de bergen van de Garraf. Sinds juli 2011 is Josep-Maria bovendien verkozen tot voorzitter van de DO Penedès.

Albet i Noya
Can Vendrell
Sant Pau d'Ordal
Barcelona

Variëteiten Albet i Noya

Josep-Maria heeft een open geest, dus probeert hij vele nieuwe variëteiten uit en recupereert hij oude. Gevolg is dat hij werkt met een 30-tal verschillende druivenrassen, het ene al meer succesvol dan het andere. Hieronder een staalkaart van de variëteiten die volgens hem de belangrijkste zijn. Xarel.lo (18 ha): witte druif die het beste geschikt is voor het terroir van Costers del Ordal. Geeft mooie minerale fruitexpressie en kan goed verouderen. Macabeu (11 ha): jonge wijnstokken die hoofdzakelijk geschikt zijn voor cava, maar vanaf 30 tot 40 jaar is er een bijkomende dimensie met mooie originele aroma’s voor witte topwijnen. Kan zonder probleem 100 jaar of ouder worden. Parellada (12 ha): soort die zeer resistent is tegen ziektes maar niet oud kan worden (max. 30 à 40 jaar); lage alcohol en lage aciditeit. Enkel en alleen perfect als aanvullende druif voor cava: brengt lichtheid en finesse bij. Marina Rion (1,5 ha): een van de witte druivensoorten die door hem ontdekt zijn en genoemd is naar zijn grootmoeder. Zorgt voor wijnen met veel aciditeit en frisse aroma’s die wat doen denken aan Riesling. Tempranillo of Ull de llebre (8 ha): indien de productie in de wijngaard goed onder controle wordt gehouden en de druiven afkomstig zijn van oude wijnstokken, kan deze druif mooie wijnen geven met een goed verouderingspotentieel. Belat (2 ha): een van de rode druivensoorten die door hen ontdekt zijn - een woordspel van de naam Albet. Geeft wijnen met weinig kleur, zachte tannines met een frisse aciditeit en mooi fruit. Van structuur zeer nauw aanleunend bij grote Bourgognes. Druif van zeer grote kwaliteit die hij sedert 2007 dan ook vinifieert als monovariëtaal, hetzij als dé topwijn van het domein. Marselan (3 ha): volgens Josep-Maria een van de variëteiten met meer toekomst in de Penedès. Is een kruising van Garnatxa en Cabernet Sauvignon. Impressionante fruitaroma’s, stevige maar toch soepele tannines en met een zeer goede veroudering. Arinarnoa (1,5 ha) : eveneens een kruising, maar tussen Tannat en Cabernet Sauvignon. Geeft wijnen met heel veel kleur, concentratie van aroma’s en stevige doch soepele tannines. Mooie kruidige, animale en zwarte fruitaroma’s. Volgens Josep-Maria gaat hij met deze soort grote wijnen maken in de toekomst.

Terroir Albet i Noya

Er worden drie soorten bodems onderscheiden. Diepe bodems (4 tot 10 m): op een hoogte van 220 tot 275 m met weinig organisch materiaal, voortkomend uit sedimentatie en met hoofdzakelijk klei-kalk. Deze wijngaarden zijn het laagst gelegen (Can Vendrell, Can Mila de la Roca) en zijn vooral beplant met Xarel.lo en Macabeu bestemd voor cava. 10% van al de wijngaarden van Albet i Noya bezitten deze bodem. Overgangsbodems (2 tot 4 m) : op een hoogte van 275 tot 350 m, met weinig diepte, voortkomend uit erosie van de calcaire moederrots en samengesteld uit klei-kalk met losse keien. Er is weinig organisch materiaal, vaak zijn de wijngaarden in terrasbouw en afgezoomd met marges van stenen (piedra seca), georiënteerd naar het zuiden en met een goede drainage. Geeft lage rendementen en goede rijpingen; vooral voor stille wijnen. 70% van de eigendom bestaat uit deze bodemstructuur. Karstbodems: (0,2 tot 2 m): zeer ondiepe bodems op een hoogte van 350 à 400 m. Voortkomend uit erosie van de calcaire moederrots die vaak ook aan de oppervlakte komt. Zeer vele kleine steentjes en weinig organisch materiaal. Het zijn bijna zuivere kalkbodems. Bodems met zeer lage rendementen, maar met zeer veel oenologisch belang, aangezien ze door hun mineraliteit ervoor zorgen dat de wijnen langlevendig zijn. Uitsluitend voor hun topwijnen La Milana, Reserva Martí, Belat, elBlanc en El Fanio. 20% van de Albet i Noya bodems zijn karstbodems. Het klimaat is natuurlijk mediterraan, met verfrissing door de winden en iets koudere temperaturen die aanwezig zijn op de Costers del Ordal, hoger gelegen dan de vlaktes rond Vilafranca del Penedès waar vooral wijngaarden liggen die perfect zijn voor de productie van cava.

Vinificatie Albet i Noya

Er wordt manueel geoogst. Enkel autochtone gisten worden gebruikt. De gisting gebeurt in grote cementen cuves die bovenaan open zijn. Voor sommige wijnen zijn er tests met vaten van acacia en met betonnen eieren, die vooral gebruikt worden om een betere versmelting te krijgen van de gistcellen, zonder de negatieve invloed van het hout. Er wordt zo hygiënisch mogelijk gewerkt, aangezien er bijna geen zwavel wordt gebruikt. In de wijngaard doet men bovendien onderzoek naar resistente wijnranken om zo veel mogelijk behandelingen uit te schakelen (zelfs ecologische).

75 cl.
Biologisch
Vegan
3Macabeus
3Macabeus 2022
Catalunya
Albet i Noya
D.O. Penedès
75 cl.
wit
€ 14,42
€ 11,92 excl. BTW
Assemblage

Macabeu (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2022

Omschrijving

De druiven zijn afkomstig van drie verschillende wijngaarden gelegen op de Finca Can Milà. Can Milá is de jongste aanwinst van de bodega en La Milana (rood) is de eerste wijn gemaakt van deze wijngaarden. 12.900 flessen productie.

75 cl.
Biologisch
Biodynamisch
Belat
Belat 2012
Catalunya
Albet i Noya
D.O. Penedès
75 cl.
rood
€ 69,94
€ 57,80 excl. BTW
Assemblage

Belat (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2012

Omschrijving

Een zeer apart project van de familie Albet i Noya. 2007 was pas de eerste jaargang van commercialisering. Productie van bijna 600 flessen. Dit is een recuperatie van zo goed als uitgestorven wijnranken die zij terug op de kaart hebben gezet. Geen DNA materiaal dat overeenkomsten vertoont met bestaande druivensoorten. Bijgevolg hebben ze een eigen benaming gegeven : Belat (anagram van Albet). Een van Catalunya's meest interessante ampelografische projecten.

75 cl.
Biologisch
Vegan
Celler de Can Roca Reserva Brut
Celler de Can Roca Reserva Brut 2021
Catalunya
Albet i Noya
Clàssic Penedès
75 cl.
wit
€ 21,25
€ 17,56 excl. BTW
Assemblage

Chardonnay (33%), Macabeu (33%), Xarel.lo (33%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

Speciale versie van de fantastische "Efecte". Pas op! Dit is geen "cava". Josep-Maria Albet i Noya creëerde tijdens zijn voorzitterschap van de D.O. Penedès een aparte herkomstbenaming voor de mousserende wijnen, buiten de D.O. CAVA die volgens hem te veel onder invloed stond van de grote mastodonten; Enkel druiven van biologische wijngaarden zijn toegelaten. Josep-Maria is immers de pionier van de biologische wijnen in heel Spanje. Het is dan ook al meer dan 25 jaar dat zijn bubbels werden uitverkoren door de gebroeders Roca van het gelijknamige restaurant als huisaperitief. Speciaal voor ons mochten wij dit huisaperitief ook met het etiket van dit toprestaurant (2x beste restaurant ter wereld) invoeren in België. De broers Roca maken elk jaar op het domein hun eigen coupage die daarna met hun etiket gebotteld wordt. Topper prijs/kwaliteit !

150 cl. (Magnum)
Biologisch
Vegan
Biodynamisch
Clàssic Penedès Brut Reserva 21
Clàssic Penedès Brut Reserva 21 2018
Catalunya
Albet i Noya
Clàssic Penedès
150 cl. (Magnum)
wit
€ 66,36
€ 54,84 excl. BTW
Assemblage

Chardonnay (57%), Parellada (43%)

Inhoud

150 cl. (Magnum)

Jaar

2018

Omschrijving

Zonder twijfel de beste sprankelende wijn van dit domein en een van de beste van Spanje. Zijn coupage is vooral gedomineerd door Chardonnay, die hier wordt aangevuld met Parellada. Zonder de minste twijfel is het de Chardonnay die het meeste karakter geeft aan deze Cava. Grote klasse! Werd voor het eerst gemaakt bij de ingang van de 21e eeuw. Vandaar zijn naam: Reserva 21.

75 cl.
Biologisch
Biodynamisch
Clàssic Penedès Brut Reserva 21
Clàssic Penedès Brut Reserva 21 2020
Catalunya
Albet i Noya
Clàssic Penedès
75 cl.
wit
€ 28,83
€ 23,83 excl. BTW
Assemblage

Chardonnay (60%), Parellada (40%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2020

Omschrijving

Zonder twijfel de beste sprankelende wijn van dit domein en een van de beste van Spanje. Zijn coupage is vooral gedomineerd door Chardonnay, die hier wordt aangevuld met Parellada. Zonder de minste twijfel is het de Chardonnay die het meeste karakter geeft aan deze Cava. Grote klasse! Werd voor het eerst gemaakt bij de ingang van de 21e eeuw. Vandaar zijn naam: Reserva 21.

75 cl.
97 DC
Biologisch
Vegan
Biodynamisch
El Corral Cremat Brut
El Corral Cremat Brut 2013
Catalunya
Albet i Noya
Clàssic Penedès
75 cl.
wit
€ 75,46
€ 62,36 excl. BTW
Assemblage

Xarel.lo (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2013

75 cl.
Biologisch
Vegan
Icones Blanc
Icones Blanc 2023
Catalunya
Albet i Noya
D.O. Penedès
75 cl.
wit
€ 10,95
€ 9,05 excl. BTW
Assemblage

Macabeu (40%), Xarel.lo (40%), Chardonnay (20%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2023

Omschrijving

Dit is het basisgamma van de familie Albet. En dat zegt genoeg over de topkwaliteit van de rest. Deze wijn is bedoeld om de occasionele wijndrinker over de streep te trekken. Wat volume met Chardonnay, wat frisheid met de Xarel.lo.

75 cl.
Biologisch
La Milana
La Milana 2019
Catalunya
Albet i Noya
D.O. Penedès
75 cl.
rood
€ 29,38
€ 24,28 excl. BTW
Assemblage

Caladoc (55%), Merlot (40%), Tempranillo (5%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2019

Omschrijving

Albet i Noya breidde zijn portfolio van rode Spaanse wijnen met de jaren almaar meer uit. La Milana is de nieuwe rode Spaanse wijn die een overkoepelende functie krijgt. 2005 is de eerste jaargang. De wijn werd genoemd naar de vrouw van meneer Milan waarvan Josep Maria Albet i Noya een finca met 7 ha wijngaarden kocht. Het was mevrouw Milana die zich steeds om de wijngaarden bekommerde! 19.900 flessen productie.

75 cl.
Biologisch
Vegan
Lignum Blanc
Lignum Blanc 2022
Catalunya
Albet i Noya
D.O. Penedès
75 cl.
wit
€ 13,55
€ 11,20 excl. BTW
Assemblage

Chardonnay (35%), Sauvignon blanc (35%), Xarel.lo (30%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2022

Omschrijving

Een fraai staaltje van technisch kunnen. De Chardonnay biedt een perfecte molligheid door zijn gisting op eik. De Sauvignon Blanc is aromatisch sterk, mineralig en grassig. En het puntje Xarello zorgt voor dat extra beetje fraîcheur. Perfecte wijn voor gastronomische combinaties. Sedert jaargang 2008 gebotteld met een schroefdop.

75 cl.
Biologisch
Vegan
Lignum Blanc
Lignum Blanc 2023
Catalunya
Albet i Noya
D.O. Penedès
75 cl.
wit
€ 13,77
€ 11,38 excl. BTW
Assemblage

Chardonnay (35%), Xarel.lo (35%), Sauvignon blanc (30%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2023

Omschrijving

Een fraai staaltje van technisch kunnen. De Chardonnay biedt een perfecte molligheid door zijn gisting op eik. De Sauvignon Blanc is aromatisch sterk, mineralig en grassig. En het puntje Xarello zorgt voor dat extra beetje fraîcheur. Perfecte wijn voor gastronomische combinaties. Sedert jaargang 2008 gebotteld met een schroefdop.

75 cl.
Biologisch
Lignum Negre
Lignum Negre 2021
Catalunya
Albet i Noya
D.O. Penedès
75 cl.
rood
€ 13,77
€ 11,38 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa (40%), Cabernet Sauvignon (30%), Merlot (30%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

Samengesteld met de typische Catalaanse druivensoorten zoals Garnatxa en Ull de llebre en de klassieke Franse zoals Merlot en Cabernet Sauvignon, is deze rode Spaanse wijn een echte klasbak met karakter. De druiven zijn afkomstig van de hoogst gelegen wijngaarden in droge gebieden van de Penedès. Lignum = vat/hout

75 cl.
Biologisch
Vegan
Reserva Martí
Reserva Martí 2017
Catalunya
Albet i Noya
D.O. Penedès
75 cl.
rood
€ 43,39
€ 35,86 excl. BTW
Assemblage

Cabernet Sauvignon (55%), Merlot (30%), Syrah (10%), Tempranillo (5%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2017

Omschrijving

De eerste jaargang was 1994. Deze wijn is de eerste assemblage die gemaakt werd na 15 jaar experimenteren met mono-variëtale wijnen. Hij werd genoemd naar de zoon van Josep-Maria Albet: Martí. De wijn is afkomstig van wijnstokken van minstens 25 jaar oud. De handjes op het etiket zijn deze van Martí. Het is een Spaanse wijn die steeds zeer mooi veroudert met soepele tannines, mooie evenwichtige zuren en veel fruit. Elegantie ten top. Wordt enkel in grote jaren gemaakt.

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.