Een zeer apart project van de familie Albet i Noya. 2007 was pas de eerste jaargang van commercialisering. Productie van bijna 600 flessen. Dit is een recuperatie van zo goed als uitgestorven wijnranken die zij terug op de kaart hebben gezet. Geen DNA materiaal dat overeenkomsten vertoont met bestaande druivensoorten. Bijgevolg hebben ze een eigen benaming gegeven : Belat (anagram van Albet). Een van Catalunya's meest interessante ampelografische projecten.
Vinificatie
Gisting en malolactische gisting op vat. Elevage van 14 maanden op nieuwe Franse eik.
Bewaarpotentieel
10 jaar.
Serveren
18°C in een bourgogneglas.
Proefanalyse
Discrete geuren die openbloeien na het walsen. Continentale geuren, looizuren, leder, kers, kriek en andere noordelijke pitvruchten, mineralig met een fijnrokerige sluier. Het vermoeden van de geuren worden in de mond bevestigd door een elegante structuur met diepgang en een zekere jeugdigheid. Een noordelijke stijl met structuur en lengte. Retro wat koffie, karamel en zuiderse kruidigheid. Het geheel doet soms denken aan een moderne vlezige Pinot Noir.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol