Simeta is de wijn waarop Javi het meest trots is. Het is zijn rode topwijn, gemaakt met de variëteit die hij gerecupereerd heeft, 'Arcos' en die bijna niet meer voorkomt. Dit is een klein perceel dat herplant werd in 1970 op de flanken van de Penya Foradà, 'Tossal de l'Angel' op 650 m hoogte, met een kalkbodem. Dit is zijn meest mediterrane wijn, met de frisheid van de ochtend en de warmte van de lange zomers die zo goed wordt geassimileerd door deze druivensoort. Slechts 1600 flessen gemaakt !
Vinificatie
De druiven worden geoogst in kleine mandjes, ergens midden september. De meerderheid wordt vergist met hele trossen, 20 dagen maceratie, zonder toevoeging van gisten, voor het grootste gedeelte in amforen en in beton. Daarna krijgt de wijn een élevage in gebruikte barriques van 300L gedurende 15 maanden. Gebotteld zonder klaren noch filteren.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2023
Op zijn top: 2026-2028
Te drinken tot: 2033
Serveren
Best karafferen. Schenken in een groot glas zodat de wijn kan ademen.
Proefanalyse
Mediterrane stijl met mooie structuur. Fris in de aanzet met vooral klein rood fruit en kruidige tinten. Wat aards, maar vooral heel sappig en vloeiend. Mineralige ondertoon. Zachte tannines die mooi gerijpt zijn. Zeer elegante wijn met veel persoonlijkheid van zijn landschap en zijn maker.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol