Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Enric Soler

Omschrijving Enric Soler

Deze kleine bodega onstond in 2004, toen Enric Soler van zijn grootvader een klein perceel oude Xarello-wijnstokken erfde (aangeplant in 1947). Voor Enric betekenen deze wijngaard en de wijn die uit deze wijnstokken komt het begin van een nieuw leven. Momenteel heeft de micro-wijnmakerij vier wijnen: Nun, Espenyalluchs, Improvisació en Istiu en in totaal 2,5 hectare wijngaard. Deze witte wijnen zijn allen bewaarwijnen, van de Xarel.lo druif, die thuis is in dit gebied. Met een heel precieze manier van werken maakt Enric wijnen in alle eerlijkheid, met een levendige aciditeit in een Mediterraans klimaat, aromatische helderheid, volume en lengte. Nun Vinya dels Taus is de internationale referentie voor de Xarello-druif. Sinds 2017 bottelen ze niet meer onder de Penedès-appellatie (hoewel ze we in deze regio gelegen zijn).

Bekijk alle wijnen van Enric Soler
Regio's van Enric Soler
Appellaties van Enric Soler
Wijnmaker Enric Soler
Eigenaar Enric Soler
Oprichting 2004
Omschrijving Enric Soler

Geschiedenis Enric Soler

Enric Soler begon zijn carrière in de wijnwereld als sommelier, een gebied waarin hij zich onderscheidde met zijn talent voor proeven en analyse van wijnen. Evenzo heeft hij jarenlang zijn passie voor deze wereld overgedragen door projecten uit alle hoeken van de wereld te verdedigen en te erkennen. Deze eigenschappen hebben hem tot een gewaardeerde docent voor sommeliers in Spanje gemaakt. Deze ervaringen en zijn respect voor het werk in de wijngaard en het wijnmaken, heeft Enric Soler aangezet zich sinds 2004 te specialiseren in de productie van uitsluitend witte bewaarwijnen. Door zijn unieke persoonlijkheid en stijl van wijnen, wordt hij erkend als één van de meest gerespecteerde producenten in Spanje. De wijnen worden gevinifieerd in de kleine familieboerderij in de buurt die geleidelijk opgebouwd is. Vanaf het begin nam Enric de beslissing om zijn wijngaarden te bewerken volgens de biodynamie. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de wijnstokken in balans komen. Door het kleine aantal percelen, kan Enric de wijnstokken bijna op een persoonlijke manier verzorgen. In de wijnkelder wordt het werk tot een minimum beperkt, Enric begeleidt als het ware de wijnen, zonder er zelf veel aan te morren.

Enric Soler
Font Rubi
Font Rubi
Barcelona

Variëteiten Enric Soler

Een enkele variëteit voor dit wijnhuis: Xarel·lo met uitzondering van 300 Malvasía-wijnstokken waarmee Enric zijn nieuwste cuvee 'Istiu' produceert. De specialisatie en het onderzoek naar deze variëteit hebben het mogelijk gemaakt om de maximale uitingen van de Xarel·lo-variëteit te tonen. Sommige van de wijnstokken, geërfd van hun grootvader, zijn meer als 70 jaar oud. De jongere zijn geënt met de druivenstokken van de Vinya dels Taus wijngaard om de oude kloon van Xarel·lo te behouden. Deze wijngaarden geven expressieve wijnen met veel mineraliteit. Wanneer er gewerkt wordt met lage opbrengsten en oude Xarel·lo-klonen, biedt deze variëteit een perfecte balans tussen body en aciditeit, met aroma's van amandelbloesem, sinaasappel, citrus en kweepeer. Al deze kenmerken maken van de Xarel·lo een variëteit die het ook goed doet bij een élevage in eiken vaten.

Terroir Enric Soler

Het klimaat is voornamelijk mediterraan. In totaal bewerkt Enric slechts 1,5ha wijngaard. De wijngaarden liggen tussen 200 en 400 meter hoogte en de bodems zijn vooral een mix van klei en kalksteen, luchtig van structuur en arm aan organisch materiaal.

Vinificatie Enric Soler

Alles wordt manueel geoogst in kisten van 15 kg. Er worden enkel autochtone gisten gebruikt om heel zuivere expressieve wijnen te verkrijgen. Er worden geen additieven gebruikt en geen correcties aangebracht tijdens de vinificatie. Door de jaren heen heeft Enric ervaren dat zijn wijnen beter gediend zijn met minder nieuwe eik. Het gebruik van het fameuze betonnen ei, oudere en grotere vaten, het Stöckinger vat, hebben geleid tot een meer pure benadering van zijn Xarello en zijn terroir. Elke interventie wordt beperkt tot het minimum: er wordt praktisch geen bâtonnage uitgevoerd. De wijnen worden niet geklaard of gestabiliseerd. De wijnen tonen zo de maximale expressie van de Xarello-variëteit: met een ziel, levendig, aromatisch zuiver en complex. In de mond, met volume en lengte en met tijd steeds boeiender.

75 cl.
97 TA
Biodynamisch
Espenyalluchs
Espenyalluchs 2022
Catalunya
Enric Soler
D.O. Penedès
75 cl.
wit
€ 57,79
€ 47,76 excl. BTW
Assemblage

Xarel.lo (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2022

Omschrijving

Enric Soler is de 'king' van de Xarello-druif. Sinds meer dan 10 jaar maakt hij zijn topwijn NUN van vieilles vignes Xarel.lo die hij van zijn grootvader erfde. In 2011 kreeg hij de mogelijkheid om een schitterend stuk helling aan te kopen met een stenige bodem van slechts 1 ha groot. In datzelfde jaar plantte hij ook Xarel.lo aan, geënt van zijn oude wijnstokken NUN. Van deze jonge wijnstokken maakt hij nu deze Espenyalluchs (naam van de wijngaard), waarbij duidelijk aangetoond wordt wat mogelijk is met jonge wijnstokken en biodynamische wijnbouw.

75 cl.
94 TA
Biodynamisch
Improvisació
Improvisació 2022
Catalunya
Enric Soler
D.O. Penedès
75 cl.
wit
€ 40,44
€ 33,42 excl. BTW
Assemblage

Xarel.lo (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2022

Omschrijving

Monocepagewijn Xarel·lo, gemaakt van drie kleine percelen Xarel·lo-wijnstokken van in totaal 1,3 hectare. Sinds 2006 maakt Enric deze wijn als een directe expressieve Xarel.lo wijn, toegankelijk in zijn jeugd, maar niettemin met een verrassend goed bewaarpotentieel. Van de vier wijnen die Enric maakt, is dit de wijn die het meest de verschillen in jaargang toont en daarom ook het moeilijkst te omschrijven is.

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.