De Reserva Especial heeft geen jaargang en is een eerbetoon aan traditie. Vega Sicilia zet zo de oude Spaanse gewoonte voort om verschillende jaargangen samen te brengen en zo een perfecte balans te creëren. In Spanje bereidden de weinige wijnmakers die een bottelingsproces hadden traditioneel twee soorten wijnen voor elke oogst: die van het lopende jaar en een andere wijn zonder een specifieke oogst, die ze "Reserva Especial" noemden. Dit was een assemblage van wijnen van de beste oogsten waaruit de meest representatieve wijn van de wijnmakerij werd gemaakt.
De Reserva Especial is de wijn met de grootste persoonlijkheid, hij combineert de complexiteit van de Único afkomstig uit verschillende jaargangen en geeft ons een enorm scala aan aroma’s en pure elegantie die zorgen voor een unieke proefervaring. Enkel de beste Único's worden gebruikt om Reserva Especial te produceren, om de meest diepgaande essentie van een unieke en onnavolgbare stijl aan te tonen, de Vega Sicilia-stijl.
Vinificatie
Na de manuele oogst in kleine kisten volgt de fermentatie in grote eiken foeders die maximaal 10 jaar oud zijn. De gisting gebeurt enkel met autochtone gisten. De malolactische gisting vindt ook plaats in eik.
Na de fermentatie doorloopt de Unico waarschijnlijk de langste rijping van een rode wijn ter wereld, bijna 10 jaar tussen hout en fles. De verschillende fasen vinden plaats in verschillende soorten vaten: Amerikaanse en Franse eik, nieuwe en gebruikte vaten van 225 liter tot vaten van 20.000 liter. De keuze wordt gemaakt afhankelijk van de evolutie van de wijn.
De beste barriques Unico van de beste jaren worden apart gehouden. Meestal bestaat de Reserva Especial uit drie jaargangen binnen één decennia.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2030
Op zijn top: 2040-2050
Te drinken tot: 2065
Serveren
18°C. Decanteren verplicht de eerste 10 jaar na release, best 5 uur vooraf.
Proefanalyse
Alle wijnen van Vega combineren concentratie met elegantie en koppelen intensiteit aan complexiteit en lengte.
Reserva Especial blijft trouw aan zijn stijl, met een onnavolgbaar karakter; elegantie, kracht, verouderingscapaciteit... Een van de meest unieke en tijdloze wijnen. Aroma’s die vaak terugkomen in proefnotities zijn: rood fruit, cassis, aardbei, kers, pruimen, munt, vijgen, kruiden, zoethout, mokka, kokos en chocolade. De wijnen lijken vaak veel jonger dan ze in werkelijkheid zijn. We merken hier een structuur die eerder fijn is dan krachtig. Geuren blijven openbloeien, heel complex en vineus. Herkenbaar zijn de frisse en jeugdige zuren van de Tempranillo die voor een heel levendige smaak zorgen. Ook komen er veel mineralen aan bod, geïntegreerd in een zijdezachte structuur die blijft boeien.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol