"ROC" was de eerste wijn die Verónica maakt in 2010 in deze regio. Afkomstig van 2 percelen in Valtuille de Abajo, hoofdzakelijk arme zandbodems met afgebroken kwarts, "El Couso" en "La Rata". De stokken zijn 80 jaar oud. Dit is haar topwijn van het dorp Valtuille en valt onder de nieuwe wetgeving onder "vin de village" of "vino de pueblo". Het is een wijn met weinig extractie, maar veel expressie van de Mencía.
Vinificatie
Gemaakt van hele druiventrossen zonder te ontritsen. Spontane gisting in grote open houten fouder van 5000 l. Er wordt enkel een klein beetje pigeage toegepast zodat de gisting en extractie langzaam verloopt. De maceratie duurt ongeveer 21 dagen. Elevage op potten van 800 liter en barriques van 228 liter van het 2e en 3e jaar.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2024
Op zijn top: 2028-2030
Te drinken tot: 2035
Serveren
Op keldertemperatuur in een groot Bourgogne-glas. Best vooraf karafferen.
Proefanalyse
Mooi helderrood en transparant van kleur. In de neus complexe aroma's van zijdezacht fruit, fluwelen Mencía bijna in vergelijking met andere producenten. Mooi elegant en open in de neus. Mooie lengte en complexiteit met schitterende zuren, alles in evenwicht. Perfecte expressie van de zandbodems van Valtuille.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol