Cullerot = dikkopje, zie logo. Sinds enkele jaren heeft men zich op Celler del Roure verdiept in de recuperatie van oude cépages van de streek. Ook de vinificatie in amforen, die op dit oude domein nog aanwezig waren, gebeurt zoals vroeger. Cullerot werd in 2010 voor het eerst gecommercialiseerd. Productie van 24.000 flessen.
Vinificatie
20% ondergaat een schilmaceratie gedurende 12 uur op lage temperatuur. Alcoholische gisting in lemen ‘tinajas’ of amforen van 800 tot 3000 liter, gevolgd door een rijping van 6 maanden.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2023
Op zijn top: 2023-2026
Te drinken tot: 2026
Serveren
12°C in een breed wit wijnglas om alle geuren tot hun recht te laten komen.
Proefanalyse
In het glas geven we de wijn wat lucht om zijn geuren vrij te geven. Zowel fruitgeuren van het type rijp wit fruit treffen we aan, maar ook anijs en wat bloemige exotische hints met een discrete mediterrane handtekening. De smaak zet vol, fruitig en droog aan met een breder middenrif. Sappig en samenhangend met beperkt zuurtje.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol