Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Celler del Roure

Omschrijving Celler del Roure

Celler del Roure is zonder meer de pionier en topwijnmaker van de appellatie Valencia. Voorheen vooral bekend voor bulkwijnen, heeft deze regio zich onder zijn invloed opgewerkt tot een van Spanjes meest interessante regio's, met recuperatie van vergeten druivensoorten, zoals Mando in het rood en Verdil in het wit. Maar vooral het gebruik van amfora's is door hem terug op de wijnkaart gezet.

Bekijk alle wijnen van Celler del Roure
Regio's van Celler del Roure
Appellaties van Celler del Roure
Wijnmaker Pablo Calatayud
Eigenaar familia Calatayud
Oprichting 1995
Omschrijving Celler del Roure

Geschiedenis Celler del Roure

Pablo Calatayud is voor één keer een uitzondering op de meeste ontstaansverhalen van een wijndomein. Zijn roots of familie liggen namelijk niet in de wijnbouw. Pablo is dan ook een volledige nieuweling in het vak, maar misschien was dit geen slechte zaak in een regio als Valencia waar dringend de historische ballast van lage kwaliteit en hoge productie moest overboord gegooid worden. Hij heeft dan ook het geluk gehad om met een propere lei te kunnen starten en dat is een groot voordeel in een regio die voornamelijk gedomineerd wordt door massale opbrengsten voor goedkope bulkwijnen. Zijn familie zit in de plaatselijke meubelindustrie, maar hebben zich volledig achter het ambitieuze project van Pablo geschaard. Sinds een paar jaar is trouwens ook zijn echtgenote Sandra betrokken. Dit gebied, Clariano genoemd, ligt in het bergachtige binnenland van Valencia en heeft enorm veel potentieel. Het verhaal van Pablo begint in 1995-1996, als hij na zijn studies van agronoom-ingenieur en oenoloog beslist om met de hulp van zijn vader en broer mooi en hoog gelegen gronden aan te kopen om wijnstokken aan te planten. Ze kiezen hierbij zowel voor de klassieke Franse cépages als voor het recupereren van oude cépages die vroeger een rol van betekenis hadden in de regio, maar vandaag bijna volledig verdwenen zijn. In 2000 maakt hij zijn eerste Alcusses, genoemd naar de Iberische nederzetting uit de 4e eeuw voor Christus en die op wandelafstand van het domein ligt. Op het etiket laat hij zelfs de tekst zien die gevonden is op een loden plaatje (en waarvan een afbeelding zit bij elke doos Les Alcusses) in een paleo-hispanisch semi-syllabisch geschrift. Pablo verwijst dus maar al te graag naar de grote culturele historische traditie van deze mooie streek. Zijn ambitie heeft de hele streek een boost gegeven; meerdere andere wijndomeinen zijn hem gevolgd en maken eveneens goede wijnen met respect voor hun terroir en traditie. De belangrijkste beslissing was de aankoop van een oude bodega, een beetje verder op de bergflank. Ze vonden hier immers een ware onderaardse schatkamer met bijna 100 amfora’s in een nog bijna perfecte conditie. Uniek in de wereld ! De amfora’s zijn zomaar eventjes 500 jaar oud ! Na enkele jaren van experimenteren met ampfora’s, worden er vandaag tal van wijnen hierop gevinifieerd met vooraf een traditionele maceratie in de aanpalende lagares. Vandaag werkt Pablo aan een nieuwe reeks wijnen “Les Filles d’Amalia” die een eerbetoon zijn aan de drie vrouwen in zijn leven. Eén bubbel Ancestral, één witte vinificatie van de Roda Mando en een restzoete die nog in volle rijping is. Als sociaal geëngageerd man en lid van de plaatselijke blaaskapel steekt Pablo ook een hand toe in de plaatselijke coöperatieve die jaren gesloten was. Met de hulp van Pablo kunnen de plaatselijke wijnbouwers op beperkte schaal er terug hun druiven laten vinifiëren. Dit komt op de markt onder het etiket ‘Sant Pere’.

Celler del Roure
Carretera les alcusses
Mogente
Valencia

Variëteiten Celler del Roure

Pablo heeft een potpourri aan variëteiten, maar intussen, na meer dan 15 jaar werk in de wijngaard en in de bodega, weet hij welke cépages hij wil gebruiken en welke niet interessant zijn. De vroegere Tempranillo bevoorbeeld heeft hij allemaal gestekt met Monastrell omdat deze regio totaal niet geschikt is voor deze eerste druivensoort. In totaal heeft Pablo vandaag 66 ha wijngaard, zowel oude als jonge wijnstokken, waaronder 14,5 ha Merlot, 12,5 ha Monastrell, 12 ha Cabernet Sauvignon, 7 ha Tintorera, 6,5 ha Petit Verdot, 6,5 ha Syrah, 4 ha Mandó en 2,5 ha Chardonnay. Verder koopt hij voor zijn witte wijn druiven van oude wijnstokken Macabeu, Malvasía, Pedro Ximenez en Verdil. De variëteiten waar hij zich op focust in rood zijn de Mandó, een bijna uitgestorven variëteit, zeer delicaat en zeer gevoelig voor houtlagering, met weinig rendement. De Monastrell is de tweede variëteit die in deze regio een grote rol speelt. Meer naar het zuiden zitten we volledig in het land van de Monastrell of de Mourvèdre, een zeer mediterraan druivenras met veel karakter. Ook de typische Tintorera, de enige druif voor rode wijn met gekleurd vruchtvlees, begint een steeds grotere rol te spelen. De andere cépages geven structuur (Cabernet Sauvignon), body (Petit Verdot), ronde sappige tannines (Merlot) of meer karakter (Syrah) aan zijn wijnen. Deze laatste cépages zijn intussen bijna allemaal ouder dan 15 jaar. Pablo bewerkt al zijn wijngaarden volgens biologische methodes. Het domein werkt bovendien mee aan verschillende universitaire studies omtrent waterstress van de wijnstok, canopy management, leidsystemen voor de wijnstokken etc.

Terroir Celler del Roure

De wijngaarden liggen verspreid over vier fincas aan de noordkant van de Serra Grossa (l’Ombria) en in de vallei van Alforins-Alcusses. De gemiddelde hoogte is 550 m. De meeste bodems zijn zeer arm aan organisch materiaal, zanderige bodems en klei-kalk bodems. Het klimaat is een echt overgangsklimaat. We spreken over de 'pre-meseta' die de hoogvlakte van Castilla La Mancha verbindt met de lagere delen van de verschillende valleien van Costera (Vall d’Albaida en Rio Cànyoles). De bergmassieven leiden de droge continentale winden (poniente) in goede banen, terwijl de vochtige winden hoofdzakelijk van over zee komen (levante) met een gemiddelde pluviometrie rond de 600 liter.

Vinificatie Celler del Roure

Manuele oogst. Maceratie en fermentatie in inox cuves. Hierna worden de verschillend gevinifieerde percelen geklasseerd. Deze voor de topwijn Maduresa krijgen hun malolactische gisting op eiken vaten, terwijl de andere dat doen op inox cuves. Voor de élevage worden eiken vaten van 225, 300 en 500 liter gebruikt die om de 3 à 4 jaar worden vernieuwd. Voor de toekomst zijn de ondergrondse tinajas of amfora’s uit de oude bodega zeer belangrijk. Pablo ziet nu al dat bijvoorbeeld Mandó veel betere resultaten geeft op amfora's dan wel op eiken vaten. Van de nieuwe witte wijn Cullerot kreeg reeds 60% zijn gisting op amfora's en 40% op inox cuves. Daarna kreeg hij een élevage van 5 maanden op amfora’s van 800 en 3000 liter.

75 cl.
Biologisch
Cullerot
Cullerot 2023
Levante
Celler del Roure
D.O. Valencia
75 cl.
wit
€ 14,79
€ 12,22 excl. BTW
Assemblage

Macabeu (30%), Pedro Ximenez (30%), Verdil (30%), Malvasia (10%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2023

Omschrijving

Cullerot = dikkopje, zie logo. Sinds enkele jaren heeft men zich op Celler del Roure verdiept in de recuperatie van oude cépages van de streek. Ook de vinificatie in amforen, die op dit oude domein nog aanwezig waren, gebeurt zoals vroeger. Cullerot werd in 2010 voor het eerst gecommercialiseerd. Productie van 24.000 flessen.

75 cl.
Biologisch
Les Alcusses
Les Alcusses 2019
Levante
Celler del Roure
D.O. Valencia
75 cl.
rood
€ 13,82
€ 11,42 excl. BTW
Assemblage

Monastrell (30%), Petit Verdot (20%), Tintorera (20%), Cabernet Sauvignon (10%), Merlot (10%), Syrah (10%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2019

Omschrijving

Basiswijn gemaakt van oude wijnstokken Monastrell en andere druivensoorten die aangeplant zijn nabij de prehistorische site Les Alcusses. Eén van Valencia's meest succesvolle wijnen.

75 cl.
Biologisch
Les Danses
Les Danses 2020
Levante
Celler del Roure
D.O. Valencia
75 cl.
rosé
€ 27,45
€ 22,69 excl. BTW
Assemblage

Mando

Inhoud

75 cl.

Jaar

2020

Omschrijving

Rosé bubbels met een bijzondere pedigree. De lijn 'Les Filles d'Amalia' werd door Pablo gemaakt als eerbetoon aan zijn moeder. Zowel de rosé 'Les Prunes' als deze 'Les Danses' zijn gemaakt van Mandó. Dit is een zogenaamde "metodo ancestral" met natuurlijke 2e gisting op de fles. En bovendien nog in de rosé-versie.

75 cl.
Biologisch
Les Filles d'Amàlia, Les Prunes
Les Filles d'Amàlia, Les Prunes 2022
Levante
Celler del Roure
D.O. Valencia
75 cl.
wit
€ 17,38
€ 14,36 excl. BTW
Assemblage

Mando (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2022

Omschrijving

Deze wijn is een eerbetoon van Pablo Calatayud, de eigenaar van Celler del Roure, aan zijn moeder Amalia en aan zijn zussen. Dit domein is immers vooral een familieproject. De wijn is een 'blanc de noirs', een witte wijn gemaakt van rode druiven, vandaar dat hij eruitziet als een lichte rosé. Zeer apart van karakter!

75 cl.
94 RP
Biologisch
Maduresa
Maduresa 2021
Levante
Celler del Roure
D.O. Valencia
75 cl.
rood
€ 25,60
€ 21,16 excl. BTW
Assemblage

Monastrell (80%), Cariñena (10%), Mando (10%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

Maduresa = rijpheid. Het etiket reflecteert dat elke druif op zich belangrijk is om een perfect eindproduct af te leveren. In het begin was deze wijn vooral op basis van Mando, maar intussen heeft Paco ingezien dat Mando beter rijpt op amfora en wordt deze druivensoort vooral gebruikt in zijn amfora-gamma (Parotet). Maduresa is vandaag de meest Mediterrane wijn met dito stevige druivensoorten. in 2016 is dat Monastrell en Cariñena.

75 cl.
94 RP
Biologisch
Parotet
Parotet 2021
Levante
Celler del Roure
D.O. Valencia
75 cl.
rood
€ 24,64
€ 20,36 excl. BTW
Assemblage

Arcos (70%), Mando (30%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

De Parotet is voor dit domein een mijlpaal. Een aantal jaren geleden zijn ze begonnen met de restauratie van 400 jaar oude amforen die zich bevonden in hun ondergrondse kelder. Eerst hebben ze tests gedaan met de vinificatie van witte Spaanse wijn en de Parotet was hun eerste rode Spaanse wijn op amforen. Met schitterend resultaat : de Mando geeft immers slechte resultaten op eik, maar op amforen daarentegen is dit de ideale variëteit. Deze Spaanse wijn is dan ook een terugkeer naar de roots van deze regio : de assemblage van Arcos en Mando én de vinificatie op amforen.

75 cl.
Biologisch
Safrà
Safrà 2021
Levante
Celler del Roure
D.O. Valencia
75 cl.
rood
€ 16,00
€ 13,22 excl. BTW
Assemblage

Mando (70%), Arcos (30%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

Safrà is de 3e telg van de rode amfora-wijnen die door Pablo worden gemaakt op Celler del Roure. Dit is een frissere variant met de nadruk op de Mandó en elk jaar ietsje meer Arcos in de assemblage. Karakterwijn met veel persoonlijkheid.

75 cl.
92+ RP
Biologisch
Vermell
Vermell 2022
Levante
Celler del Roure
D.O. Valencia
75 cl.
rood
€ 12,89
€ 10,65 excl. BTW
Assemblage

Mando (40%), Tintorera (40%), Arcos (20%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2022

Omschrijving

Dit domein bezit een ware schatkamer aan oude amfora's. Intussen hebben ze een hele reeks wijnen die volledig met behulp van deze oude amfora's gemaakt werden. In het wit is dat de Cullerot en in het rood de Vermell en de Parotet. Loepzuivere en sappige wijnen.

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.