Ulterior is een project dat het licht zag in 2007. Aanplanting werd gedaan in el Romeral, in het centrum van La Mancha (Tomelloso). Aan de basis lag Elias López-Montero, volgens Decanter één van Spanjes meest veelbelovende oenologen. Met veel respect voor zijn terroir en zijn geschiedenis, slaagt Elias erin om mooie wijnen te maken, die de authenticiteit van zijn regio onderstrepen. Deze Graciano is alweer een zeer origineel voorbeeld.
Vinificatie
Heel het Ulterior-project bestaat uit biologische wijngaarden. Er werd zelfs een studie uitgewerkt samen met het Instituto de la Vid om te bepalen welke oorspronkelijke druivensoorten het meest geschikt zijn om de klimaatverandering het hoofd te bieden. Mazuelo (Carignan) krijgt zijn alcoholische gisting op inox en vervolgens een rijping van 12 maanden op nieuwe Franse eiken vaten van 300L
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2022
Op zijn top: 2024-2025
Te drinken tot: 2027
Serveren
op 18°C, schenken in een groot glas
Proefanalyse
Deze 100% Mazuelo (aka Carignan) is rijkelijk en complex. Zwarte bessen en kers in de neus met een hint van Spicyness à la zoethout en cacao. Licht gerookte toetsen. De wijn is full body met mooie rijpe sappige tanninestructuren en zonnige ronding.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol