Ulterior is een project dat het licht zag in 2007. Aanplanting werd gedaan in el Romeral, in het centrum van La Mancha (Tomelloso). Aan de basis lag Elias López-Montero, volgens Decanter één van Spanjes meest veelbelovende oenologen. Met veel respect voor zijn terroir en zijn geschiedenis, slaagt Elias erin om mooie wijnen te maken, die de authenticiteit van zijn regio onderstrepen.
Vinificatie
Heel het Ulterior-project bestaat uit biologische wijngaarden. Er werd zelfs een studie uitgewerkt in samenwerking met het Instituto de la Vid om te bepalen welke oorspronkelijke druivensoorten het meest geschikt zouden zijn om de klimaatverandering het hoofd te bieden.
Tinto Velasco is de autochtone naam van deze druif en heeft geen DNA verwantschappen met andere bekendere druivenrassen.
De Tinto Velasco was bijna verdwenen, wellicht door de grote hoeveelheid aandacht die deze druif vergt. Het voordeel is dat eenmaal men het werk in de wijngaard goed heeft verricht, men wijnen kan maken met een heel fris profiel en een fijne tannine. De vinificatie gebeurt in inox, gevolgd door een rijping van 12 maanden, vooral in 300L en 5000L amforen. 20% rijpt op Franse eiken vaten van 600L.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2022
Op zijn top: 2022-2024
Te drinken tot: 2026
Serveren
16°C en mag in de karaf, om verder open te bloeien
Proefanalyse
Een druif met een vrij hoog acciditeitsniveau en een verfijnde tannine structuur.
Niet de meest voor de hand liggende wijn, maar wel een ware ontdekking voor de liefhebber.
Geurend naar verse most die nog in contact is met de schillen. Balsamic toetsen en hints van Cacao en chocolade.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol