Ulterior is een project dat het licht zag in 2007. Aanplanting werd gedaan in el Romeral, in het centrum van La Mancha (Tomelloso). Aan de basis lag Elias López-Montero, volgens Decanter één van Spanjes meest veelbelovende oenologen. Met veel respect voor zijn terroir en zijn geschiedenis, slaagt Elias erin om mooie wijnen te maken, die de authenticiteit van zijn regio onderstrepen. Deze Graciano is alweer een zeer origineel voorbeeld.
Vinificatie
Heel het Ulterior-project bestaat uit biologische wijngaarden. Er werd zelfs een studie uitgewerkt in samenwerking met het Instituto de la Vid om te bepalen welke oorspronkelijke druivensoorten het meest geschikt zouden zijn om de klimaatverandering het hoofd te bieden. De druiven worden handmatig geplukt en krijgen hun vinificatie op Terracota amforae. Slechts 10% rijpt op nieuwe eiken foeders van 600l. In totaal een rijping van 8 maanden en vervolgens nog 12 maanden flesrijping alvorens de wijn op de markt komt.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2024
Op zijn top: 2024-2026
Te drinken tot: 2028
Serveren
18°C en in de eerste 4 jaar best karafferen.
Proefanalyse
Van de hele rode line-up is dit de stevigste. De Graciano geeft hier een heel andere expressie dan deze van Rioja, maar lijkt zeer goed bestand tegen de weersomstandigheden van La Mancha. Geurend naar rode pitvruchten, violet en zuiderse kruiden. Donkere kleur en stevige aanzet. Mooi rond in de mond, persistent, sappige tannines en mooie zuren voor deze zuidelijk gelegen wijngaarden.
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol