Primeur. Levering oktober/november 2025
De Rotsbank-wijngaard ligt in de Paardeberg in de Aprilskloof op een rotsplateau dat in de meeste delen nauwelijks 30-50 cm grond heeft. Het is ongelooflijk dat deze wijngaard jaar na jaar overleeft. Veel van de wortels in de bodem hebben scheuren gevonden in deze rotsplank, en de beperkte natuurlijke groei van deze wijngaard zorgt voor ongelooflijk geconcentreerd fruit. Sinds 2008 wilde Sadie een Swartland Chenin Blanc produceren, maar de oogst van 2022 werd de eerste nadat hij het geluk had de wijngaard te kunnen kopen.
Vinificatie
Na de oogst worden de druiven in een koelruimte gelegd om de temperatuur te verlagen, want de gemiddelde temperatuur is vaak 35 graden of meer - het persen van warme druiven brengt een reeks problemen met zich mee. Vervolgens wordt de hele tros geperst, een proces dat ongeveer 3 uur duurt en waarbij het sap in de opvangtank bezinkt. Het sap wordt vervolgens overgebracht naar twee oude foudres voor de gisting.
De wijn blijft de eerste 12 maanden in een vat op de gistingsdroesem en we bottelen van de droesem. Twee weken voor het bottelen wordt slechts ongeveer 60 ppm zwavel toegevoegd.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2025
Op zijn top: 2029-2031
Te drinken tot: 2035
Smaakprofiel
Hout
Geen
Houtlagering
Stevige houtlagering
Zuren
Weinig
Evenwichtig
Veel zuren
Fruitig
Weinig
Evenwichtig
Veel fruit
Structuur
Elegant
Evenwichtig
Stevig en vol