Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Celler Joan d'Anguera

Omschrijving Celler Joan d'Anguera

De pioniers van de Montsant-appellatie. De twee broers Josep en Joan hebben sinds 2008 het roer resoluut omgegooid en zijn volledig overgeschakeld op biodynamie. Hun wijnen zijn nu veel lichter en eleganter dan vroeger.

Bekijk alle wijnen van Celler Joan d'Anguera
Regio's van Celler Joan d'Anguera
Appellaties van Celler Joan d'Anguera
Wijnmaker Josep i Joan Anguera
Eigenaar familia Anguera
Oprichting 1830
Links
Omschrijving Celler Joan d'Anguera

Geschiedenis Celler Joan d'Anguera

Joan d'Anguera wordt gerund door de 2 broers Joan en Josep d'Anguera. Zij zijn de 7e generatie wijnboeren gevestigd in Darmós sinds 1820. Ze bewerken 36 hectare wijngaarden, 3 hectare olijvenbomen en 1 hectare amandelbomen. Ze produceren 60.000-70.000 flessen per jaar, afhankelijk van de oogst. Van 1820 tot 1984 werd de geproduceerde wijn in bulk verkocht. In 1984 begon hun vader, Josep Anguera Beyme, voor het eerst met bottelen van hun wijn en werd de rode 'Joan d'Anguera' gelanceerd, en sindsdien is de kelder uitgegroeid met een selectie wijnen die altijd het terroir respecteren. Josep studeerde landbouwingenieur en Joan oenologie. Toen hun vader stierf, waren ze heel jong. In die tijd, begin de jaren 2000, was de mode in van heel geconcentreerde wijnen, met veel alcohol, tannines en nieuwe eik, en in eerste instantie deden ze zo verder. De erkenning was er ook door wijncritici van de meest prestigieuze tijdschriften van die tijd. Maar in 2008 waren ze deze manier van werken moe, de wijnen van toen leken erg op elkaar omdat ze allemaal in die standaard internationale stijl gemaakt werden. De vraag kwam: wat is onze wijncultuur? Wat zijn onze referenties, wat drinken we zelf graag? Ze kwamen tot het besef dat ze wijnen wilden maken die een weerspiegeling zijn van hun terroir en geschiedenis. Dit was het startpunt van de verandering van stijl om wijnen te maken met een verhaal en gelinkt aan hun dorp Darmos in de Montsant. In 2008 begon de omschakeling naar de biodynamie en sinds de jaargang 2012 hebben alle wijnen het Demeter (biodynamische) certificaat en zijn de EU biologisch gecertificeerd. Hun filosofie is gebaseerd op respect voor traditie en het natuurlijke ritme. Ze volgen daarom de principes van de biodynamische landbouw, waardoor de wijnen de identiteit van het terroir kunnen uitdrukken. In de wijngaarden bewerken ze de grond om die in leven te houden, waarbij ze de voorkeur geven aan een omgeving die rijk is aan fauna en flora, met een verscheidenheid aan bloemen en bomen. Ze volgen de kosmische ritmes tijdens het werken en laten de natuur zijn gang gaan en zich uitdrukken. Behalve ploegen worden alle andere werkzaamheden in de wijngaarden manueel gedaan. Bijna alle wijngaarden zijn en gobelet en deze die nog in cordon royat aangeplant staan, zijn ze aan het veranderen naar gobelet. In de kelder is het hun taak om de wijnen te begeleiden, maar zonder aan te geven waar ze heen moeten. Ze gebruiken enkel autochtone gisten voor de alcoholische gisting en de malolactische gisting vindt van nature plaats. Vanaf jaargang 2015 gebruiken ze geen sulfieten meer tijdens de vergisting of bij het bottelen. De enige sulfiet die gebruikt wordt, is wanneer ze de wijn in vaten doen, dmv zwavelkaars te branden in de barriques in plaats van deze uitermate te reinigen met water of andere moderne technieken. De wijnen worden niet geklaard, noch gefilterd.

Joan d'Anguera
Carrer major de la mata 34
Darmós
Tarragona

Variëteiten Celler Joan d'Anguera

Waar vroeger Syrah de grootste aanplant was en er ook Cabernet Sauvignon en Merlot aangeplant stond, bestaan de 36 ha wijngaarden vandaag uitsluitend uit Garnatxa en Carinyena, de autochtone druivensoorten. Alle Franse variëteiten werden vervangen door de Garnatxa en Carinyena op de stam te enten. Alle wijngaarden zijn ecologisch gecertificeerd en worden biodynamisch bewerkt.

Terroir Celler Joan d'Anguera

Het terroir van Montsant is zeer divers. Heuvels, bergen en dalen wisselen elkaar af. De ondergrond is veelal rotsachtig en kiezelachtig met een bovenlaag die leemachtig of zanderig is. Sommige stukken zijn erg kalkachtig, andere bevatten dan weer meer ijzeroxide en zijn rood gekleurd. De jongere stokken staan in de vlakte, hier hebben we ook bodems van alluviale oorsprong. De vieilles vignes staan 'en gobelet' en wat er nu nog in cordon aangeplant staat van jongere stokken, wordt naar gobelet omgevormd. Al hun wijngaarden op de hellingen zijn georiënteerd naar het noorden, zeer belangrijk in een warme en mediterrane appellatie zoals Montsant.

Vinificatie Celler Joan d'Anguera

Alle druiven worden manueel geoogst en worden vergist met hun autochtone gisten. Naar gelang de kwaliteit van het oogstmateriaal gaan de druiventrossen deels of volledig met de risten in de cuve voor maceratie. De vinificatie gebeurt in betonnen cuves. De Planella, Altaroses en Finca l'Argatà krijgen daarna 1 jaar élevage in oude eiken vaten. Vinya de la Gloria rijpt 2 jaar in oude eiken vaten en hun absolute topper L'Hostal 3 jaar in oude eiken vaten. De wijnen worden niet geklaard noch gefilterd.

75 cl.
Nieuw
Biodynamisch
Finca l'Argatà Blanc
Finca l'Argatà Blanc 2021
Catalunya
Celler Joan d'Anguera
D.O. Montsant
75 cl.
wit
€ 69,70
€ 57,60 excl. BTW
Assemblage

Macabeu

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

De eerste witte wijn van dit kleine topdomein. De 2 broers hebben zich werkelijk overtroffen. 100% Macabeu vieilles vignes. De wijngaard "finca l'Argatà" is vooral beplant met rode Garnatxa, maar er staat ook een heel beperkte hoeveelheid witte Macabeu. Deze hebben ze minutieus geselecteerd. Zeer lage rendementen. Daarna bij een jaar op nieuwe Franse ik. Stevige Mediterrane witte met zeer veel karakter en persoonlijkheid. Te vergelijken met het betere witte werk uit Hermitage of zelfs Condrieu!

75 cl.
Biodynamisch
Les Maiols
Les Maiols 2023
Catalunya
Celler Joan d'Anguera
D.O. Montsant
75 cl.
rood
€ 13,98
€ 11,55 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2023

Omschrijving

Les Maiols is de perfecte exponent van de nieuwe richting die de gebroeders Anguera zijn ingeslagen : elegante loepzuivere wijnen met perfecte terroirexpressie. De druiven komen van 11 ha eigen noordelijk gerichte wijngaarden op krijt & kalksteenrijke grond. Met de hand geoogst, +- 2000kg/ha rendement. Maiols is de enige wijn afkomstig van jonge wijnstokken Garnatxa.

75 cl.
Biodynamisch
L'Hostal
L'Hostal 2017
Catalunya
Celler Joan d'Anguera
D.O. Montsant
75 cl.
rood
€ 91,79
€ 75,86 excl. BTW
Assemblage

Cariñena (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2017

Omschrijving

L'Hostal is een selectie van de oudste Carignans uit hun wijngaarden en hun nieuwe topcuvee. Afkomstig van 1 perceel van 1,5ha wijnstokken op klei-kalksteenrijke bodem. De stokken zijn tussen 50 en 80 jaar oud. Rendement van slechts 1000 kg/ha, alles met de hand geoogst.

75 cl.
Biodynamisch
Planella
Planella 2022
Catalunya
Celler Joan d'Anguera
D.O. Montsant
75 cl.
rood
€ 21,14
€ 17,47 excl. BTW
Assemblage

Carinyena (50%), Garnatxa (50%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2022

Omschrijving

La Planella is een 9 ha grote noordelijk gerichte wijngaard op krijt & kalksteenrijke bodem. De naam doet denken aan een vlakte, wat in de realiteit niet zo is. La Planella is een wijngaard met terrasbouw. De stokken zijn 15 à 50 jaar oud. Rendement van 1500-2000 kg/ha.

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.