Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Quinta da Muradella

Omschrijving Quinta da Muradella

José Luis Mateo is een zeer bescheiden man. Door velen opgehemeld als de enige wijnmaker van niveau in deze appellatie of zelfs als de beste wijnmaker van Galicia. Geen interesse voor de hoge scores die hij behaalt in de internationale pers, maar alles in functie van de wijngaard.

Bekijk alle wijnen van Quinta da Muradella
Regio's van Quinta da Muradella
Appellaties van Quinta da Muradella
Wijnmaker José Luis Mateo
Eigenaar José Luis Mateo
Oprichting 1991
Omschrijving Quinta da Muradella

Geschiedenis Quinta da Muradella

José Luis Mateo is de man achter een van de kleinste wijndomeinen in onze portfolio. Maar wat hij doet, behoort wel tot de absolute top van Spanje. Alles begon bijna per ongeluk. Zijn broer bezit een bar in Verín, de belangrijkste stad van de appellatie Monterrei, en wou een goedkope wijn van de regio om die daar te kunnen schenken. José Luis begon eraan en maakte een soort van clarete, een lichte rode wijn. Hij kreeg echter de smaak te pakken en wilde meer! In 1991 is hij dan met zijn familie dit project Quinta da Muradella opgestart. De filosofie was om oude, bijna verdwenen druivensoorten uit de regio terug hun plaats te geven en te recupereren. Vele oude wijngaarden in de streek werden verlaten omdat de druivenproductie niets meer opbracht. Stuk voor stuk begon José Luis aan de restauratie van zulke wijngaarden, altijd met toepassing van biologische (al zijn wijnen hebben een gecertificeerd biolabel) of biodynamische principes. In 2000 leert hij Raúl Pérez kennen, duivel-doet-al in de Spaanse wijnwereld, die hem nog beter op weg zet. Samen gaan ze op zoek naar spectaculaire wijngaarden op moeilijk bereikbare plaatsen die vaak onbewerkt blijven liggen. Het project van A Trabe, een van Spanjes grootste witte en rode wijnen, krijgt vorm. De wijnen van Quinta da Muradella zijn het begin van een nieuw hoofdstuk voor Spanje: de Atlantische invloeden zorgen voor een extra dimensie in de rode wijnen, voordien onbestaande.

Quinta da Muradella
Av. Luis Espada 99
Verin
Ourense

Variëteiten Quinta da Muradella

José Luis controleert vandaag ongeveer 24 ha, verdeeld over 34 verschillende percelen en verspreid over de vier punten van deze kleine appellatie. Hiervan heeft hij 14 ha in eigendom. Er zijn heel wat kleine percelen met vieilles vignes (A Trabe, Finca Notario ...) en daarnaast heeft hij zelf nieuwe wijngaarden aangeplant, telkens met klonen van oude stokken die hij zelf genomen heeft uit zijn eigen wijngaarden. Van vele druivensoorten produceert hij als enige wijn. In wit zijn dit de volgende cépages: Doña blanca (de voornaamste), Treixadura (ook gekend uit Ribeiro), Verdello (een Galicische variante van de Verdejo uit Rueda), Monstruosa de Monterrei (zo genoemd omdat de druiven monsterachtig groot zijn), Bastardo rubio, Torrontés, Caíño blanco, Albariño. In rood is de verscheidenheid nog groter: Bastardo (Merenzao in Portugal en volgens sommigen familie van de Baboso in Tenerife), Mencía, Caíño redondo, Caíño longo, Zamarrica, Brancellao (in de streek ook wel Albarello genoemd), Sousón, Arauxa (de lokale variant van Tempranillo), Serodio, Verdello tinto, Tintorera, Touriga Nacional, Prieto Picudo en Syrah.

Terroir Quinta da Muradella

Het hele gebied van Monterrei wordt beheerst van noord naar zuid door de Támega, een bijrivier van de Duero. Elke kant van de vallei wordt gevormd door twee moederrotsen die fundamenteel verschillend zijn: de linkerkant bevat voornamelijk graniet gevormd in het ordovicium (488 – 443 miljoen jaar geleden). Aan de rechterkant zien we hoofdzakelijk leisteen, gevormd in dezelfde periode, met aanwezigheid van ijzer, wolfram en tin. De verschillende percelen zijn verdeeld over de verschillende bodems van de regio (hoogtes van 360 tot 900 m): Noord-west: overgang graniet naar ijzerhoudende schist met alluviaal materiaal (percelen Gorvia en Finca el Notario). Zuid-west: pure granietbodems met een toplaag van zanderige texturen. (percelen Oimbra) Zuid-oost: (percelen Quinta da Muradella, 11,6 ha) op de kruising tussen twee lagen die hier naar de oppervlakte komen: ijzerhoudende leisteen in de hoogste zone en bodems met kleideeltjes gevormd door erosie van de hoger gelegen bodems, wat lager tot beneden zanderige bodems van granietrjke oorsprong of gemengd met kleideeltjes. A Trabe ligt buiten de beschreven zones, in de bergen van Vilardevós (870 m), op een ontsluiting van leisteenbodems in sterke graad van erosie. Op deze kleine wijngaard (1,2 ha) vinden we wijnstokken van ouder dan 100 jaar, met een mengeling van vele cépages. Monterrei bezit een klimaat tussen continentaal en Atlantisch. Tot midden mei is het risico op late vorst zeer hoog.

Vinificatie Quinta da Muradella

Manuele oogst. Enkel autochtone gisten. Naargelang de cuvée of het terroir wordt er op een andere manier gevinifieerd, telkens met zo weinig mogelijk manipulatie. Lange maceraties en gistingen op eiken vaten van 500 en 1500 liter. Daarna élevage in functie van de wijn.

75 cl.
93 RP
Biologisch
Biodynamisch
Castro Baroncelli
Castro Baroncelli 2018
Galicia
Quinta da Muradella
D.O. Monterrei
75 cl.
rood
€ 79,47
€ 65,68 excl. BTW
Assemblage

Mencia

Inhoud

75 cl.

Jaar

2018

Omschrijving

Deze Castro Baroncelli werd voor de 2e maal gemaakt op het domein. Afkomstig van pure Mencía op zijn hoogst gelegen wijngaarden. Eén van zijn toppers !

75 cl.
95 RP
Biologisch
Biodynamisch
El Pliegue
El Pliegue 2015
Galicia
Quinta da Muradella
D.O. Monterrei
75 cl.
rood
€ 57,79
€ 47,76 excl. BTW
Assemblage

Bastardo (Merenzao), Brancellao (Albarello), Caiño Longo, Carabuñenta, Mencia

Inhoud

75 cl.

Jaar

2015

Omschrijving

Mooie blend van zijn "Campo de Probas", waar hij in 2001 verschillende oude druivensoorten aanplantte, telkens gegreft van de nog enige bestaande oude wijnstokken in de regio. Fantastische wijn, voor de eerste maal gemaakt in 2015.

75 cl.
94 RP
Biologisch
Biodynamisch
Garnacha Tintorera
Garnacha Tintorera 2016
Galicia
Quinta da Muradella
D.O. Monterrei
75 cl.
rood
€ 57,79
€ 47,76 excl. BTW
Assemblage

Tintorera (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2016

Omschrijving

Deze Garnacha Tintorera is afkomstig van oude wijnstokken geplant rond 1920. Vrij uniek, aangezien de cépage vooral werd gebruikt voor aanvullen van assemblages met andere druiven. José Luis maakt er hier een monocépage van met veel karakter. Tintorera is (zoals de naam het zelf zegt) een druif met veel kleur. Toch is dit zeer verfijnd met een mooie Rhône-twist.

75 cl.
95 RP
Biologisch
Verdello Antiguo
Verdello Antiguo 2019
Galicia
Quinta da Muradella
D.O. Monterrei
75 cl.
wit
€ 79,47
€ 65,68 excl. BTW
Assemblage

Verdello Antiguo (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2019

Omschrijving

Tour de force van José Luis. Met de recuperatie van de Verdello Antiguo, één van de oudere klonen van Godello, afkomstig uit de hoger gelegen gebeiden van Monterrei, heeft hij een primeur. Dit is een strakkere versie van de Godello zoals we hem allemaal kennen. Uniek !

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.