Geschiedenis Celler Bàrbara Forés
Maria Carme Ferrer en Manuel Sanmartín, de eigenaars van dit kleine domein, brengen met de naam Bàrbara Forés hulde aan hun betovergrootmoeder (°1828), die haar zoon Rafael leerde hoe hij wijnen moest maken. Deze begon in 1889 met de constructie van een kleine bodega in het huis waar vandaag nog steeds de wijnen gemaakt worden. Reeds toen werden er al wijnen gebotteld, een zeldzaamheid ! Van in het begin heeft Maria Carme deze traditie en geschiedenis met veel respect behandeld, maar ze had ook de ambitie om te verbeteren en te perfectioneren wat ze van haar voorouders had meegekregen. De traditie van Terra Alta, het meest zuidelijke gebied van Catalunya, was zoete rancio-wijnen maken van de Garnatxa blanca. Deze druif is vandaag nog steeds de belangrijkste in de regio. Dit domein zorgde voor een ommekeer en is de grote vernieuwer voor deze appellatie. Als oenologe en docent oenologie zag Maria Carme meer potentieel in de Garnatxa blanca. Eind jaren 80 begon ze de oude wijnstokken te restaureren en nieuwe variëteiten aan te planten. De eerste witte Bàrbara Forés-wijn volgde begin jaren 90 en sinds 1996 wordt er ook een rode topwijn gemaakt. Recent recupereerde ze ook de vergeten en bijna verdwenen druivensoort Morenillo, met hun Templari. Intussen zijn er al heel wat meer wijngaarden in eigendom, maar het blijft een van de kleinste domeinen uit onze catalogus, een domein dat nog steeds vinifieert in het voorouderlijk huis in het centrum van Gandesa. Vanaf 2014 is haar dochter, Pili Sanmartín, ingestapt in het project (zesde generatie) met frisse ideeën over wijn, cultuur, kunst en het landschap. Pili heeft een hedendaagse kijk op de viticultuur en vinificatie. Enkele vernieuwingen die zij al heeft ingevoerd zijn onder andere; minder rijp oogsten, minder gebruik van nieuwe houten vaten, het inzetten van ampfora’s en het gebruik van het absolute minimum aan zwavel. Less is more, is duidelijk haar filosofie!