Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Celler Bàrbara Forés

Omschrijving Celler Bàrbara Forés

Eén van de pioniers van DO Terra Alta, een kleine denominatie van Catalonië in het binnenland, ten zuiden van de Ebro-rivier. Mari Carme Ferrer, Manuel Sanmartín en Pili Sanmartín geven een nieuw leven aan de Garnatxa Blanca, Morenillo en Garnatxa negra.

Bekijk alle wijnen van Celler Bàrbara Forés
Regio's van Celler Bàrbara Forés
Appellaties van Celler Bàrbara Forés
Wijnmaker Mari-Carme Ferrer
Eigenaar Mari-Carme Ferrer & Manuel Sanmartín
Oprichting 1889
Links
Omschrijving Celler Bàrbara Forés

Geschiedenis Celler Bàrbara Forés

Maria Carme Ferrer en Manuel Sanmartín, de eigenaars van dit kleine domein, brengen met de naam Bàrbara Forés hulde aan hun betovergrootmoeder (°1828), die haar zoon Rafael leerde hoe hij wijnen moest maken. Deze begon in 1889 met de constructie van een kleine bodega in het huis waar vandaag nog steeds de wijnen gemaakt worden. Reeds toen werden er al wijnen gebotteld, een zeldzaamheid ! Van in het begin heeft Maria Carme deze traditie en geschiedenis met veel respect behandeld, maar ze had ook de ambitie om te verbeteren en te perfectioneren wat ze van haar voorouders had meegekregen. De traditie van Terra Alta, het meest zuidelijke gebied van Catalunya, was zoete rancio-wijnen maken van de Garnatxa blanca. Deze druif is vandaag nog steeds de belangrijkste in de regio. Dit domein zorgde voor een ommekeer en is de grote vernieuwer voor deze appellatie. Als oenologe en docent oenologie zag Maria Carme meer potentieel in de Garnatxa blanca. Eind jaren 80 begon ze de oude wijnstokken te restaureren en nieuwe variëteiten aan te planten. De eerste witte Bàrbara Forés-wijn volgde begin jaren 90 en sinds 1996 wordt er ook een rode topwijn gemaakt. Recent recupereerde ze ook de vergeten en bijna verdwenen druivensoort Morenillo, met hun Templari. Intussen zijn er al heel wat meer wijngaarden in eigendom, maar het blijft een van de kleinste domeinen uit onze catalogus, een domein dat nog steeds vinifieert in het voorouderlijk huis in het centrum van Gandesa. Vanaf 2014 is haar dochter, Pili Sanmartín, ingestapt in het project (zesde generatie) met frisse ideeën over wijn, cultuur, kunst en het landschap. Pili heeft een hedendaagse kijk op de viticultuur en vinificatie. Enkele vernieuwingen die zij al heeft ingevoerd zijn onder andere; minder rijp oogsten, minder gebruik van nieuwe houten vaten, het inzetten van ampfora’s en het gebruik van het absolute minimum aan zwavel. Less is more, is duidelijk haar filosofie!

Bàrbara Forés
Carrer de Santa Anna 28
Gandesa
Tarragona

Variëteiten Celler Bàrbara Forés

De voornaamste druif is en blijft de Garnatxa blanca, een druif die zeldzaam is in andere gebieden maar hier nog steeds een grote rol speelt. De soort heeft kleine druifjes en een groot aromatisch potentieel, veel body en alcohol. In totaal bezit Bàrbara Forés 30 ha wijngaarden, waarvan ietsje meer dan 7 ha Garnatxa blanca ouder dan 50 jaar. Hier worden zowel de witte wijnen als de zoete wijn mee gemaakt. In rood is het de Garnatxa die het meest staat aangeplant, met iets meer dan 4 ha. Vervolgens zijn er Carinyena (4 ha) en Morenillo (1,5 ha). Sedet 2008 worden al hun wijngaarden biologisch bewerkt en zonder enige irrigatie.

Terroir Celler Bàrbara Forés

Mediterrane regio tussen 350 en 600 m hoogte. De Garnatxa blanca staat op een löss-ondergrond: fijne zandgronden, van oorsprong sediment van silicium in een kalkachtig milieu (bij ons ook wel Limburgse klei genoemd – löss is een eolische of door de wind gevormde afzetting van silt of leem). De rode druiven staan eveneens op deze löss, maar door de vallei waarin deze wijnstokken staan is er een mengeling met kleine kiezels. Morenillo staat aangeplant op de hellingen van de Sierra de Pàndols, met een zeer kalkachtig rotsgesteente en een deel conglomeraatgesteente of piynó, de bodem met meer leemdeeltjes en klei heet 'tapás'. Heel het gebied ligt beschermd tussen verschillende oude bergmassieven. De Ebro loopt doorheen deze massieven en zorgt voor aanvoer van de 'garbí', de vochtige wind van over de zee. Er is veel zon en de regenval is beperkt (minder dan 500 liter per jaar). De wijngaarden zijn de speelbal van de droge en koude wind uit het binnenland, de 'cierzo', en de vochtige 'garbí'.

Vinificatie Celler Bàrbara Forés

De Blanc krijgt een lichte 'macération pelliculaire' of schilmaceratie en daarna worden de gistcellen gebruikt op inox cuves. De witte topwijn El Quintà krijgt zijn gisting op eikenhouten vaten (Allier) van 300 en 500 liter, gevolgd door een élevage 'sur lies' van 6 maanden. Voor de rode wijnen heel veel diversiteit: inox, eik en amforen worden zowel voor de vergisting als de élevage gebruikt. De Dolç tot slot is 'naturalmente dulce'. De druiven worden overrijp geplukt en daarna vergist en opgevoed op barriques gedurende 16 maanden.

75 cl.
Biologisch
Bàrbara Forés Blanc
Bàrbara Forés Blanc 2023
Catalunya
Celler Bàrbara Forés
D.O. Terra Alta
75 cl.
wit
€ 14,05
€ 11,61 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa blanca (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2023

Omschrijving

Baanbreker sinds 1994. Deze Spaanse wijn werd als eerste van het domein naar de stichtster van het domein genoemd. Na decennia lang werken om de juiste vinificatiemethode en samenstelling van de cuvée te vinden, is deze wijn vandaag het toonbeeld van een frisse witte Grenache. Totale productie van 20000 flessen

75 cl.
Biologisch
Coma d'En Pou
Coma d'En Pou 2021
Catalunya
Celler Bàrbara Forés
D.O. Terra Alta
75 cl.
rood
€ 33,52
€ 27,70 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

Coma d’en Pou is de verzamelnaam van enkele wijnvelden oostelijk van Gandesa aan de voet van de Serra de Cavalls. Coma staat voor een ondiepe vallei in een bergachtige regio. Coma d’en Pou heeft een totale oppervlakte van 10 ha, deels met wijnstokken en deels met olijfbomen beplant. In 1996 werd deze wijn in zeer beperkte volumes gemaakt. Het was ook in de beginperiode dat er een aandeel cabernet sauvignon in de cuvée zat. Vandaag speelt grenache de hoofdrol.

150 cl. (Magnum)
Biologisch
Coma d'En Pou
Coma d'En Pou 2021
Catalunya
Celler Bàrbara Forés
D.O. Terra Alta
150 cl. (Magnum)
rood
€ 73,51
€ 60,75 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa (85%), Syrah (15%)

Inhoud

150 cl. (Magnum)

Jaar

2021

Omschrijving

Coma d’en Pou is de verzamelnaam van enkele wijnvelden oostelijk van Gandesa aan de voet van de Serra de Cavalls. Coma staat voor een ondiepe vallei in een bergachtige regio. Coma d’en Pou heeft een totale oppervlakte van 10 ha deels met wijnstokken en deels met olijfbomen beplant. In 1996 werd deze wijn in zeer beperkte volumes gemaakt. Het was ook in de beginperiode dat er een procentueel groter aandeel cabernet sauvignon in de cuvée zat. Vandaag speelt grenache de hoofdrol.

75 cl.
93 GP
Biologisch
El Quintà
El Quintà 2021
Catalunya
Celler Bàrbara Forés
D.O. Terra Alta
75 cl.
wit
€ 25,26
€ 20,88 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa blanca (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

Selectie van de beste witte Grenache en oudste stokken afkomstig van de wijngaarden Coll de Batea en La Cometa, in totaal 2 ha.Totale productie van bijna 5000 flessen.

75 cl.
Biologisch
El Templari
El Templari 2022
Catalunya
Celler Bàrbara Forés
D.O. Terra Alta
75 cl.
rood
€ 21,36
€ 17,65 excl. BTW
Assemblage

Morenillo (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2022

Omschrijving

Hier wordt vooral nadruk gelegd op finesse. Op het etiket wordt dan ook niet "vi negre" gebruikt zoals normaal in het Catalaans wordt gedaan voor rode wijn, doch "vi vermell", wat eigenlijk "lichtrode" wijn betekent. Deze wijn betekent ook de recuperatie van de Morenillo, die sinds deze wijn terug wat meer wordt aangeplant in de regio, ook door andere domeinen.

75 cl.
Biologisch
-15% Restlot
RESTLOT - El Quintà
RESTLOT - El Quintà 2020
Catalunya
Celler Bàrbara Forés
D.O. Terra Alta
75 cl.
wit
€ 23,91
€ 20,33
€ 16,80 excl. BTW
Assemblage

Garnatxa blanca (100%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2020

Omschrijving

Selectie van de beste witte Grenache en oudste stokken afkomstig van de wijngaarden Coll de Batea en La Cometa, in totaal 2 ha.Totale productie van bijna 5000 flessen.

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.