Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Bodegas Licinia

Omschrijving Bodegas Licinia

Ten zuiden van Madrid vinden we deze kleine 'boutique winery' die slechts één wijn maakt: Licinia, zonder meer het vlaggenschip van deze kleine appellatie. Bovendien aan de top met R&D in de wijngaard.

Bekijk alle wijnen van Bodegas Licinia
Regio's van Bodegas Licinia
Appellaties van Bodegas Licinia
Wijnmaker José Ramon Lisarrague
Eigenaar Victor Algora,José Ramon Lisarrague
Oprichting 2005
Links
Omschrijving Bodegas Licinia

Geschiedenis Bodegas Licinia

Dit nog zeer jonge project is het resultaat van de gezamenlijke visie en droom van twee eigenaars: wijnbouwers Victor Algora en José Ramón Lisarrague (professor viticultuur aan de universiteit van Madrid). De ervaring van deze drie samen heeft in nauwelijks een paar jaar tijd de nodige vruchten afgeworpen. Het domein heeft 28 ha in eigendom rond het dorp Morata de Tajuña, met drie verschillende subzones, wat de wijngaard een mooie complementariteit bezorgt. Het domein is betrokken in heel wat onderzoeksprojecten omtrent wijnbouw. Van in het begin was het duidelijk dat al de wijngaarden biologisch zouden bewerkt worden. Reeds met hun eerste millésime, 2006, is gebleken dat dit domein een van de sterren van de appellatie is. In nauwelijks enkele jaren tijd is deze wijn reeds bekend en geroemd in Spanje, met tal van ereplaatsen en eerste plaatsen in wijndegustaties, wijntijdschriften en concours. De naam van de wijn en het domein Licinia is afkomstig van de Romeinse benaming van het dorp waar het domein en de wijngaarden gevestigd zijn: Morata heette Licinia in de tijd van de Romeinen. Er wordt slechts één wijn gemaakt: Licinia.

Licinia
C de la soledad 11
Morata de Tajuña
Madrid

Variëteiten Bodegas Licinia

Er wordt met vier druivensoorten gewerkt: Syrah, Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot. Tempranillo: meer dan de helft van de wijngaarden werd aangeplant met Tempranillo (+ 17 ha), aangeplant in 2004 in een zeer droge streek. Er staan 2800 stokken per ha aangeplant. Syrah: aangeplant in 2005, in totaal een goede 3,5 ha met een densiteit van 2222 planten per ha. Merlot: geënt in 2007 op een wijngaard van 2800 stokken per ha. In totaal een goede 3 ha. Cabernet Sauvignon: aangeplant in 2005, in totaal een goede 3,8 ha met een densiteit van 3333 planten per ha.

Terroir Bodegas Licinia

Finca El Castillo: op een hoogte van 520 m, in de vallei van de Tajuña-rivier. Op dit perceel staat enkel Syrah aangeplant. De wijngaard wordt volledig biologisch bewerkt met een bedekking van groene vegetatie (Bromus hordeadeus en Vulpia myuros). Het hele perceel heeft eenzelfde textuur. Diepe bodems, hoofdzakelijk zanderig, met aanwezigheid van calciumcarbonaat. Deze wijngaard is de laagst gelegen wijngaard met rendementen rond 17 à 20 hl/ha. Finca El Serranillo: op het hoger gelegen gedeelte van de vallei van de Tajuña-rivier (550 m). Klein perceel van 3,8 ha, enkel met Cabernet Sauvignon aangeplant. Vegetatiebedekking identiek als bij El Castillo. Bodem is gelijkaardig maar de Cabernet geeft veel hogere rendementen, tussen 40 à 50 hl/ha. Finca La Jara: ten westen van Morata in de vallei van de Tajuña-rivier op een hoogte van 700 m. Deze wijngaard is de grootste met meer dan 20 ha. Hier staat zowel Tempranillo als Merlot aangeplant. Ook hier zanderige bodems met hooggelegen waterlagen, rijk aan calciumcarbonaat, ontwikkeld op materiaal uit het mioceen – gips en gipsachtige lagen die vaak een onevenwicht van zouten veroorzaken, vooral in de diepste lagen. Hier ook heel wat kalk die aan de oppervlakte komt. Het klimaat is continentaal met koude winters, vaak vriestemperaturen, gevolgd door warme en droge zomers, vaak tot boven de 35°C. Neerslag jaarlijks tussen de 400 à 500 mm, vooral in de herfst en in de lente.

Vinificatie Bodegas Licinia

Manuele oogst in kleine kistjes van 8 kg. Uiterst strenge selectie in de wijngaard. Voorbereiding van de druiven in koelkamers gedurende twee dagen. Dubbele selectietafel. Elk perceel wordt apart gevinifieerd in inox cuves. Elevage gedurende 11 à 12 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten van 225 liter.

75 cl.
Biologisch
Licinia
Licinia 2017
Madrid
Bodegas Licinia
D.O. Vinos de Madrid
75 cl.
rood
€ 29,60
€ 24,46 excl. BTW
Assemblage

Tempranillo (64%), Cabernet Sauvignon (26%), Syrah (10%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2017

Omschrijving

De naam van de wijn en het domein Licinia zijn afkomstig van de Romeinse benaming van het dorp waar het domein en de wijngaarden gelegen zijn: Morata heette Licinia in de tijd van de Romeinen. Dit is ook de naam van de enige wijn die er gemaakt wordt. Biologisch gevinifieerd.

75 cl.
Biologisch
Licinia Blanco
Licinia Blanco 2022
Madrid
Bodegas Licinia
D.O. Vinos de Madrid
75 cl.
rood
€ 29,60
€ 24,46 excl. BTW
Assemblage

Malvar (72%), Torrontés (15%), Moscatel de Grano Menudo (13%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2022

Omschrijving

De naam van de wijn en het domein Licinia zijn afkomstig van de Romeinse benaming van het dorp waar het domein en de wijngaarden gelegen zijn: Morata heette Licinia in de tijd van de Romeinen. Dit is ook de naam van de wijn die er gemaakt wordt. Biologisch gevinifieerd.

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.