Zet onze Exclusieve Eindejaarsdegustatie in uw agenda! In aanwezigheid van grote namen zoals Raúl Pérez, Rafael Palacios, Nin i Ortiz,...
Reserveer uw plek

Ànima Negra

Omschrijving Ànima Negra

Ànima Negra is de grote vernieuwer van Mallorca. Zij reïntroduceerden de Callet als voornaamste druif van het eiland en gaven de eilandwijnen zo terug karakter en een eigen gezicht. Vandaag nog steeds dé referentie voor topwijnen uit Mallorca. Mediterrane stijl met veel finesse en elegantie. De Son Negre, een zeldzame 100% Callet en waarvan het etiket jaarlijks gemaakt wordt door kunstenaar Miquel Barcelo, is hun paradepaardje.

Bekijk alle wijnen van Ànima Negra
Regio's van Ànima Negra
Appellaties van Ànima Negra
Wijnmaker Pere Obrador, Miquelàngel Cerda
Eigenaar Pere Obrador, Miquelàngel Cerda
Oprichting 1994
Links
Omschrijving Ànima Negra

Geschiedenis Ànima Negra

1994: een aantal vrienden in Mallorca, waaronder huidige eigenaars Pere Obrador en Miquelangel Cerdá, praten in een bar over wijn en besluiten tussen pot en pint om zelf wijn te gaan maken. Ze hebben echter geen wijngaarden in bezit en zijn dus gedwongen om aan te kopen. Ze beginnen bescheiden met lokale druivensoorten, de enige die nog beschikbaar zijn om aan te kopen; al de andere druiven zijn niet meer te verkrijgen. De Callet was immers in het verleden de belangrijkste druif in de regio rond Felanitx (rond 1870 werd er niet minder dan 9 miljoen liter Callet-wijn geëxporteerd vanuit de haven van Felanitx). In 1919 werden al de producenten samengebracht in een grote coöperatie, waarvan de schitterende gebouwen nu nog getuige zijn van hun toenmalige succes. Het gebruik van deze druivensoorten, Callet, Mantonegro en Fogoneu, wordt ook voor Anima Negra net hun handelsmerk én hun succes. Anima Negra groeide uit tot dé topproducent van Mallorca. De Callet werd weer hip en ook andere domeinen zijn zich terug beginnen interesseren. Zij hebben intussen heel wat vieilles vignes op de kop kunnen tikken in de regio Felanitx en planten bovendien nieuwe stokken aan zonder Amerikaanse onderstok, gewonnen uit de pitjes van hun beste Callet-druiven.

De wijnen worden gemaakt in de oude gebouwen van Son Burguera, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13e eeuw en waar toen al wijn werd gemaakt. De oude gebouwen zijn intussen met zorg en respect voor de traditie gerestaureerd. In topjaren wordt ook de Son Negre gemaakt, een unieke wijn, de essentie van Callet, waarvan het etiket telkens wordt geschilderd door de wereldberoemde Mallorcaanse schilder en vriend van het huis: Miquel Barceló.

Ànima Negra
Segena Volta 157 AP28
Felanitx
Illes Balears

Variëteiten Ànima Negra

Callet is de voornaamste druif. Hiervan bezitten ze 12 ha, hoofdzakelijk oude wijnstokken ouder dan 50 jaar. Callet is een variëteit met grote druiven, bij vinificatie een toonbeeld van elegantie met de typische mediterrane kruidige aroma’s. Meestal weinig alcoholisch, wat vervolgens wordt gecompenseerd door in beperkte mate Mantonegro en Fogoneu toe te voegen. Van deze laatste druiven bezitten ze van elk 1,5 ha.

In wit wordt er gewerkt met Premsal, de lokale variant van de Catalaanse Xarel.lo voor hun witte wijn Quibia. Soms gebeurt dat in combinatie met Callet, maar dan in wit gevinifieerd.

Alle wijngaarden worden biologisch bewerkt.

Terroir Ànima Negra

De wijngaarden bestaan uit leemachtige gronden met veel stenen en kiezels. Een hoog gehalte aan ijzeroxide zorgt voor een rode kleur. Zeer ondiepe bovenlaag en lage pluviometrie.

De drie percelen waarvan meestal de Son Negre komt, zijn kleine wijngaarden: zeer arme gronden met een extreme mineraliteit en zeer weinig waterretentie. De zeewind waait constant en de productie is minder dan 0,5 kg per wijnstok.

Al de wijngaarden zijn kleine perceeltjes, omgeven door rotsen en bossen. Tussen de wijnstokken zijn er fruitbomen geplant, alle in een radius van 7 km rond Felanitx. De wijngaarden in Felanitx profiteren in de namiddag van een frissere zeewind die welgekomen is in de rijpingsperiode.

Vinificatie Ànima Negra

De druiven worden zeer vroeg in de ochtend geoogst om dan voor één dag in de koelcontainer geplaatst te worden alvorens aan de maceratie te starten. Koude maceratie voor de rode wijnen. De witte wijn krijgt een schilmaceratie van ongeveer 12 uur. Beide worden beschermd door koolstofsneeuw om oxidatie tegen te gaan. Daarna krijgt de witte wijn op inox cuves het gezelschap van zijn gistcellen.

De AN krijgt zijn fermentatie op grote houten foeders en betonnen cuves van respectievelijk 3000 en 5000 liter. Daarna vindt de malolactische gisting op barrique plaats en een élevage van ongeveer 17 maanden op Franse eik. De AN/2 krijgt zowel zijn gisting als malolactische gisting op inox cuves en een élevage van 13 maanden. Sinds het oogstjaar 2015 is er hier een uitbreiding van de parcelaire vinificatie. Ook tijdens de vatrijping blijven alle percelen gescheiden om de periode van vatrijping, type vat, soutirages etc individueel aan te passen wat de uiteindelijke kwaliteit ten goede komt. Voor enkele jaren hebben we zelf de blinde tasting van een waaier aan vatstalen kunnen meemaken. De bevindingen worden steeds getoetst aan de proefanalyses van de vorige maanden. Hieruit kan je veel informatie halen over de eigenheid van bepaalde percelen naar gelang jaargang en type vatrijping. Alles om het eindresultaat kwalitatiever te maken.

75 cl.
92 RP
Biologisch
ÀN/2
ÀN/2 2021
Illes Balears
Ànima Negra
Vino de la Tierra de Mallorca
75 cl.
rood
€ 30,79
€ 25,45 excl. BTW
Assemblage

Callet (65%), Mantonegro (20%), Syrah (15%), Fogoneu

Inhoud

75 cl.

Jaar

2021

Omschrijving

De ÀN/2 is de tweede wijn van dit topdomein. Zoals in de eerste wijn, de AN, bestaat hij hoofdzakelijk uit de typische druivenrassen van Mallorca. Het grote verschil met de eerste wijn is vooral de toevoeging van Syrah (15%) die werd gebruikt om deze tweede wijn wat meer structuur te geven.

150 cl. (Magnum)
Biologisch
Ànima Negra
Ànima Negra 2021
Illes Balears
Ànima Negra
Vino de la Tierra de Mallorca
150 cl. (Magnum)
rood
€ 121,28
€ 100,23 excl. BTW
Assemblage

Callet (95%), Fogoneu, Mantonegro

Inhoud

150 cl. (Magnum)

Jaar

2021

Omschrijving

Ànima Negra is het eerste werk van de bodega waarnaar de wijn genoemd is. Tevens een cultwijn van Mallorca. Men wil hier de meest zuivere Calletwijn van de wereld maken. Nieuwe aanplant is met pitten van de beste wijnstokken die zonder Amerikaanse onderstok aangeplant worden.

75 cl.
91 RP
Biologisch
Quíbia
Quíbia 2022
Illes Balears
Ànima Negra
Vino de la Tierra de Mallorca
75 cl.
wit
€ 21,74
€ 17,97 excl. BTW
Assemblage

Premsal (60%), Callet (40%)

Inhoud

75 cl.

Jaar

2022

Omschrijving

Quibia is het denkbeeldige dorp Felanitx in de geschriften van filosoof Llorenç Mostel. De wijn is veel serieuzer geworden de laatste 5 jaar en is nu hoofdzakelijk een blanc de noirs geworden.

Smaakprofiel Smaakprofiel
Hout
Zuren
Fruitig
Structuur
Geen idee. Overslaan
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.

Even geduld, we zoeken het op...
Uitverkocht!

Je bent succesvol ingeschreven! We houden je op de hoogte.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als dit product weer in voorraad is.

Vul je e-mailadres in en we brengen je op de hoogte als de nieuwe jaargang van dit product in voorraad is.