In 1994 bracht Aliòn zijn eerste jaargang uit. De overname van de bodega was twee jaar daarvoor. In tussentijd zijn de kelders meermaals aangepast, de laatste keer vóór de oogst van 2000. Toen verving men de roestvrijstalen gistingstanks door eikenhouten kuipen en nam men een nieuwe, geklimatiseerde barriquekelder in gebruik. Afgelopen zomer 2011 installeerde het bedrijf een geheel nieuwe bottellijn. 240.000 flessen productie.
Vinificatie
13 maanden op nieuwe Franse eiken vaten van Nevers.
Bewaarpotentieel
20 jaar.
Serveren
18°C decanteren in de eerste 6 levensjaren.
Proefanalyse
Alión heeft een andere filosofie dan Vega Sicilia. In Alión maakt men moderne wijnen van 100% Tinto Fino. De wijn gaat na de gisting gedurende 14 tot 13 maanden op nieuwe Franse barriques. Na de botteling ontvangt Aliòn nog twee jaar extra flesrijping. De stijl lijkt op die van een modern gemaakte grand cru uit Bordeaux maar dan van Tinto Fino: geconcentreerd, maar met een zekere elegantie, dichtheid, vlezigheid en grote lengte. Gewoon een zeer groot glas. Een wijn die openvouwt in het glas en zijn Tempranillo-structuur laat openbloeien.