Geschiedenis Torre de Barreda
Reeds vanaf de 17e eeuw wordt er wijn gemaakt op dit domein. Getuige daarvan zijn de vele 'tinajas' of amforen die vandaag nog in de bodega aanwezig zijn. De familie Barreda waren de eerste bodega van de provincie Toledo, ingeschreven in het register van de appellatie. Zowel de wijngaarden als de bodega zijn gevestigd in Corral de Almaguer. Het is de vader van Juan de la Barreda die startte met de renovatie van het domein: installatie van cuves, aankoop van barriques en modernisering van alle vinificatie-apparatuur en machines. De regio La Mancha is vooral bekend om zijn vele wijncoöperaties en massaproductie van de witte druif Airén. In dit domein wordt er echter hoofdzakelijk met Cencibel of Tempranillo gewerkt, hoewel er pas werd aangeplant in de jaren 1990. In 1999 werd de eerste Torre de Barreda gevinifieerd en deed de jongste generatie – Juan junior - zijn intrede. De wijnen staan mijlenver af van vele andere wijnen uit de streek: boordevol fruit, zwart van kleur en met sappige tannines. Verantwoordelijk hiervoor is de bekende oenoloog-consultant Ignacio de Miguel die het werk in de wijngaard en de vinificatie begeleidt. De wijnen worden niet gebotteld onder de DO La Mancha, de appellatie waaronder ze zouden kunnen vallen en ook ingeschreven staan, maar onder Vinos de la Tierra de Castilla. De regio valt ook meer samen met de appellatie voor olijfolie, Montes de Toledo, maar die mag vooralsnog niet gebruikt worden voor wijn. Een domein dat uitblinkt in mooie wijnen met een schitterende prijs-kwaliteitverhouding.